ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βαρύς ο πέλεκυς για πέντε εκ των εννέα κατηγορουμένων στη δίκη Γιακουμάκη

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης για τους πέντε εκ των εννέα κατηγορουμένων, στη δίκη για τα περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων έκρινε ένοχους για ορισμένες από τις πράξεις που τους αποδίδονταν, τους οκτώ εκ των κατηγορούμενων, με τους τρεις από αυτούς να πέφτουν στα… μαλακά, καθώς καταδικάστηκαν σε παροχή κοινωφελούς εργασίας 150 ωρών, λόγω του ότι ήταν ανήλικοι κατά την τέλεση των πράξεων. Ωστόσο, οι υπόλοιποι πέντε καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 36 μηνών, μετατρέψιμη σε 5 ευρώ την ημέρα, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα εωσότου εκδικαστεί η έφεση.
Οι διαθέσεις του δικαστηρίου είχαν φανεί από την αρχή της σημερινής διαδικασίας, όταν ο Εισαγγελέας πρότεινε και η πρόεδρος αποδέχθηκε την απόρριψη των αυτοτελών ισχυρισμών για την αναγνώριση των ελαφρυντικών της μετεφηβικής ηλικίας και του πρότερου εντίμου βίου στους κατηγορούμενους. Η αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν άμεση και σημειώθηκε εμφατικά ότι τα ελαφρυντικά αυτά δεν έχουν αναγνωριστεί μόνο σε περιπτώσεις τρομοκρατικών πράξεων και τελεσμένες ανθρωποκτονίες.
Η πρόταση του Εισαγγελέα για την ποινή των πέντε ενηλίκων ήταν 42 μήνες φυλάκιση, με την πρόεδρο να τη μειώνει σε 36 μήνες, μετά και την παρέμβαση των συνηγόρων, που επικαλέστηκαν τον νέο ποινικό κώδικα -πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τις αμέσως επόμενες ημέρες-, σύμφωνα με τον οποίο το πλαίσιο της ποινής δεν υπερβαίνει τα 3 έτη.
Ένταση υπήρξε μετά την πρόταση του Εισαγγελέα να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή, με τον συνήγορο υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων Γιώργο Μπιστιόλη να δηλώνει πως πρόκειται για πρόταση, που εκθέτει τον νομικό μας πολιτισμό και να τη χαρακτηρίζει εκδικητική. «Θα πρέπει να απονέμεται δικαιοσύνη και όχι μήνις», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο χαρακτηρισμός εκδικητική προκάλεσε τη δυσφορία του Εισαγγελέα και την παρέμβαση της προέδρου, που ζήτησε να τον ανακαλέσει, αντικαθιστώντας τον με το αυστηρή και σε εκείνο το σημείο υπήρξε διακοπή της διαδικασίας. Ο χαρακτηρισμός, πάντως, δεν ανακλήθηκε με τη συνέχιση της διαδικασίας, στην οποία έγινε η ανακοίνωση των ποινών.

Η δήλωση του πατέρα

Τη δήλωση του πατέρα του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, Ανδρέα ανέγνωσε στα ΜΜΕ ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Μπούκας. «Νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλον τον κόσμο, αν με ένα ευχαριστώ μπορώ να καλύψω όλη αυτήν την αγάπη και τον σεβασμό, που έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια. Για τον Βαγγέλη μου δεν ντρέπομαι, για την Κρήτη δεν ντρέπομαι. Η Κρήτη έχει παλικάρια και η εικόνα που αποδείχτηκε στο δικαστήριο δεν έχει να κάνει με τα παλικάρια της Κρήτης», ήταν η γραπτή δήλωση σε μια σελίδα ημερολογίου.
Ο κ. Μπούκας μετέφερε την ικανοποίηση της οικογένειας από το τελικό αποτέλεσμα, λέγοντας: «Η οικογένεια νιώθει ότι εκεί που βρίσκεται ο Βαγγέλης, θα είναι καλύτερα», ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Εισαγγελέα και της προέδρου. Για τους γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη, είπε: «Ο Βαγγέλης δε γυρίζει πίσω. Τα τραύματά τους θα παραμένουν. Δεν έδειξαν σημάδια χαράς, δεν πανηγυρίζουν. Δεν είναι κεφαλοκυνηγοί, είναι άνθρωποι του μέτρου. Δεν εκφράστηκαν ποτέ με δυσμενή λόγια εναντίον κάποιου κατηγορουμένου». Και κατέληξε: «Ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι να στέλνει μηνύματα. Η απόφαση ικανοποιεί το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Το μήνυμα εστάλη προς πολλές κατευθύνσεις και είναι ότι οι πράξεις βίας δε θα μένουν ατιμώρητες».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Για μια αυστηρή ποινή για ήσσονος σημασίας πράξεις, υπό το βάρος της δημοσιότητας, έκανε λόγο σε δηλώσεις της η συνήγορος του ενός εκ των κατηγορούμενων Ιωάννα Τσιρίκα. «Είχαμε αόριστες καταθέσεις, μαρτυρίες αντιφάσεις πολλές. Οι περισσότερες και βαρύτερες κατηγορίες έχουν φύγει, έχουν μείνει οι ήσσονος σημασίας. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εντελώς ελαφριές σωματικές βλάβες, δυστυχώς όμως τα ΜΜΕ και σήμερα μιλάνε για τις μείζονες κατηγορίες, λες και για αυτές καταδικάστηκαν, ενώ δεν υπάρχει καμία καταδίκη για αυτές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι στο Εφετείο ευελπιστούν για μια καλύτερη απόφαση.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και η Βίκυ Κανλίδου, συνήγορος υπεράσπισης έτερου κατηγορουμένου, η οποία σημείωσε πως το δικαστήριο έκρινε ως μη τετελεσμένες πράξεις που είχαν συνταχτεί στην δικογραφία και είχαν προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη. «Πράξεις όπως το κρέμασμα από το παράθυρο, το πέσιμο στις σκάλες ή την τζαμαρία, είναι πράξεις οι οποίες δεν τελέστηκαν ποτέ, γι’ αυτό και κρίθηκαν αθώοι, οι κατηγορούμενοι. Στα συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο συντάχτηκε από φήμες, οι φήμες αποδείχτηκε ότι είναι φήμες και γι’ αυτό η πρόεδρος, στην απόφαση της, είναι κατηγορηματική», σημείωσε και πρόσθεσε: «Στο Εφετείο, τα ψέματα που ειπώθηκαν σε αυτό το βαθμό, θα εξαλειφθούν και ίσως να έχουμε και αθωωτική απόφαση».
«Όλοι οι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν έφεση. Εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και έχουν την απόλυτη βεβαιότητα πως σε δεύτερο βαθμό θα αποδειχθεί η αθωότητά τους», περιορίστηκε να δηλώσει ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργος Μπιστιόλης.

Σχετικά άρθρα

«801,5 m»: Για το παιδί που χάθηκε στη λίμνη στον βορρά

Τιτίκα Τζάλλα

Υπόθεση Γιαμουμάκη- Θα υπάρχει και συνέχεια στον Άρειο Πάγο

Ένοχοι ως πρωτοδίκως οι οκτώ κατηγορούμενοι

Αποστόλης Τζελέτας