Απόψεις

Ντράπηκα στα Τίρανα!

Πριν από λίγες μέρες επισκέφτηκα και έμεινα στα Τίρανα, προκειμένου να φτάσω στον τελικό προορισμό μου, την Αυστρία. Έμενα στο κέντρο των Τιράνων και η αλήθεια είναι ότι έχω καλή εικόνα μόνο από αυτό. Αλλά και έτσι να είναι, εγώ στα Τίρανα ντράπηκα. Ντράπηκα που είμαι Έλληνας, ντράπηκα επειδή κατάγομαι από μια πόλη που θέλει να αποκαλείται ο νούμερο ένα ορεινός τουριστικός προορισμός, ντράπηκα επειδή κατάγομαι από μια παραλίμνια πόλη με τόση ιστορία και υποτίθεται κουλτούρα, ντράπηκα για τους δημάρχους της πόλης μου διαχρονικά.

Στο κέντρο των Τιράνων λοιπόν -ας το ακούσουν όσοι διετέλεσαν δήμαρχοι και όσοι πρόκειται να αναλάβουν τον θώκο- δεν υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών που ξεχειλίζουν. Δεν υπάρχουν σκουπίδια στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Τα δέντρα δεν πετσοκόβονται. Το πράσινο και οι δημόσιοι χώροι είναι περιποιημένοι. Υπάρχουν χώροι στάθμευσης και όχι μόνο πεζοδρόμοι. Δίνεται το δικαίωμα στην κινητικότητα σε όλους και όχι μόνο στους πεζούς. Υπάρχει πυκνό και αξιόπιστο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς. Τα καταστήματα σέβονται τον δημόσιο χώρο. Η δημοτική λαϊκή αγορά μοιάζει με μπουτίκ. Οι δρόμοι είναι φωτισμένοι το βράδυ. Στην τεχνητή λίμνη του κεντρικού πάρκου δεν επιπλέουν σκουπίδια.

Από όλες τις βαλκανικές και κεντροευρωπαικές πόλεις που πρόσφατα επισκέφτηκα, αναφέρομαι στα Τίρανα, για τρεις λόγους. 1ον γιατί στο συλλογικό μας υποσυνείδητο τα Τίρανα καταχωρήθηκαν ως μια τριτοκοσμική πόλη, το οποίο πια δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αλλού είναι οι τριτοκοσμικές πόλεις. 2ον, γιατί στις άλλες πόλεις που επισκέφτηκα, έχουν φτάσει σε άλλα επίπεδα και τα φύλλα των δέντρων μαζεύονται πριν πέσουν στο έδαφος. Και 3ον, τα Τίρανα και η Αλβανία ήταν αποκομμένα από τον υπόλοιπο κόσμο για 50 περίπου χρόνια, ζώντας το χειρότερο πολιτικό σύστημα.

Και γεννάται τώρα το ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν, μετά από τόσα χρήματα από την ΕΕ και τόσα προγράμματα, η πόλη μας να βρίσκεται σ’ αυτό το μαύρο χάλι; Σημειωτέον ότι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία δεν ανήκουν στην ΕΕ, άρα έχουν από ελάχιστη έως μηδαμινή πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Και όμως οι πόλεις τους δεν συγκρίνονται με τα Γιάννενα. Τι λάθος συμβαίνει εδώ και γιατί να ντρεπόμαστε όταν πηγαίνουμε στα Τίρανα; Έρχονται εκλογές και νομίζω ότι είναι καιρός για περισυλλογή. Και για τους υποψηφίους και για τους εκλογείς.

Σχετικά άρθρα

Κλιμάκιο της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρεί στην Αλβανία