Αθλητικά

Ύστατη προσπάθεια για παραμονή του ΠΑΣ

Σήμερα στις 20.00 θα εκδικαστεί η προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, με αίτημα να υποβιβαστούν δύο ομάδες

Την πιο μεγάλη μάχη της χρονιάς, έστω και εκτός αγωνιστικών χώρων, δίνει σήμερα ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς στις 8 το βράδυ, στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ, θα εκδικαστεί η προσφυγή της τοπικής ομάδας, κατά της απόφασης της Σούπερ Λίγκας, με την οποία επικυρώθηκε ο βαθμολογικός πίνακας της σεζόν 2018-19, που προβλέπει υποβιβασμό τριών ομάδων και μπαράζ της ομάδας που είναι στην 13η θέση.

Ο ΠΑΣ, επικαλούμενος διατάξεις του ΚΑΠ και του αθλητικού νόμου, ζητά η απόφαση για μείωση των ομάδων να ισχύσει από τη μεθεπόμενη αγωνιστική σεζόν 2020-21. Είναι η τελευταία κίνηση που μπορεί να κάνει στη νομική σκακιέρα ο «Άγιαξ της Ηπείρου», για να αποφύγει τον υποβιβασμό στην υπό σύσταση κατηγορία Σούπερ Λίγκα 2. Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα θα εκπροσωπηθεί από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της Αλέξη Κούγια και Χρύσα Σεβαστοπούλου, παρόντος και του προέδρου Γιώργου Χριστοβασίλη.
Στην προσφυγή του ΠΑΣ, μεταξύ άλλων, αναφέρονται και τα εξής: Να αναγνωρισθεί ρητά ότι ο καθ΄ ου Συνεταιρισμός μη νόμιμα αποφάσισε τον υποβιβασμό της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 στην κατώτερη κατηγορία πρωταθλήματος και δη της Super League 2, εφαρμόζοντας την ανίσχυρη διάταξη του άρθρου 10 της Προκήρυξης του πρωταθλήματος, που προβλέπει την αυξομείωση των ομάδων και την μεταβολή των κατηγοριών του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την αμέσως επόμενη αγωνιστική σεζόν του 2019-2020. Να υποχρεωθεί να επικυρώσει τον τελικό βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της Super League της περιόδου του 2018-2019, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 131 του ν. 2725/1999, τους κανονισμούς της ΕΠΟ και στην Προκήρυξη της προηγούμενης Αγωνιστικής περιόδου, αποφασίζοντας μέσα στα πλαίσια της αρχής της ασφάλειας του Κράτους Δικαίου και της σταθερότητας των έννομων σχέσεων, τον υποβιβασμό των δύο μόνο τελευταίων ομάδων της κατάταξης του βαθμολογικού πίνακα του πρωταθλήματος».

Τι προβλέπει ο ΚΑΠ της ΕΠΟ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που αναρτήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του συνδρομητικού καναλιού NOVA, ο ΠΑΣ θα επιδιώξει να προσβάλει την απόφαση για την επικύρωση της βαθμολογίας, πατώντας στο άρθρο 5, παρ. 2 α του ΚΑΠ, που αναφέρει ότι «Διαρκούσης της αγωνιστικής περιόδου απαγορεύεται η τροποποίηση διατάξεων του παρόντος Κανονισμού. Οποιαδήποτε τροποποίηση κατά τη διάρκεια αυτή, ισχύει από την επόμενη περίοδο, εκτός αν πρόκειται για αυξομείωση των ομάδων κάθε κατηγορίας οπότε ισχύει από την μεθεπόμενη». Σε συνδυασμό με το άρθρο 7 παρ. 1, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η προκήρυξη οποιουδήποτε πρωταθλήματος, πρέπει να καθορίζει τους κανόνες και τους όρους διεξαγωγής του. Ειδικότερα θα πρέπει να αναφέρονται σ’ αυτή, ο αριθμός ομάδων για την αγωνιστική περίοδο που αφορά η προκήρυξη, υποχρεωτικά δε και για την επόμενη αυτής…». Πέρα από τα δύο αυτά άρθρα, ξεκάθαρο είναι και το άρθρο 27 παράγραφος 2 του ΚΑΠ που αναφέρει: «2. α) Ο αριθμός των ομάδων που υποβιβάζονται ή προβιβάζονται στις διάφορες κατηγορίες, καθορίζεται αποκλειστικά με την προκήρυξη του κάθε πρωταθλήματος β) Οποιαδήποτε αυξομείωση στον αριθμό των ομάδων των διαφόρων κατηγοριών, πρέπει να προβλέπεται από την προκήρυξη και ισχύει από τη μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο».

Θα περιμένουν τα άλλα θέματα

Συνεπώς η προσοχή είναι στραμμένη στην ΕΠΟ, αναμένοντας την απόφαση που θα εκδοθεί εντός των ημερών. Μέχρι τότε, όλα τα υπόλοιπα θέματα μπαίνουν στο «ψυγείο». Πρέπει να ξεκαθαριστεί πρώτα το τοπίο, αφού εξαντληθούν τα ένδικα μέσα που προβλέπονται από τους αθλητικούς κανονισμούς, για να γνωρίζει και η ομάδα σε ποια κατηγορία θα αγωνιστεί τη νέα αγωνιστική σεζόν, ώστε να κάνει και τον ανάλογο προγραμματισμό. Πιστεύεται ότι η απόφαση θα εκδοθεί σύντομα, για να μην πάει άλλος χαμένος χρόνος και να ξεκινήσει το χτίσιμο του ρόστερ με την πρόσληψη νέου προπονητή, καθώς ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τον Γιάννη Πετράκη.

Ο ΠΑΣ πήρε χθες αδειδότηση

Με την πρώτη πήρε και φέτος αδειοδότηση ΟΥΕΦΑ ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς αδειοδοτήθηκε από την αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ χωρίς καμία παρατήρηση, προσκομίζοντας έναν κομπλέ φάκελο. Είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά που η τοπική ΠΑΕ αδειοδοτήθηκε, καθώς η διοίκηση Χριστοβασίλη στα οικονομικά ακολούθησε μια συνετή διαχείριση, με ρύθμιση των χρεών στην εφορία και χωρίς η ομάδα να ξεφύγει από τις οικονομικές δυνατότητες. Παράλληλα, τα έσοδα από τις πωλήσεις των παικτών και η αύξηση φέτος των εισιτηρίων σε σχέση με πέρσι, ενίσχυσαν και το πλάνο βιωσιμότητας και έτσι ο ΠΑΣ αδειοδοτήθηκε σχεδόν με βαθμό άριστα. Σε αντίθεση με παλιότερες εποχές, που τέτοιες μέρες περνούσε ώρες αγωνίες και μάλιστα το 2013 δεν έπαιξε στο Γιουρόπα Λιγκ λόγω της μη αδειοδότησής του. Πιο συγκεκριμένα, χθες από το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας χορηγήθηκε άδεια για διεθνείς διοργανώσεις ΟΥΕΦΑ στις ομάδες Α’ Εθνικής: Απόλλωνα Σμύρνης, ΠΑΣ Γιάννινα, Λάρισα, Λαμία, ΑΕΚ, Ατρόμητο Περιστερίου, Ολυμπιακό, Αστέρα Τρίπολης, Λεβαδειακό, ΠΑΟΚ, Ξάνθη, ΟΦΗ, Άρη. Αντίθετα δεν πήραν άδεια για τις διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις ο Παναθηναϊκός και ο Παναιτωλικός, με μοναδική συνέπεια την επιβολή χρηματικού προστίμου 20.000 ευρώ λόγω προβλήματος στο πλάνο βιωσιμότητας. Ουσιαστικά αυτές οι δύο ΠΑΕ είναι σαν να πήραν άδεια, αφού θα λάβουν μέρος στις διοργανώσεις χωρίς συνέπειες, με μόνη διαφορά από τις άλλες ομάδες ότι θα πληρώσουν πρόστιμο. Αδειοδότηση δεν πήρε και φέτος ο Πανιώνιος, που θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα με -6 βαθμούς, αφού δεν μπόρεσε να μπει στη ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία. Οι ΠΑΕ Πανιώνιος, Παναιτωλικός και Παναθηναϊκός έχουν δικαίωμα να κάνουν έφεση και να εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό ο φάκελός τους. Μάλιστα, από το Αγρίνιο λένε ότι λόγω γραφειοκρατίας δε συμπεριλήφθηκε στον φάκελο το συμβόλαιο των τηλεοπτικών, γι’ αυτό προέκυψε το πρόβλημα με το πλάνο βιωσιμότητας.

Σχετικά άρθρα

«Αέρας κοπανιστός» οι απαιτήσεις της «Αειφορικής»

Επιμένει στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει τα 3,5 εκατ. ευρώ

Ριζόπουλος για Καχριμάνη: «Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος»