Αίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Αγώνας ταχύτητας με έπαθλο μια αίτηση

Ως «επιτυχημένο ξεκίνημα» βλέπει το υπουργείο την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην Ήπειρο μέσα σε 23 μόλις λεπτά από την έναρξη της διαδικασίας, με τους μηχανικούς πάντως να μιλούν από την πλευρά τους για «αγώνα ταχύτητας», που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί το ζητούμενο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η «πρεμιέρα» του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στις περιφέρειες της Ηπείρου και των Ιόνιων Νήσων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

«Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων άνοιξε στις 10 το πρωί και λειτούργησε απολύτως ομαλά, παρά το υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και που είχε ως αποτέλεσμα την δέσμευση του ποσού που είχε προϋπολογισθεί σε λιγότερο από μισή ώρα για την Ήπειρο και σε μια ώρα και 40 λεπτά περίπου για τα Ιόνια Νησιά», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην περιφέρεια Ηπείρου η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.23 π.μ. Υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761, δεσμεύοντας 61,8 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.370 ευρώ.

Για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.43 το πρωί. Υποβλήθηκαν 1057 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 430, δεσμεύοντας τα 9,1 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 21.218 ευρώ.

«Το ξεκίνημα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ σήμερα ήταν πολύ καλό. Όχι μόνο γιατί το σύστημα λειτούργησε ομαλά και με τους γνωστούς κανόνες διαφάνειας. Αλλά και διότι παρά τις ενστάσεις και τις απαισιόδοξες προβλέψεις ορισμένων, εκδηλώθηκε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα, μπορούν με σημαντική ενίσχυση από τα κονδύλια του προγράμματος να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους μειώνοντας έτσι το κόστος των λογαριασμών ρεύματος. Όσοι δεν κατόρθωσαν να μπουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τον επόμενο χρόνο θα προκηρυχθεί νέα αντίστοιχη δράση “Εξοικονομώ”. Και αυτή θα είναι η πρακτική για όλα τα επόμενα χρόνια. Το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” είναι το πιο λαϊκό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και θα στηριχτεί αποφασιστικά από την κυβέρνηση», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

«Εξανεμίστηκαν» κονδύλια και κόπος σε λίγα λεπτά

«Δεν εξαντλήθηκε μόνο το κονδύλιο του προγράμματος μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά εξανεμίστηκε κόπος των συναδέλφων, οι οποίοι δουλεύαμε πολύ καιρό για να είμαστε έτοιμοι για το πρόγραμμα αυτό, που είχε καινοτομίες. Όμως το μόνο κριτήριο ήταν η ταχύτητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΗ Αλέξανδρος Λάμπρου.

Σύμφωνα με μηχανικούς της περιοχής, τα κονδύλια δεν ήταν διαθέσιμα ούτε για 23 λεπτά, όπως αναφέρεται από το υπουργείο, καθώς στις 10:15, λάμβαναν μήνυμα ότι έχουν εξαντληθεί.

Έτσι η κατάθεση των αιτήσεων, αντί να συνοδευτεί με «αξιολόγηση» της δουλειάς των μελετητών, μετατράπηκε σε έναν αγώνα ταχύτητας που θα «ζήλευαν» οι πληροφορικάριοι.

«Μόνο πολύ εξειδικευμένοι χρήστες που έχουν την ευχέρεια να συμπληρώσουν τα πεδία σε ελάχιστα λεπτά,μπόρεσαν να υποβάλλουν αιτήσεις», σημείωσε ο κ. Λάμπρου, σημειώνοντας πως αυτό έχει συνέπειες, αφενός γιατί δεν είναι βέβαιο ότι οι προτάσεις που εγκρίνονται με κριτήριο την ταχύτητα, συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στον μέγιστο δυνατό βαθμό, κάτι που είναι ζητούμενο του προγράμματος, αφετέρου δημιουργείται μια στρέβλωση στην αγορά.

«Θα δημιουργηθεί ένα κομμάτι μεγάλο παραοικονομίας, από κάποιους που έχουν τον τρόπο να περάσουν την αίτηση μέσα σε λίγα λεπτά και με αυτό το επιχείρημα θα προσελκύουν πελάτες. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει στην αγορά», σημείωσε, προσθέτοντας πως το ΤΕΕ έχει υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση της υλοποίησης του προγράμματος.

Στις προτάσεις αυτές είναι να τεθούν κριτήρια που αφορούν τον βαθμό εξοικονόμησης που προκύπτει, την παλαιότητα των κτηρίων, αλλά και να λαμβάνονται υπόψη κοινωνικές παράμετροι.

Επίσης, οι μηχανικοί ζητούν η διαδικασία να παραμένει ανοιχτή ώστε να υποβάλλονται οι προτάσεις, να αξιολογούνται με κριτήρια ενεργειακά, οικονομικά και οικονομικά και να διασταυρώνονται οι πραγματικοί προϋπολογισμοί με αυτούς που δεσμεύονται.

«Πιο γρήγορος μπορεί να είναι κάποιος με μια μελέτη που προβλέπει μικρότερη ενεργειακή αξιοποίηση. Τα κονδύλια δεν θα είναι ποτέ αρκετά, όμως με αυτή τη διαδικασία το υπουργείο έχει το “άλλοθι” ότι διέθεσε τα κονδύλια που προέβλεπε για την περιοχή», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Βραβείο διαχρονικής ποιότητας στην ΗΠΕΙΡΟΣ από τη Γερμανική Γεωργική Εταιρεία

Πρώτη στην ικανοποίηση επισκεπτών η Ήπειρος 

Στην πράξη θα κριθούν τα νέα μέτρα