Αίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Εν αναμονή μέτρων στήριξης οι κτηνοτρόφοι

Γενναία στήριξη όχι μόνο άμεσα αλλά μέτρα και την «επόμενη ημέρα» της κρίσης του κορωνοϊού, θα χρειαστούν για τον πρωτογενή τομέα όπως εκτιμά ο κτηνοτροφικός κόσμος, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ορθοποδήσει.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ειδικά στον κτηνοτροφικό κλάδο είναι δραματική, με τις εξαγωγές αμνοεριφίων –κυρίως προς την Ιταλία – για την περίοδο του Πάσχα να έχουν μηδενιστεί, αλλά και με την πτώση της ζήτησης στην ελληνική αγορά να είναι τεράστια.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, το θέμα της στήριξης των κτηνοτρόφων και του πρωτογενούς τομέα συνολικά θα πρέπει να απασχολήσει την πολιτεία, καθώς ακόμα και μετά τη λήξη της πανδημίας, η οικονομία της χώρας θα είναι τέτοια, που θα πρέπει να στηριχθεί σε αυτόν για να ανακάμψει.

«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σοβαρά το γεγονός με ποιον τρόπο πάμε στην μετα-κορωνοϊού εποχή και ποιος θα είναι ο ρόλος του αγροτικού τομέα. Αν θα πρέπει να στηριχθούμε σε αυτόν μετά από αυτή την τεράστια κρίση, θα πρέπει από τώρα να υπάρχουν μέτρα ουσιαστικά, σοβαρά και με προγραμματισμό. Δε γίνεται διαφορετικά», σημείωσε ο ταμίας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Μιχάλης Τζίμας.

Σε ό,τι αφορά πάντως την άμεση στήριξη, ο κτηνοτροφικός κόσμος αναμένει αποφάσεις από το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς μέχρι στιγμής, η κτηνοτροφία δεν εντάσσεται στις δέσμες μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Πρόσφατα ο ΣΕΚ κατέθεσε μια σειρά προτάσεων, μεταξύ των οποίων και η αγορά αμνοεριφίων από το κράτος, προκειμένου να διατεθούν σε πολίτες, που αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσκολίες.«Αυτά τα μέτρα τα χρειαζόμαστε άμεσα, για να καλυφθούν οι ανάγκες, όχι όμως ότι με τέτοια μέτρα θα μπορέσουμε να πούμε ότι θα υπάρχει η κτηνοτροφία και την επόμενη ημέρα», σημείωσε.

Το θέμα τέθηκε και στη –μέσω τηλεδιάσκεψης- συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να σημειώνει πως από ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για να προστατευθούν τα ελληνικά αρνιά.

Σχετικά άρθρα

Κατώτερες εγγυημένες τιμές ζητά η ΑΡΠΗ

Στήριξη ακούν και στήριξη δε βλέπουν

Γεωργία Χαλάτση

Συγκλίσεις και αποκλίσεις για τα αγροτοκτηνοτροφικά

Γεωργία Χαλάτση