ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Ζωγραφικά έργα πέραν του χρόνου και της στιγμής

Ζωγραφικούς πίνακες με την αξίωση να πάνε πέραν του χρόνου και της στιγμής, παρουσιάζει ο Siciliano Gaetano στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» έως την Τετάρτη 21 Ιουνίου. Με αφορμή την έκθεσή του «Μετά – Χρόνος» στα Γιάννενα, με τα οποία έχει ιδιαίτερους δεσμούς, ο καλλιτέχνης μιλά στον Η.Α. για το έργο του και τις σκέψεις του για την τέχνη.

Ο Siciliano Gaetano γεννήθηκε και έζησε στη Σικελία και μικρός μετανάστευσε στη βόρειο Ιταλία. Σπούδασε φωτογραφία και είναι πτυχιούχος στον τομέα ζωγραφικής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Τορίνο

Μπορείτε να μας μιλήσετε σε τι συνίσταται η δουλειά σας, το έργο σας; Ποια είναι τα μηνύματά σας;

Ουσιαστικά είμαι ζωγράφος. Θέλοντας να απλοποιήσω λίγο τα πράγματα, μπορώ να πω ότι η δουλειά μου εξελίσσεται σε δύο κατευθύνσεις. Μία πρώτη αναζήτηση, μέσω του φωτογραφικού φακού, μιας δυνατής εικόνας και εν συνεχεία, σε δεύτερο χρόνο, η ζωγραφική εξέλιξη της σε κάτι καινούργιο και διαφορετικό από τον αρχικό της χαρακτήρα. Όσο αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες, χρησιμοποιώ χρώματα λαδιού σε καμβά ή χαρτί, άλλες φορές πάλι εκθέτω φωτογραφίες σε μεγάλες διαστάσεις είτε ασπρόμαυρες είτε έγχρωμες.

Τι είδους θέματα προτιμάτε;

Τα θέματα είναι ποικίλα: είτε πρόκειται για ανθρώπινες φιγούρες, αρχιτεκτονικά οικοδομήματα ή τοπία, αυτό που για μένα έχει σημασία είναι η έρευνα και εμβάθυνση της μορφής, του χρώματος, της λεπτομέρειας.

Τι μπορείτε να μας πείτε για το νόημα του έργου σας;

Το νόημα δεν είναι ποτέ ξεκάθαρο ούτε σε μένα… Συχνά μένουν μέσα μου άλυτα ερωτήματα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του έργου μου και αυτό με γοητεύει. Όπως στη φωτογραφία, έτσι και στη ζωγραφική, ψάχνω το αφηρημένο, ξεκινώντας από κάτι πιο χειροπιαστό όπως μία ανθρώπινη μορφή…μία φιγούρα.

Πώς επιλέξατε να εκθέσετε στο Ίδρυμα Γκανή το έργο σας και μάλιστα να είναι αυτή η πρώτη σας έκθεση στην Ελλάδα;

Είχα την τιμή να γνωρίσω το Ίδρυμα πριν τρία χρόνια και εκτίμησα τόσο το πολιτιστικό του πρόγραμμα όσο και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων, που εργάζονται αφιλοκερδώς για την προαγωγή έργων τέχνης. Το γεγονός ότι πιστέψανε στη δουλειά μου, χωρίς να με γνωρίζουν προσωπικά, είναι σημάδι ανοιχτής νοοτροπίας, δημοκρατίας και ελεύθερης σκέψης. Κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα από ένα πολιτιστικό ίδρυμα.

Τι σχέση έχετε με την πόλη των Ιωαννίνων;

Είμαι εδώ και χρόνια δεμένος με την πόλη σας, η σύντροφός μου γεννήθηκε εδώ και παρόλο που ζούμε στην Ιταλία, κάθε φορά που επιστρέφω, νιώθω πως βρίσκω μέρος του εαυτού μου. Αγαπώ τη βροχερή ατμόσφαιρα, την ομίχλη, την ευγένεια των ανθρώπων, την ιστορία του τόπου, την κουλτούρα εν εξελίξει αλλά και τις μικρές διαστάσεις της πόλης, που δε σε κουράζουν και προάγουν την κοινωνικότητα.

Τι να περιμένει κανείς από την έκθεση σας στο Ίδρυμα Γκανή;

Η έκθεση θέλει να παρουσιάσει μια πανοραμική και ετερογενή απεικόνιση των τελευταίων 20 χρόνων με έργα αυτοτελή και πολυδιάστατα.

Το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» στεγάζεται στην οδό Σούτσου 26 και οι ώρες λειτουργίας του είναι Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, καθώς και 6 με 9 το απόγευμα κάθε Τετάρτη. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651036517 και στο e-mail idrymagani@gmail.com.

Σχετικά άρθρα

«Μετα – Χρόνος» του Siciliano Gaetano στο Ίδρυμα Γκανή

Αποστόλης Τζελέτας

Όταν η ομίχλη πέφτει στην πόλη…

Εικόνες των Ασπραγγέλων πριν την καταστροφή στο ίδρυμα Γκανή

Ηπειρωτικός Αγών