ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπόθεση Γιαμουμάκη- Θα υπάρχει και συνέχεια στον Άρειο Πάγο

Ένας ακόμη κύκλος στο σίριαλ της υπόθεσης του θανάτου του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη το 2015 έκλεισε σήμερα με την ανακοίνωση της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, που έκρινε σε δεύτερο βαθμό τους οκτώ συσπουδαστές του 20χρονου Κρητικού για τα όσα περιστατικά βίας σε βάρος του ήρθαν στο φως μετά τον θάνατό του.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους ως πρωτοδίκως και τους οκτώ κατηγορούμενους για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού, επιβάλλοντας στους πέντε ενήλικες ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή επί τριετία και στους τρεις ανήλικους ποινή παροχής κοινωφελούς εργασίας 100 ωρών. Σε σχέση με την πρωτόδικη απόφαση που τους είχε επιβληθεί φυλάκιση 36 μηνών μετατρέψιμη σε χρηματική ποινή επί 5 ευρώ την ημέρα και παροχή κοινωφελούς εργασίας 150 ωρών αντίστοιχα, η ποινή είναι μικρότερη, ωστόσο αυτό δεν οφείλεται σε πιο επιεική κρίση του δικαστηρίου, αλλά στον νέο ποινικό κώδικα, που προβλέπει χαμηλότερες ποινές για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, καθώς και δεν παρέχει τη δυνατότητα μετατροπής της ποινής σε χρηματική για ποινές κάτω των τριών ετών, γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε να εκτίσουν την ποινή και άρα θα οδηγούμασταν στην χειροτέρευση της πρωτόδικης ποινής.
Το ότι οι κατηγορούμενοι δεν κρίθηκαν με επιείκεια πιστοποιείται και από το γεγονός ότι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων απέρριψε το σύνολο των ελαφρυντικών που ζήτησαν να αναγνωριστούν στους εντολείς τους οι συνήγοροι υπεράσπισης. Ειδικότερα, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ούτε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας των πέντε εκ των οκτώ κατηγορουμένων, ούτε του πρότερου σύννομου βίου, το οποίο πρότεινε να γίνει δεκτό και η Εισαγγελέας, ούτε το ότι οι κατηγορούμενοι έχουν επιδείξει καλή συμπεριφορά μετά την τέλεση της πράξης. Απορριπτική ήταν η απόφαση και ως προς το ελαφρυντικό που αιτήθηκε ο Γιώργος Μπιστιόλης, συνήγορος ενός εκ των κατηγορούμενων, για την αναγνώριση της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης.
Ουσιαστικά επιείκεια δεν υπήρξε ούτε προς την επιμέτρηση της ποινής, καθώς ναι μεν έπεσε από τους 36 στους 30 μήνες, ωστόσο πρέπει να κριθεί με βάση τον νέο ποινικό κώδικα, που προβλέπει ανώτερη ποινή φυλάκισης τριών ετών για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε σχέση με τα πέντε έτη που προβλέπονταν στον παλιό ποινικό κώδικα. Με βάση αυτό το δεδομένο, η Εισαγγελέας είχε προτείνει η ποινή να πέσει στα δύο έτη.
Με ένα βουβό κλάμα και πνιχτούς λυγμούς στην αγκαλιά του συζύγου της έγινε δεκτή η καταδικαστική απόφαση από τη μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, Μαρία, με την οικογένεια του 20χρονου σπουδαστή να παρακολουθεί καρτερικά και με αξιοπρέπεια την εξέλιξη της δίκης όλο αυτό το διάστημα. «Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που ήταν δίπλα μας και μας έδινε δύναμη. Η δικαιοσύνη έδειξε ότι υπάρχουν αξίες», σχολίασε ο Ανδρέας Γιακουμάκης, βγαίνοντας από το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.
Για ικανοποίηση των γονιών του Βαγγέλη Γιακουμάκη από την απόφαση, έκανε λόγο και ο Δημήτρης Μπούκας, δικηγόρος της οικογένειας. «Η οικογένεια είχε και έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Ανέμενε με αγωνία την κρίση του δικαστηρίου. Η οικογένεια είναι ικανοποιημένη, όση ικανοποίηση μπορούν να νιώσουν οι γονείς εκείνοι που έχασαν ένα παιδί», δήλωσε.
Ωστόσο, φαίνεται πως ο κύκλος αυτός δε θα είναι και ο τελευταίος, καθώς ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων Γεώργιος Κοκοσάλης προανήγγειλε το ότι θα ζητήσει την αναίρεση της απόφασης στον Άρειο Πάγο.
«Δεν είναι δουλειά μου και δεν το κάνω ποτέ να κρίνω τις δικαστικές αποφάσεις, όμως σας δίνω τον λόγο μου ότι μετά από μερικούς μήνες θα σας απασχολήσει εκ νέου αυτή η υπόθεση, γιατί η υπεράσπιση θεωρεί ως δεδομένη την αναίρεση της συγκεκριμένης αποφάσεως καθαρά για νομικούς λόγους. Το να θεωρηθεί το οποιοδήποτε υποτιθέμενο κλείσιμο στην ντουλάπα ή μία κλωτσιά στο πόδι ως επικίνδυνη σωματική βλάβη θεωρώ ότι είναι δογματικά μη συνεπές, είναι νομικά ανακόλουθο και διευρύνει και ενισχύει την ανασφάλεια δικαίου. Είμαι σίγουρος ότι το ακυρωτικό θα τα δει αυτά τα θέματα. Για εμάς η υπόθεση δεν τελειώνει σήμερα.

Σχετικά άρθρα

«801,5 m»: Για το παιδί που χάθηκε στη λίμνη στον βορρά

Τιτίκα Τζάλλα

Ένοχοι ως πρωτοδίκως οι οκτώ κατηγορούμενοι

Αποστόλης Τζελέτας

Δίκη Γιακουμάκη- Την ενοχή των οκτώ κατηγορουμένων πρότεινε η Εισαγγελέας