ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κατώτερες εγγυημένες τιμές ζητά η ΑΡΠΗ

Με κύριο αίτημα τη θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών στους παραγωγούς, η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο καταγγέλλει την πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και της περιφέρειας Ηπείρου για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η ΑΡΠΗ κάνει λόγω για εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους, προς τους παραγωγούς, προς όφελος των μεσαζόντων και των μεγάλων συμφερόντων, ενώ επισημαίνει ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι περιμένουν ακόμα την ενίσχυση από το Πάσχα.

«Ο υπουργός “Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων” της χώρας που έχει τις πιο φτηνές τιμές αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τάζει πεντοχίλιαρα αποζημιώσεων ανά αγρότη, όταν χιλιάδες αγροτοεργάτες- εργατοαγρότες με μειωμένους μισθούς, σε αναστολή εργασίας, χωρίς ταμεία ανεργίας πετάγονται έξω από το σύστημα αποζημιώσεων λόγω του περίφημου Μητρώου. Από κοντά και η περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ζητάει κορονοεπιδότηση από τα κρατικά ταμεία, δηλαδή από τον ίδιο τον λαό, χωρίς να τολμά να ψελλίσει έστω μια λέξη για τις εκβιαστικές τακτικές των εμπόρων», σημειώνει και καταγγέλλει τον περιφερειάρχη ότι στηρίζει μια πολιτική που παρέδωσε τα πάντα στο κεφάλαιο, που παρέχει διευκολύνσεις και προνόμια στο αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο της περιοχής, που στηρίζει ομάδες παραγωγών, σε βάρος της μαζικής συνεταιριστικής οργάνωσης των μικρομεσαίων παραγωγών.

«Κυβέρνηση, περιφέρεια, ΕΕ, αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο βρίσκουν ευκαιρία μέσα στην πανδημία για να κάνουν ουσιαστικά βήματα στην αναπροσαρμογή της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής με κριτήριο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του διατροφικού τομέα», τονίζει.

Η ΑΡΠΗ καλεί σε αγώνα, ζητώντας κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα, άμεση πληρωμή των παραγωγών, ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, βασικά έργα υποδομής, κατάργηση του «Μητρώου Αγροτών», δημιουργία δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας και δημόσιου Φορέα Τροφίμων, άμεση απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας (ιδιωτικής, εκκλησιαστικής) και παραχώρησή της για συνεταιριστική χρήση και παραγωγή, καθώς και φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

«Καλούμε τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων να πάρουν πρωτοβουλίες ενάντια στην αντιαγροτική –αντεργατική πολιτική. Καλούμε σε κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς, εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής-αντεργατικής πολιτικής. Για τη διαγραφή του “χρέους”, για την αντικαπιταλιστική – διεθνιστική αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, για ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση στα χέρια των παραγωγών του πλούτου, σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Με αγροτική παραγωγή και προϊόντα για τις ανάγκες του λαού και όχι του καπιταλιστικού κέρδους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Εν αναμονή μέτρων στήριξης οι κτηνοτρόφοι

Συγκλίσεις και αποκλίσεις για τα αγροτοκτηνοτροφικά

Γεωργία Χαλάτση