ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Στήριξη ακούν και στήριξη δε βλέπουν

Ακόμη περιμένουν στήριξη οι κτηνοτρόφοι, που, όπως οι περισσότεροι επαγγελματικοί κλάδοι, υπέστησαν σημαντικές ζημίες, σε μια περίοδο που η ελληνική κτηνοτροφία παρουσίαζε φθίνουσα πορεία, λόγω του διαχρονικού πλήγματος των ελληνοποιήσεων κρέατος και γάλακτος.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων έχει απευθυνθεί τρεις φορές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας τη στήριξη του κλάδου. Μόνο οι αιγοπροβατοτρόφοι έχασαν πάνω από 75 εκ. ευρώ από τις πωλήσεις αμνοεριφίων, καθώς, ειδικά την περίοδο του Πάσχα, οι τιμές και οι πωλήσεις έπεσαν σημαντικά.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητά την εφαρμογή Σχεδίου Εθνικής Ανασυγκρότησης και την συγκρότηση Ομάδας Εργασίας στο υπουργείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του πανελληνίων οργανώσεων των κτηνοτρόφων, για να αντιστραφεί η κατάσταση και να διασωθεί η κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας που βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επισημαίνει ο ΣΕΚ, η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος μειώθηκε το 2019 σε σύγκριση με το 2018 πάνω από 40.000 τόνους, ενώ η πολύ μικρή αύξηση της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος το 2020 ( 3- 5 λεπτά/κιλό) δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα 200 εκατ. ευρώ περίπου που αφαιρέθηκαν από τους αιγοπροβατοτρόφους, λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης της τιμής παραγωγού τα προηγούμενα χρόνια.Επίσης, πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα καθώς δεν έχουν το ελάχιστο κέρδος και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
Ειδικά στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, οι αιγοπροβατοτρόφοι την περίοδο του Πάσχα πούλησαν πολύ κάτω του κόστους εκτροφής ή κράτησαν αρνιά και κατσίκια απούλητα στο στάβλο, αυξάνοντας όμως έτσι το κόστος διατροφής, ενώ αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η χοιροτροφία, η πτηνοτροφία, η αγελαδοτροφία και η βοοτροφία.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο έκτακτης στήριξης των κτηνοτρόφων, όπως ανέφερε ο ταμίας του Συνδέσμου Μιχάλης Τζίμας.«Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα. Δυστυχώς δεν ανακοινώθηκε κανένα μέτρο για την πρωτογενή παραγωγή. Ακόμη αναμένουμε αποφάσεις του υπουργείου για την deminimis αποζημίωση, είπαν μέχρι το τέλος του μήνα, και μέτρα στήριξης. Είμαστε ακόμη σε αναμονή», σημείωσε.

Δέσμευση για στοχευμένη στήριξη

Στοχευμένη στήριξη για τους αιγοπροβατοτρόφους, όπως συνέβη για άλλους κλάδους του πρωτογενούς τομέα που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, υποσχέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
«Το γεγονός ότι επιλέξαμε να κάνουμε στοχευμένες και όχι οριζόντιες προσεγγίσεις, είναι αυτό που σώζει τις παραγωγές μας», τόνισε υπεραμυνόμενος της στρατηγικής που ακολουθεί το υπουργείο, και ανέφερε ως παράδειγμα την ενίσχυση με 10,5 εκατομμύρια ευρώ των ανθοπαραγωγών και με 15 εκατομμύρια ευρώ των παράκτιων αλιέων.
Ανεφερόμενος στην επικείμενη στήριξη που θα λάβουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, κάλεσε άπαντες να είναι προσεχτικοί στον δημόσιο διάλογο γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς, όπως είπε, λέγονται πράγματα που μπροστά σε αυτά που λέει η κυβέρνηση, οδηγούν τον κλάδο σε ελαχιστότατες αποζημιώσεις.
«Εγώ θα μιλήσω με νούμερα όταν το θέλετε και θα είμαι πολύ αναλυτικός και στον τρόπο με τον οποίο προσδιορίστηκαν τα ποσά και στις εναλλακτικές δυνατότητες υπολογισμού που υπήρχαν και στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η κατανομή τους», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «οι επιλογές που έχουν γίνει, και αυτό το γνωρίζουν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων μας, είναι αυτές που μας πηγαίνουν στα ανώτατα δυνατά όρια».
«Αυτή η κυβέρνηση έχει δείξει και δείχνει κάθε μέρα ιδιαίτερη ευαισθησία πάνω στο ζήτημα των ενισχύσεων», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Σχετικά άρθρα

Συρρίκνωση της κτηνοτροφίας και το 2023 βλέπει ο Χ. Λιούρης

Μειώνονται οι παραγωγοί, λιγοστεύει το γάλα

Σφάζονται κοπάδια, υποσιτίζονται τα ζώα

Γεωργία Χαλάτση