Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Έρχεται η ώρα του νέου εργοταξίου

Στη φάση της σύνταξης των τευχών δημοπράτησης βρίσκεται το ζήτημα της κατασκευής του νέου εργοταξίου του Δήμου Ιωαννιτών, φέρνοντας, μετά από πολλά χρόνια, πιο κοντά την μετεγκατάσταση του υφιστάμενου και την απομάκρυνση μιας ρυπογόνου δραστηριότητας από ένα περιβαλλοντικά ευαίσθητο σημείο, δίπλα στην Παμβώτιδα.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά τους διοικούντες τον Δήμο Ιωαννιτών, με την προηγούμενη δημοτική αρχή να προσπαθεί να βάλει το νερό στο αυλάκι, αλλά τελικά να μην τα καταφέρνει. Τον Δεκέμβριο του 2020 υπήρξε ομόφωνη απόφαση για τη διάλυση των συμβάσεων που αφορούσαν την εκπόνηση της ηλεκτρομηχανολογικής, στατικής και αρχιτεκτονικής μελέτης για την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία υποδομών για τη μεταστέγαση του εργοταξίου, μετά από εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ακολούθησε διαπαραταξιακή συζήτηση για τον τρόπο προώθησης του ζητήματος και τέθηκαν επί τάπητος τα βήματα που θα ακολουθηθούν τα οποία και υλοποιούνται, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Γιώργος Αρλέτος. Σε αυτή τη φάση, έχουν ολοκληρωθεί οι διοικητικές διαδικασίες και προχωρά η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, ενώ η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό του δήμου.

Η έκταση που προορίζεται για το νέο εργοτάξιο βρίσκεται πλησίον του γηπέδου της ΕΠΣΗΠ και έχει παραχωρηθεί από την τοπική κοινότητα Ανατολής. Στον ίδιο χώρο, συνολικής έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων, έχει χωροθετηθεί το «Πράσινο Σημείο» του δήμου Ιωαννιτών, έργο το οποίο παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.

«Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στη διακήρυξη για την κατασκευή του νέου εργοταξίου. Λογικά στην μεθεπόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα έρθει προς έγκριση η διακήρυξη», σημείωσε ο κ. Αρλέτος, τονίζοντας πως το μείζον ζήτημα είναι να απομακρυνθεί το εργοτάξιο από το σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Ταυτόχρονα βέβαια, οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν και «ανάσα» στην ίδια την υπηρεσία και τους εργαζόμενους. Το νέο εργοτάξιο θα περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία γραφεία για τους υπαλλήλους και τους πολιτικούς προϊσταμένους, χώρους συσκέψεων και υποδοχής κοινού, κεντρική αποθήκη, πλυντήριο-λιπαντήριο για τα οχήματα, συνεργείο, αμαξοστάσιο, πάρκινγκ κ.ά..

«Στον αέρα» η διακήρυξη για το Πράσινο Σημείο

Στις 23 Μαρτίου θα διεξαχθεί με ηλεκτρονική ανοικτή διαδικασία ο διαγωνισμός ανάδειξης αναδόχου για το έργο της κατασκευής του Πράσινου Σημείου στον Δήμο Ιωαννιτών.

Το έργο, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» με προϋπολογισμό 967.000 ευρώ, αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς θα συμβάλει στην αύξηση της ανακύκλωσης όλων των ρευμάτων και στην αλλαγή της περιβαλλοντικής κουλτούρας των κατοίκων του δήμου.

Το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να προσκομίζει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, Α.Η.Η.Ε.), μικρά επικίνδυνα απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα κ.λπ.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων. Βασικός σκοπός του Πράσινου Σημείου είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων, τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών και τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, σύμφωνα με το συγκεκριμένο υποέργο, είναι έργα διαμόρφωσης του γηπέδου, έργα υποδομής (πύλη εισόδου-περίφραξη έργου, οικίσκος εισόδου, κτίριο γενικής χρήσης, υπόστεγο, δεξαμενή πλύσης-ύδρευσης-πυρόσβεσης, στεγανή δεξαμενή λυμάτων), ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (εγκατάσταση ύδρευσης, αποχέτευσης λυμάτων, πυροπροστασίας, θερμομόνωσης, ηλεκτρολογική εγκατάσταση θέρμανσης-εξαερισμού-κλιματισμού), έργα διαχείρισης ομβρίων, έργα φύτευσης και άρδευσης, έργα εσωτερικής οδοποιίας και έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Το δεύτερο υποέργο, το οποίο θα ακολουθήσει, περιλαμβάνει την προμήθεια όλου του εξοπλισμού που απαιτείται για τη λειτουργία του.

Σχετικά άρθρα

Πάλι από την αρχή για νέο εργοτάξιο

Πρώτοι… ψίθυροι για επαναχωροθέτηση

Γεωργία Χαλάτση

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση