Απόψεις

8 Μάρτη 2021- Μία διαφορετική ημέρα της γυναίκας υπό το βάρος της πανδημίας

Οι γυναίκες της Ε.Γ.Ε. - Παράρτημα Ιωαννίνων γράφουν στον Ηπειρωτικό Αγώνα για τον φετινό, διαφορετικό εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας λόγω κορωνοϊού, τον αντίκτυπο της πανδημίας στη ζωή και την καθημερινότητά τους, αλλά και τους αγώνες για την εξάλειψη των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών, που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες.

Ημέρα μνήμης για τις πρωτοπόρες εργάτριες της Ν. Υόρκης, που το 1857 κινητοποιήθηκαν απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας,

Σήμερα, 164 χρόνια μετά, βιώνουμε τις δυσμενείς συνέπειες μιας πανδημίας, με επιπτώσεις στην υγεία, την οικονομία, την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την  όλο και διογκούμενη βία, την εκμετάλλευση.

Η πανδημία φαίνεται ότι ευνοεί και εντείνει τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ ο ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης όσον αφορά στα κεκτημένα δικαιώματά μας και επιτεύγματα προηγούμενων ετών που κερδήθηκαν με κόπο.

Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι οι γυναίκες έχουν επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.

Αυτό αποτυπώνεται και στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ισότητα των φύλων στην ΕΕ για το 2021.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας εντοπίζεται σε αρκετά σημεία.

Πρώτον, έχει καταγραφεί αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Βέβαια η ενδοοικογενειακή βία πάντα υπήρχε, αλλά δεδομένων των συνθηκών παρατηρούμε μια σταδιακή αύξηση κι αυτού του φαινομένου. Το κρίσιμο εδώ τόσο όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία όσο και κάθε άλλης μορφής βία, είναι να σπάσει η σιωπή των θυμάτων πριν είναι αργά. Η Ε.Γ.Ε. ως γυναικεία οργάνωση επισημαίνει πάντα τούτο, όπως και ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση και των δύο φύλων επί του θέματος. Προσφάτως, στη χώρα μας, με αφορμή την καταγγελίας της κυρίας Μπεκατώρου ξεκίνησε ένα νέο κίνημα για την βία και την κακοποίηση σε χώρους εργασίας, με σχέσεις εξουσίας. Ευελπιστούμε αυτό να είναι μόνο η αρχή.

Δεύτερον, έχουν πληγεί κλάδοι που κυρίως απασχολούνται γυναίκες. Ειδικότερα, οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε τομείς όπως φιλοξενία, φροντίδα και οικιακή εργασία, που είναι αδύνατον όμως να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.

Τρίτον, οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Γυναίκες ηρωίδες που μάχονται καθημερινά με τον αόρατο εχθρό.

Τέταρτον, ο εγκλεισμός και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έχουν αντίκτυπο και στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής – οικογενειακής ζωής, καθώς οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο τόσο για τις οικιακές εργασίες όσο και για την φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας.

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι με βάση την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι γυναίκες αν και πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, υποεκπροσωπούνται και είναι αριθμητικά λιγότερες στα όργανα λήψης των αποφάσεων για τον covid-19.

Για όλους αυτούς τους λόγους η φετινή Ημέρα της Γυναίκας είναι διαφορετική. Μέσα από την κρίση, τα προβλήματα και τις ανισότητες που έχουν ενταθεί, παρουσιάζεται μία μοναδική ευκαιρία να κάνουμε το μεγάλο βήμα για την επίλυση προβλημάτων που μέχρι χθες έμοιαζαν άλυτα.

Η ΕΓΕ ως Γυναικεία Οργάνωση, με τα Παραρτήματα της ανά τη χώρα, με τη συνεχή παρουσία της επί 44 χρόνια στους αγώνες για την κατοχύρωση των υφιστάμενων κοινωνικών, εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βλέπει στις νέες συνθήκες την αναγκαιότητα για πιο στοχευμένες παρεμβάσεις ώστε καλά σχεδιασμένες πολιτικές να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Τέλος, η Ε.Γ.Ε τονίζει και επισημαίνει πάντα ότι θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε όλοι μας ότι η ισότητα δεν είναι θέμα μόνο των γυναικών αλλά ολόκληρης της κοινωνίας.

Απαραίτητη είναι η εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση όλων μας σε θέματα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, η εμπέδωση της ισότητας από μικρή ηλικία ώστε να εξαλειφθούν τα κάθε είδους στερεότυπα, η ενθάρρυνση και στήριξη από την πλευρά της πολιτείας του κινήματος κατά της βίας, η αναθεώρηση του Ποινικού Δικαίου, μέτρα οικονομικής στήριξης των γυναικών και εν κατακλείδι η ύπαρξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και κράτους Δικαίου, όπου δε θα έχουν θέση σε κανέναν τομέα οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών.

Οι γυναίκες, λοιπόν, θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και μετά την πανδημία, στο επίκεντρο ενός εθνικού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας και την πρόοδο της κοινωνίας.

Ε.Γ.Ε. – Παράρτημα Ιωαννίνων

Σχετικά άρθρα

Σταματία, 34 χρονών – «Είμαι ευτυχισμένη! Όμως μου λείπει η Ελλάδα!»

Γεωργία Σκοπούλη

Με τριαντάφυλλα και προβολή ταινίας τιμά την Ημέρα της Γυναίκας

«Ενώνουμε δυνάμεις για πραγματική ισότητα» το μήνυμα της ΑΔΕΔΥ