Η Περιφέρεια Ηπείρου εξακολουθεί να θεωρεί εξοφλημένες τις οφειλές που επιδικάστηκαν υπέρ της εταιρίας, όπως προκύπτει από τα όσα υποστήριξε, για μια ακόμη φορά, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σχετικά με το ποσό ύψους 3,3, εκ. ευρώ που έχει επιδικαστεί στην εταιρία με απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου.
Η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει καταβάλει τα χρήματα, ενώ ακολουθούν και άλλες δικαστικές διαδικασίες, στις οποίες προχωρά με μεγαλύτερη ένταση και μαζί με το ελληνικό δημόσιο, που είναι τριτεγγυητής της προγραμματικής σύμβασης για την κατασκευή του εργοστασίου μέσω ΣΔΙΤ. Αυτό που είπε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, είναι πως τα χρήματα που διεκδικεί η εταιρία, δεν αντιστοιχούν σε προσφερόμενες υπηρεσίες ή διαφυγόντα κέρδη. «Από την ανάλυση που σας έκανα, φαίνεται καθαρά ότι κανένας περιφερειάρχης δεν μπορούσε να πληρώσει τέτοια χρήματα, που για μένα ήταν “αέρας κοπανιστός”, καθώς είχαμε πληρώσει τα πάντα», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Αυτό ενισχύεται κατά τον ίδιο από το ότι η εταιρία, κατά τη διάρκεια της διαιτησίας και με δεδομένο πως η Περιφέρεια δεν έχει πόρους, ζήτησε να λάβει τα χρήματα από τα κρατικά ταμεία. Μάλιστα, η εταιρία ανέφερε προς το δικαστήριο πως η μη καταβολή των χρημάτων αυτών θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του ίδιου του εργοστασίου, αν και η ίδια η εταιρία αποτελεί θυγατρικής μιας πολύ μεγαλύτερης, που σε καμία περίπτωση δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας.
Ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως αιτία για όλα αυτά είναι το γεγονός πως η εταιρία, λόγω της οικονομικής της κατάστασης, θα έπρεπε να τεθεί υπό εκκαθάριση, ωστόσο χρησιμοποιεί τα πέντε εκατομμύρια που διεκδικεί, για να παρουσιάσει ενεργητικό. «Μετά μια περίοδο που πέρασε, η εταιρεία είχε φτάσει να έχει κεφάλαιο κάτω από το ½ που έπρεπε να έχει στην ετήσια έκθεση. Έπρεπε δηλαδή να μπει υπό διαχείριση και να κλείσει. Στην προσπάθειά τους αυτή δείξανε από τις 23/07/2019 –δηλαδή προτού καν να λειτουργήσει το εργοστάσιο– ότι τους χρωστάμε 5 εκ. ευρώ, τα οποία θα έχουν στο ενεργητικό τους, αλλά δεν τους τα έχουμε δώσει εμείς, άρα δεν πρέπει να κλείσει η εταιρεία. Επίσης, έχουν πάρει 22 εκ. ευρώ δάνεια, έχουν ενεχυριάσει τα πάντα στην τράπεζα. Και εδώ λες πώς τα ενεχυρίασαν στην τράπεζα, όταν τα μηχανήματα όλα όταν κλείσουμε τις μεταξύ μας συμβάσεις θα τα παραδώσουν στην Περιφέρεια; Πέφτει η εταιρεία έξω αύριο και κατάσχονται, ενώ έχουν υποχρέωση να τα παραδώσουν, δίνοντας ένα μόνο ευρώ η Περιφέρεια Ηπείρου», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, αναφερόμενος από την αρχή στο ζήτημα των διεκδικήσεων από την εταιρία, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2019. «Η Περιφέρεια κάνει την δουλειά της και είναι εδώ για να αγωνιστεί για τα συμφέροντα του τόπου των δημοτών και των δήμων», ανέφερε σε άλλο σημείο, ενώ έκανε γνωστό πως θα θέσει το θέμα στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
«Η περιφερειακή αρχή είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα του οίκου μας. Δε θα κάνουμε πίσω και θα καταγγείλω όλη αυτή την προσπάθεια στον ίδιο τον πρωθυπουργό, γιατί προσπαθούν να κάνουν τα ίδια και αλλού. Αντί να γίνουμε Ευρώπη, κοιτούν να τα πάρουν όλα. Εμείς τέτοια πολιτική δεν τη θέλουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως τον ερχόμενο Νοέμβριο θα γίνουν τα ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία ζήτησε η Περιφέρεια, μέχρι να γίνει η τακτική δικάσιμος ακύρωσης της κατά πλειοψηφίας απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, με την οποία η Περιφέρεια, θεωρεί ότι διαπράχτηκε «απάτη επί δικαστηρίω».
Αναφερόμενος στη συζήτηση της αίτησης χορήγησης αναστολής που απορρίφθηκε, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι ένα επιχείρημα που τέθηκε, ήταν το γεγονός ότι στην περίπτωση που τα 3.3 εκ. ευρώ καταβληθούν, αυτά θα καταλήξουν στις πιστώτριες τράπεζες της «Αειφορικής» και δύσκολα θα μπορέσουν να επιστραφούν.
Ο κ. Καχριμάνης πρόσθεσε ότι η περιφερειακή αρχή δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα, έχει ήδη ενημερωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, ενώ πρόκειται να αποσταλεί καταγγελία και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, γιατί ακούγεται ότι κάτι ανάλογο επιχειρείται να γίνει και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε ότι είναι μια υπόθεση που πολιτικά πρέπει να λυθεί, αλλά τόνισε πως όταν υπάρχουν «πράξεις ανομίας», πρέπει να υπερασπιστεί κανείς τα συμφέροντα του τόπου και στα δικαστήρια. «Δυστυχώς δεν τα χειρίστηκα εγώ από την αρχή αυτά τα θέματα, εγώ ήμουν υπεύθυνος ως περιφερειάρχης», σημείωσε.
Παράλληλα, χαρακτήρισε το ζήτημα ως έναν μεγάλο «βραχνά», όπως εξελίχθηκε για την περιφερειακή αρχή. «Μακάρι να μην το είχα», ανέφερε.
Για την παραπομπή στο Πειθαρχικό
Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και την πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την παραπομπή του ίδιου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής στο Πειθαρχικό, για τις αποφάσεις που αφορούν την ανάθεση υπηρεσιών σε δικηγόρο και μη καθορισμό της αμοιβής με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Για το θέμα αυτό, ο κ. Καχριμάνης ευχαρίστησε τα μέλη της οικονομικής επιτροπής που προέρχονται από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ σημείωσε πως μετέφερε το θέμα στην ΕΝΠΕ με τους συναδέλφους του να εκφράζουν την έκπληξή τους, αφού αποτελεί σύνηθες η ανάθεση υπηρεσιών σε δικηγόρο για εξειδικευμένα θέματα.
«Όλοι έχουν κάνει χρήση δικηγόρου για ειδικά θέματα από την ελεύθερη αγορά. Είναι και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να χρησιμοποιείς αυτόν που νομίζεις ότι θα σου φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Βγήκε ομόφωνη απόφαση ότι αυτό που έγινε είναι ατόπημα», σημείωσε.
Αυξάνονται οι οφειλές των δήμων
Ο κ. Καχριμάνης αρκετές φορές σημείωσε ότι έχει καταβάλλει όλα όσα έπρεπε στην εταιρία και την ίδια ώρα οι δήμοι οφείλουν πάνω από 4 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια για τα απορρίμματα, αν και δε θέλησε να αναφέρει τα ποσά που οφείλει ο κάθε δήμος ξεχωριστά.
Αφορμή ήταν η θέση της εταιρίας στο Εφετείο, που υποστήριξες πως η Περιφέρεια παίρνει τα χρήματα από τους δήμους και δεν τα αποδίδει στην εταιρία. «Έχουμε εξοφλήσει μέχρι τέλος του έτους», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης και πρόσθεσε πως, σύμφωνα με την Οικονομική Υπηρεσία, στο τέλος του 2021, οι δήμοι χρωστούσαν στην Περιφέρεια 3.316.157 ευρώ και σήμερα το χρέος τους ανέρχεται σε 4.737.431,93 ευρώ.
Παράλληλα άφησε αιχμές για τον ΦΟΔΣΑ και ορισμένους δήμους για τη στάση τους, ενώ σημείωσε πως, μετά από τις συνεργασίες που υπήρξαν με κάποιους δήμους, θα προχωρήσει η δοκιμαστική λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μέσω προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια.
Εξηγήσεις για το ΠΔΕ
Τέλος, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στο θέμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στα έγγραφα που είχε αποστείλει από την περασμένη χρονιά στους δήμους, προκειμένου να μην εντάσσουν και δεσμεύουν χρήματα από το ΠΔΕ για έργα.
«Το ΠΔΕ, από τα 50 εκ. ευρώ που ήταν το 2018, που το ΠΔΕ έπεσε στα 15 εκ. ευρώ ετησίως, και όλες οι περιφέρειες δεν μπορούμε να βοηθήσουμε άλλους φορείς. Δεν είναι μόνο οι Δήμοι που βοηθούσαμε, ήταν τα πανεπιστήμια κ.ά. Ενημερώσαμε όλους τους φορείς και το 2021 και το 2022 πως δε θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε για έργα που είχαν προγραμματίσει για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ της Περιφέρειας. Παρόλα αυτά ότι είχαν κάνει το 2021, περίπου μέχρι τον Οκτώβριο, τα πληρώσαμε όλα. Όμως, τους ειδοποιήσαμε ότι αυτό δεν μπορεί ξανά να συμβεί, γιατί δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε εμείς. Σε όλη την Ελλάδα, ουδείς έχει πλέον χρήματα για άλλους φορείς, εκτός ειδικών περιπτώσεων. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που λένε ότι δε δημοπρατήσαμε κάποια έργα. Όταν ειδοποιούνται και το 2021 και το 2022 ότι οι πόροι που υπήρχαν κάποτε, δεν υπάρχουν πλέον, δεν μπορεί να βγαίνουν δημοπρασίες», ανέφερε.