ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Με πλούσιο πρόγραμμα προβολών το 14ο Zagoriwood

Με προβολές βραβευμένων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους πλαισιώνει και φέτος τα κινηματογραφικά εργαστήριά του το 14ο Zagoriwood (14-30/7), ενώ παράλληλα διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους Zagori Planet.

Όλες οι προβολές διεξάγονται με ελεύθερη είσοδο στην κεντρική πλατεία των Κάτω Πεδινών στα Ζαγοροχώρια, χωριό το οποίο αποτελεί και τη βάση του Zagoriwood, με ώρα έναρξης στις 9.30 το βράδυ.
Η έναρξη γίνεται το Σάββατο 15 Ιουλίου με το «Τέλειο Αφεντικό» (2021) του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, όπου ο Χαβιέ Μπαρδέ πρωταγωνιστεί στον ρόλο ενός ιδιοκτήτη εργοστασίου, ο οποίος προσπαθεί να επιλύσει άρον – άρον τα προβλήματα της επιχείρησής του, στην προσπάθεια να κερδίσει μερικά σημαντικά επιχειρηματικά βραβεία. Μια πολιτικά εύστοχη σάτιρα, η οποία έκανε αίσθηση στο ελληνικό κοινό, κόβοντας περισσότερα από 55.000 εισιτήρια στους κινηματογράφους.
Την Κυριακή 16 Ιουλίου, η μέρα είναι αφιερωμένη στις ελληνικές μικρού μήκους. Το κοινό θα παρακολουθήσει το «5 p.m. Seaside» του Βαλεντίν Στέισκαλ, που απέσπασε το μεγάλο βραβείο (Χρυσός Διόνυσος) στο τελευταίο Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας, τα φανταστικά «Τσουλάκια» της Δέσποινας Μαυρίδου, που πρόσφατα αναδείχθηκαν ως η καλύτερη σπουδαστική μικρού μήκους της χρονιάς στα βραβεία Ίρις (Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου), το συγκινητικό ψευδοντοκιμαντέρ «Tokakis ή What’s My Name» του Θανάση Τοκάκη και το γυρισμένο στα Τζουμέρκα «Κάτω από τη Λίμνη» του Θανάση Τρουμπούκη.
Το επόμενο κινηματογραφικό ραντεβού δίνεται την Τετάρτη 19 Ιουλίου για το μουσικό ντοκιμαντέρ «By the Lake» του Γιώργου Τσαντίκου. Μια κινηματογραφική καταγραφή της κομβικής μουσικής σκηνής των Ιωαννίνων από τη Μεταπολίτευση έως τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Την Παρασκευή 21 Ιουλίου τα Κάτω Πεδινά επισκέπτεται το Positively Different Short Film Festival, για να παρουσιάσει μερικές από τις μικρού μήκους που ξεχώρισαν στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμά του. Ακολουθεί το Σάββατο 22 Ιουλίου η παρουσίαση της καλύτερης ελληνικής ταινίας της χρονιάς, η οποία απέσπασε δέκα βραβεία Ίρις. Ο λόγος για το «Πίσω από τις Θημωνιές», το ντεμπούτο της Ασημίνας Προέδρου, το οποίο περιστρέφεται γύρω από μία ταρραχώδη οικογενειακή σύγκρουση με φόντο τα ανείπωτα τραύματα και ένα τεταμένο κλίμα στην τοπική κοινωνία. Την Κυριακή 23/7, σειρά έχει η προβολή και η απονομή του Σμαραγδένιου Γαϊδουριού στις ταινίες από τα Βαλκάνια που συμμετέχουν στο μικρού μήκους πρόγραμμα Zagori Planet.
Το τελευταίο τριήμερο προβολών ξεκινά την Παρασκευή 28 Ιουλίου με το υποψήφιο για Όσκαρ «EO» του θρυλικού Γιέρζι Σκολιμόφσκι. Ο βετεράνος δημιουργός καταφέρνει να σφίξει την καρδιά, καθώς αφηγείται τις περιπέτειες ενός γαϊδουριού, το οποίο ταξιδεύει από ένα τσίρκο της Πολωνίας μέχρι το αρχοντικό μιας γαλλοϊταλικής οικογένειας. Το Σάββατο 29 Ιουλίου τη σκυτάλη παίρνει ένα μοντέρνο αριστούργημα, το σπαρακτικό και πολυσυζητημένο «Aftersun» της Σάρλοτ Γουέλς. Ένα υπέροχο κινηματογραφικό ποίημα, στο οποίο ένα 11χρονο κορίτσι προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τα ψυχικά τραύματα του πατέρα της (Πολ Μεσκάλ). Το μεγάλο φινάλε του Zagoriwood δίνεται την Κυριακή 30 Ιουλίου, όπως πάντα με την προβολή των ταινιών που γύρισαν οι συμμετέχοντες των κινηματογραφικών εργαστηρίων.
Το Zagoriwood ευχαριστεί θερμά τις εταιρίες Σπέντζος, Film Group, Tanweer, Weird Wave, καθώς επίσης τους δημιουργούς των ταινιών μικρού μήκους για την ευγενική παραχώρηση των έργων τους.

Σχετικά άρθρα

«Πίσω από τις Θημωνιές» και οι ταινίες του Zagori Planet

Ηπειρωτικός Αγών

Από το Positively Different Short Film Festival στο 14ο Zagoriwood

Ηπειρωτικός Αγών

To By the Lake πάει στο 14ο Zagoriwood