Απόψεις

Από τις Βρυξέλλες στα Γιάννενα

Από την παρουσίαση ακόμη ενός βιβλίου και τη χθεσινή απεργία των διανομέων μέχρι τη φωτογραφία του Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Αμβρόσιο και τους τόκους στις ληξιπρόθεσμες οφειλές σχολιάζει η σημερινή Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα. Τη συνοδεύουν οι πασχαλιές του δημαρχείου.

Την Τετάρτη το απόγευμα παρουσιάστηκε στην αίθουσα της Εταιρείας Μελετών το δεύτερο βιβλίο της Ελένης Οικονόμου, το γένος Λάππα, που φέρνει τον τίτλο «Πλατεία Ambiorix» από τις εκδόσεις Οσελότος. Συμπατριώτες της από το Νησί Ιωαννίνων ήταν εκεί, μαθητές της, αφού υπηρέτησε ως καθηγήτρια φιλόλογος στη Ζωσιμαία Σχολή, και συνάδελφοί της. Αυτό το τόνισε και στο τέλος της παρουσίασης η συγγραφέας ευχαριστώντας τους. Ξεκινώντας βέβαια από τους πολύ καλούς ομιλητές, τους καθηγητές Γεωργία Λαδογιάννη και Γιάννη Γιώσα. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νάκος μετέφερε το ακροατήριο στο βιβλίο διαβάζοντας περικοπές του, με τον χαρακτηριστικό τρόπο του. Ήταν μια εκδήλωση σύντομη και περιεκτική γι’ αυτό και τα συγχαρητήρια στο τέλος από όλους συνοδεύονταν με θετικά σχόλια, καθώς κατάφεραν όλοι οι ομιλητές να μην κουράσουν τους παρευρισκόμενους. Αντίθετα, συνετέλεσαν ώστε να αισθανθούν το νόημα και την αξία του μυθιστορήματος. Ουκ εν των πολλώ το ευ. Ας γίνει αυτό παράδειγμα προς μίμηση για παρόμοιες εκδηλώσεις.

Λ.Τ.

Με μια… «παραφωνία»

Με μοτοπορεία και στην πόλη των Ιωαννίνων, οι εργαζόμενοι ντελίβερι και κούριερ έδωσαν το παρών στη χθεσινή 24ωρη απεργία, που πραγματοποίησαν διανομείς σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι εργαζόμενοι με τα μηχανάκια τους συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Αβέρωφ και Ελιγιά και ανέβηκαν τις οδούς Αβέρωφ και Δωδώνης.

Σε αντίθεση με την έξυπνη αφίσα τους με τη συνταγή για μακαρονάδα, προκειμένου οι καταναλωτές να μην παραγγείλουν κατά την ημέρα τις απεργίας, «παραφωνία» θα λέγαμε ότι ήταν τα χιλιάδες χαρτάκια που πέταξαν στην πόλη, για να κάνουν γνωστά τα δίκαια αιτήματά τους. Στις διεκδικήσεις τους περιλαμβάνονται εταιρικά δίκυκλα, μέσα ατομικής προστασίας, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενιαία ειδικότητα και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένας κλάδος που καταγράφει δυστυχώς πολλά θύματα στην άσφαλτο και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Γ.Χ.

Πασχαλινός μποναμάς

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 88 μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, ανάμεσά τους και έξι στον νομό Ιωαννίνων, ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών με συνολικό ποσό ύψους 20,597 ευρώ, και μάλιστα για τρίτη χρονιά. Η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού θα πρέπει, πάντως, να αναγνωρίσει τη στήριξη του ΥΠΕΣ, με ποικίλους τρόπους, όπως με τη θέσπιση νέων κριτηρίων για πιο δίκαιη κατανομή των πόρων, που λάμβαναν κυρίως οι δήμοι με μεγάλο πληθυσμό, αλλά και το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος». Οι δήμοι Β. Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου θα λάβουν από 204.000 έως 260.000 ευρώ για την κάλυψη είτε λειτουργικών τους δαπανών, είτε για επενδυτικές τους δραστηριότητες και έργα και θα αποδοθούν με χρηματικές εντολές του υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Γ.Χ.

Ατελέσφορη διαδικασία

Σήμερα δεν έχει ρεπορτάζ για τη δίκη των εννέα Κρητικών ο Η.Α. Η παρακολούθηση μιας δίκης, στην οποία δε λέγεται τίποτα, κρίνεται ατελέσφορη. Ακόμη και όσοι είχαν πει πέντε πράγματα στην αστυνομία ή στο στάδιο της ανάκρισης, τώρα δεν ξέρουν, δεν είδαν, δεν άκουσαν, δε θυμούνται απολύτως τίποτα. Σε βαθμό, που χθες ο εισαγγελέας να αναφέρει «ότι υπάρχει πρόβλημα μνήμης σε αυτή τη δίκη» και να διαταχθεί η κράτηση ενός μάρτυρα και η παραπομπή του στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ψευδορκίας. Χωρίς να ξέρουμε τι τελικά έγινε και αν υπάρχουν ευθύνες, κρίμα που έχει μπει η οικογένεια σε όλη αυτή τη διαδικασία και δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν τόσο καιρό μετά.

Α.Τ.

Δεν είναι όλα ρόδινα

Και ιδού οι επισημάνσεις των αναγνωστών ως απάντηση στα θετικά σχόλια που γράψαμε για τα Λιθαρίτσια. Όλα καλά φαίνονται στο πάρκο, αλλά αν κοιτάξει κανείς κάτω από τον περιβάλλοντα τοίχο, θα απογοητευτεί βλέποντας τα σκουπίδια που είναι πεταμένα εδώ κι εκεί. Παντός είδους άχρηστα πράγματα έχουν σωρευτεί και στα ρεματάκια, που έχουν σχηματιστεί στο πάρκο. Είναι κι αυτά γεμάτα και θέλουν καθαριότητα. Πολυδάπανη μπορεί να είναι επίσης η επισκευή ενός μεγάλου μέρους του τοίχου που έχει πέσει, αλλά πρέπει να μπει στο πρόγραμμα του δήμου, για να αποκατασταθεί. Εκτός του ότι είναι μια ασχήμια, μπορεί να προκληθούν ατυχήματα.

Λ.Τ.

Κουρουμπλής και Αμβρόσιος

Σχεδόν μία μέρα μετά και αφού εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το φίλα προσκείμενο περιβάλλον, ο βουλευτής του κόμματος Παναγιώτης Κουρουμπλής διέγραψε την ανάρτηση με τη φωτογραφία του δίπλα στον Μητροπολίτη Αμβρόσιο. O Σκουρλέτης του τράβηξε το αυτί και ο Κουρουμπλής υπάκουσε.

Όλο το σκηνικό, βέβαια, υπακούει στην τακτική της προεκλογικής περιόδου έτσι ώστε να φανεί όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα πως το κόμμα και η κυβέρνηση δεν έχουν καμιά σχέση με τον Αμβρόσιο και τις κατά καιρούς απαράδεκτες δηλώσεις του. Ο Κουρουμπλής εδώ πήγε να χαλάσει την εικόνα, αλλά τον συμμάζεψαν. Φαντάζομαι πως από το Μαξίμου θα κυκλοφορεί σχετικός κατάλογος με ποιους επιτρέπεται και με ποιους απαγορεύεται η φωτογράφηση αυτή την περίοδο ώστε να μη γίνονται τέτοια.

Π.Ζ.

Το κράτος-κλέφτης

Δύο μέτρα και δύο σταθμά ισχύουν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από τη μια πλευρά το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει τόκο 3% στους προμηθευτές του, εφόσον καθυστερήσει να εξοφλήσει τα χρέη του ή εκκρεμεί απόφαση στα δικαστήρια, ενώ από την άλλη τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πληρώνουν τόκο 8,76% και μάλιστα από την πρώτη μέρα καθυστέρησης. Αυτό ακριβώς ονομάζεται κράτος-δερβέναγας, με καταβολές κατευθείαν από την Τουρκιά ή κράτος-κλέφτης, που με τη στάση του δίνει το «καλύτερο» παράδειγμα στους πολίτες, ώστε και εκείνοι να συμπεριφέρονται ανάλογα και όλοι μαζί να βουλιάζουμε μέρα με τη μέρα.

Π.Ζ.

Σχετικά άρθρα

«801,5 m»: Για το παιδί που χάθηκε στη λίμνη στον βορρά

Τιτίκα Τζάλλα

Υπόθεση Γιαμουμάκη- Θα υπάρχει και συνέχεια στον Άρειο Πάγο

Βαρύς ο πέλεκυς για πέντε εκ των εννέα κατηγορουμένων στη δίκη Γιακουμάκη

Αποστόλης Τζελέτας