ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ριζόπουλος για Καχριμάνη: «Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος»

Τη θέση ότι η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, με την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου καλείται να καταβάλλει 2,6 εκατ. ευρώ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την καθυστέρηση στη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, είναι άμεσα εκτελεστέα και δεν υπόκειται σε ένδικα μέσα, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος.

«Άραγε για ποια ένδικα μέσα μας μιλάει ο περιφερειάρχης; Ένα ακόμα ωμό ψέμα. Έχω δώσει εντολή στον νομικό μας σύμβουλο να ζητήσει πλήρη απολογισμό των κινήσεων που γίνονται στον κωδικό που αφορά τις οικονομικές συναλλαγές της Περιφέρειας με το εργοστάσιο, για να έχουμε σαφή εικόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά και επέρριψε ξεκάθαρες ευθύνες για το αποτέλεσμα της επιδιαιτησίας τόσο στη νομική όσο και στην πολιτική προσέγγιση του ζητήματος από την περιφερειακή αρχή.
«Συνήθως όταν θέλουμε να αγοράσουμε ένα σπίτι, υπογράφουμε μια ρήτρα, σύμφωνα με την οποία κάθε μέρα που καθυστερεί η ολοκλήρωσή του, επιβαρύνεται ο εργολάβος με ένα ποσό. Στην περίπτωσή μας, η σύμβαση, που υπέγραψε η Περιφέρεια με τον ανάδοχο, προέβλεπε ρήτρα καθυστέρησης παράδοσης ύψους 690.000 ευρώ. Εφόσον το εργοστάσιο καθυστέρησε να παραδοθεί, θεώρησε νομικά σωστό η νομική σύμβουλος της Περιφέρειας κα. Τατάγια να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά από την ΤΕΡΝΑ. Έτσι κι εκείνη έκανε εκείνο που θεώρησε αυτονόητο. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αποφάσισε να εφαρμόσει τη σύμβαση κατά γράμμα και αφού καθυστέρησαν οι ΣΜΑ και οι ποσότητες των σκουπιδιών δεν είναι αυτές που προβλέπονται, καλείται τώρα η Περιφέρεια να πληρώσει τις ρήτρες. Με άλλα λόγια, ο περιφερειάρχης πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος», επισήμανε ο κ. Ριζόπουλος.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι το πρόβλημα δε σταματά στα ποσά που επιδίκασε το Διαιτητικό Δικαστήριο, καθώς, όσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή, θα προστίθενται άλλα 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Η λάθος νομική στρατηγική, αλλά κυρίως η ξεροκεφαλιά του περιφερειάρχη με τους έξι δημάρχους – νάνους του, επιβαρύνουν τους Ηπειρώτες με υπέρογκα ποσά. Αλήθεια, αυτοί θα τα πληρώσουν από την τσέπη τους; Γιατί, όταν η Περιφέρεια στην ανακοίνωσή της λέει ότι δε θα τα πληρώσουν οι Ηπειρώτες, ποιος θα τα πληρώσει;», αναρωτήθηκε ο κ. Ριζόπουλος.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» δεν έμεινε μόνο στο θέμα της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αλλά αναφέρθηκε και γενικότερα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εστιάζοντας αρχικά στις κινήσεις που ο ίδιος έκανε τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, όταν προέκυψε μια σειρά ζητημάτων σε σχέση με τα απορρίμματα και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου.
Ο κ. Ριζόπουλος προέβλεψε και νέες περιπέτειες σε ό,τι αφορά το θέμα των απορριμμάτων, κάνοντας μια αναφορά στην υπόθεση της μεταφοράς του υπολείμματος. «Δυστυχώς η περιπέτεια όμως δεν τελειώνει εδώ. Με καφενειακούς όρους θεωρείται ότι πέρασε στο ντούκου η απευθείας ανάθεση της μεταφοράς του υπολείμματος στο Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Η απόφαση όμως του Ελεγκτικού Συνεδρίου εκκρεμεί. Η Αποκεντρωμένη θα επιληφθεί, αν χρειαστεί, μετά», τόνισε.
Και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς δεν είμαστε παράταξη διαμαρτυρίας, αλλά παράταξη εξουσίας. Η μόνη που αμφισβητεί ευθέως τη σημερινή περιφερειακή αρχή και ενδιαφέρεται πραγματικά να αναλάβει για τύχες του τόπου. Από την πρώτη στιγμή λειτουργούμε θεσμικά με έναν συγκεκριμένο αξιακό κώδικα για το πώς παράγεται η πολιτική κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Η πολιτική από εμάς παράγεται στη λογική της τεκμηρίωσης».

Σχετικά άρθρα

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

«Ορίζοντες Ηπείρου» – Ο Άλκης Λάνταβος διευθυντής του πολιτικού γραφείου

Συνέχεια αποχωρήσεων στους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ηπειρωτικός Αγών