ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Οιδίπους Τύραννος» με Στάνκογλου και Λαμπροπούλου

Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα σχεδόν ενός μήνα θα έχει την ευκαιρία το κοινό των Ιωαννίνων να απολαύσει την τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου στον ρόλο της Ιοκάστης.

Μετά την περιπετειώδη παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης στις 8 Αυγούστου, όταν, λόγω του υπεράριθμου των θεατών επελέγη να παρουσιαστεί με περικοπές, η παράσταση θα ανέβει στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.
Μαζί με τους Γ. Στάνκογλου και Μ. Λαμπροπουλου εμφανίζεται ένα σύνολο σημαντικών ηθοποιών: ο Γιάννης Νταλιάνης στον ρόλο του Κρέοντα, ο Χρήστος Μαλάκης ως Τειρεσίας, ο Γιώργος Αμούτζας στον ρόλο του Αγγελιοφόρου, Πανάγος Ιωακείμ ως Υπηρέτης και άλλοι πέντε ηθοποιοί. Μουσικός επί σκηνής ο Φώτης Σιώτας, ο οποίος έχει συνθέσει και τη μουσική της παράστασης.
Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τα σκηνικά του Γιάννη Κατρανίτσα, την κίνηση υπογράφει η Σοφία Πάσχου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος και ο σχεδιασμός των μασκών, που αποτελούν δομικό στοιχείο της παράστασης, είναι της Μάρθας Φωκά.
Ο Οιδίπους βρίσκεται αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του, από το οποίο προσπαθεί να ξεφύγει από τότε που γεννήθηκε. Ο χρησμός που έλαβε ο πατέρας του, βασιλιάς της Θήβας, Λάιος, επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο Οιδίπους γίνεται εν αγνοία του πατροκτόνος, παντρεύεται τη μητέρα του Ιοκάστη και ανεβαίνει ο ίδιος στον θρόνο της Θήβας. Η τραγική αλήθεια δεν αργεί να αποκαλυφθεί, επιβεβαιώνοντας ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.
Τιμές εισιτηρίων 22 και 17 ευρώ το μειωμένο (φοιτητικό, μαθητικό, άνεργοι, ΑμεΑ). Προπώληση εισιτηρίων στο TRicketsioannina και ηλεκτρονικά από το Viva.gr.

Σχετικά άρθρα

Υπεράριθμοι θεατές στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης – Όλα τα λάθη έγιναν σωστά

Τιτίκα Τζάλλα

«Οιδίπους Τύραννος» από την Ομάδα Ενηλίκων της «Θεατρικής Συμπαιγνίας»

«Οιδίπους Τύραννος» από την Ομάδα Ενηλίκων της «Θεατρικής Συμπαιγνίας»