Απόψεις

Οικονομική Αναταραχή και Προοπτικές για την Επιστροφή στην Σταθερότητα

Γράφει ο Ευθύμιος Χρυσοστόμου, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

Η συνεχής αύξηση των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και τα καύσιμα έχει πλήξει βαριά τις οικονομίες των νοικοκυριών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά και η υψηλή φορολογία σε ορισμένα κράτη αλλά και ο σχεδόν μηδενικός έλεγχος της αγοράς από την κυβέρνηση. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, είναι αναγκαίο να εξετάσουμε την πολιτική των τιμών και να αναζητήσουμε τρόπους για τη μείωσή τους. Η  κυβέρνηση οφείλει πλέον να εξετάσει τη μείωση των φόρων στα καύσιμα καθώς και να προσφέρει κίνητρα για τη μείωση των τιμών στα βασικά αγαθά.

Αναξιοπιστία των Επιχειρήσεων

Η έλλειψη ελέγχου από τις εποπτικές αρχές  στις πολύ μεγάλες αλυσίδες που διαμορφώνουν τις τιμές, είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται χωρίς ελέγχους έχουν την τάση να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους αδικαιολόγητα και να εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές ενώ ταυτόχρονα πλήττεται το κύρος της επιχειρηματικότητας στο σύνολο της. Η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους και να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις σε εκείνες τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες και να προστατέψει την ελληνική οικογένεια.

Επιπτώσεις στις Επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις στην γενική εικόνα αντιμετωπίζουν μείωση των τζίρων τους, οι μικρές και πολύ μικρές  επιχειρήσεις υπερχρεώνονται ενώ αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα των χρεών από παρελθόντα έτη. Ο ανταγωνισμός είναι οξύτερος από ποτέ, και αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα για πολλές επιχειρήσεις. Για την υποστήριξη  και την ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας, πρέπει να ληφθούν  άμεσα σοβαρά μέτρα και με δεδομένο ότι έχουν αποκλειστεί από το ταμείο ανάκαμψης, από τις μικροχρηματοδοτήσεις ενώ οι όποιες ρυθμίσεις χρεών δεν απέδωσαν καρπούς.

Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής  οικονομίας και πρέπει να λάβουν στήριξη. Η κυβέρνηση μπορεί και επιβάλλεται να προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια, ενθαρρύνοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Είναι απαραίτητο να εξεταστεί η πολιτική των τιμών και η δυνατότητα μείωσής τους. Μειώσεις στους φόρους στα καύσιμα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κόστους για τους καταναλωτές ενώ ιδιαίτερα για επιχειρήσεις που επιχειρούν σε δυσπρόσιτες περιοχές θα πρέπει να υλοποιηθεί ειδικό σχέδιο μείωσης ασφαλιστικών εισφορών και ειδικό τιμολόγιο ενέργειας.

Η καινοτομία και η ψηφιοποίηση μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις. Είναι αδήριτη ανάγκη η κυβέρνηση  να προσφέρει επιδοτήσεις και υποστήριξη για την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων ενώ τέλος η κατάρτιση της εργατικής δύναμης πρέπει να είναι προτεραιότητα, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να προσαρμοστούν στις αναγκαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν οργανωμένες και συντονισμένες προσπάθειες από την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Με τη σωστή στρατηγική, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να επαναφέρουμε την οικονομική σταθερότητα. Η συνεργασία και η δράση είναι καίριες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει προώθηση της εξωστρέφειας, οι εξαγωγές μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τα έσοδά τους. Για αυτό και τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να προχωρήσουν στην ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων  παρέχοντας πραγματική υποστήριξη για τις εξαγωγές καθώς και αναβάθμιση των εμπορικών τμημάτων των πρεσβειών προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας.

Πράσινη ανάπτυξη: Η προώθηση της πράσινης οικονομίας και των βιώσιμων τεχνολογιών μπορεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και να μειώσει την εξάρτηση από τις τιμές του πετρελαίου.

Διαφάνεια και ευθύνη: Η διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων και η ενίσχυση της ευθύνης των επιχειρήσεων είναι θεμελιώδεις για την αποφυγή της ασυδοσίας και τη διασφάλιση της δίκαιης ανάπτυξης.

Συνοψίζοντας, η οικονομική αναταραχή και η ανασφάλεια προκαλούν ανησυχία, αλλά υπάρχουν λύσεις και μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία να επανέλθει στη σταθερότητα. Οικονομική συνεργασία, κυβερνητική δράση, καινοτομία, τραπεζική και ενεργειακή δικαιοσύνη είναι βασικοί παράγοντες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικονομικού μέλλοντος.