ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Πίσω από τις Θημωνιές» και οι ταινίες του Zagori Planet

Με την παρουσίαση της καλύτερης ελληνικής ταινίας της χρονιάς, η οποία απέσπασε δέκα βραβεία Ίρις, συνεχίζονται σήμερα Σάββατο, στις 9.30 το βράδυ, οι προβολές του 14ου Zagoriwood, που πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία των Κάτω Πεδινών με ελεύθερη είσοδο.

Ο λόγος για το «Πίσω από τις Θημωνιές» (2022, 118΄), το ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου, το οποίο περιστρέφεται γύρω από μία ταραχώδη οικογενειακή σύγκρουση με φόντο τα ανείπωτα τραύματα και ένα τεταμένο κλίμα στην τοπική κοινωνία. Σε ένα χωριό κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, μια τριμελής λαϊκή οικογένεια βιώνει τη σύγκρουση, όταν διαδοχικά τραυματικά συμβάντα πληγώνουν τις σχέσεις τους, φτάνοντάς τις στα όριά τους.
Πρωταγωνιστούν οι Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα και Χρήστος Κοντογεώργης.

Αύριο Κυριακή σειρά έχει η προβολή και η απονομή του Σμαραγδένιου Γαϊδουριού στις ταινίες από τα Βαλκάνια που συμμετέχουν στο μικρού μήκους πρόγραμμα Zagori Planet. Πρόκειται για έξι ταινίες, με τη συνολική διάρκεια προβολής να είναι 106’. Οι ταινίες είναι οι εξής:
«Snowdrops at the End of the Train» (Γκαλίνα Ντ. Γκεοργκίεβα, Βουλγαρία): Σε έναν δυστοπικό κόσμο, τα λουλούδια έχουν γίνει η μόνη πηγή ενέργειας. Η Εύα Ρ., μία εργαζόμενη στο Κέντρο Ενέργειας Κήπου, αποκηρύσσει τα πιο πολύτιμα αγαθά της -τρεις εύθραυστες χιονονιφάδες- ως αντάλλαγμα για το προνόμιο μιας εύκολης εξόδου από αυτόν το δυστυχισμένο κόσμο. Είναι και αυτό κάτι στο οποίο δεν μπορεί καν να ελπίζει;
«The Pack or the Herd» (Λούνα Στρμότιτς, Κροατία): Ένα τσοπανόσκυλο προστατεύει άψογα το κοπάδι καθημερινά, ώσπου τον επισκέπτονται οι λύκοι.
«Nothing Holier Than A Dolphin» (Ισαβέλλα Μαργάρα, Ελλάδα): Δύο ψαράδες βρίσκουν ένα δελφίνι που πνίγεται στα δίχτυα τους. Το δελφίνι με τη σειρά του βρίσκει έναν ψαρά που πνίγεται στη θάλασσα και προσπαθεί να τον σώσει. Σ’ αυτό το μικρό χωριό στη Μεσόγειο, ένας αρχαίος μύθος ξαναζωντανεύει αναπάντεχα.
«Gardens Petrified» (Αλί Καμπάρ, Τουρκία): Μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Γιουσούφ επισκέπτεται το χωριό του και μαθαίνει πως μία εταιρεία γεωθερμικών εξορύξεων θέλει να αγοράσει τα χωράφια του. Ψάχνει λύσεις χωρίς να προσβάλει τη μνήμη του πατέρα, αλλά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχε σκεφτεί.
«Behind the Olive Grove» (Μεβάν Σερχάτ Σαρισίν, Τουρκία): Ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει τον αγώνα για την προστασία του δάσους Ακμπελέν ώστε να μη μετατραπεί σε ζώνη εξορύξεων, μέσα από τις εμπειρίες των κατοίκων που αντιστέκονται.
«Three Days to Freedom» (Μίλιτσα Αλαβάνια, Σερβία): Στον νότο της Σερβίας, στο χωριό Τόπλι Ντο, οι κάτοικοι πραγματοποιούν νυχτερινές περιπολίες στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τα σχέδια ενός επενδυτή, ο οποίος επιδιώκει την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην καρδιά του εθνικού δρυμού Στάρα Πλάνινα.

Σχετικά άρθρα

Από το Positively Different Short Film Festival στο 14ο Zagoriwood

Ηπειρωτικός Αγών

To By the Lake πάει στο 14ο Zagoriwood

Έναρξη προβολών στο 14ο Zagoriwood

Ηπειρωτικός Αγών