ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Να ζει κανείς ή να μη ζει» στις προβολές της Εξαύδα

Με την προβολή της κωμωδίας «Να ζει κανείς ή να μη ζει» (To be or not to be, 1942) του Ερνστ Λιούμπιτς ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στον αντιπολεμικό κινηματογράφο, που παρουσιάζει το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα».

Η ταινία διαδραματίζεται την περίοδο της εισβολής των Γερμανών στην Πολωνία και αναφέρεται σε μια ομάδα ηθοποιών που εκμεταλλεύεται τις ικανότητες της μεταμφίεσης και της υποκριτικής προκειμένου να σταματήσουν ένα προδότη, ο οποίος προτίθεται να καταδώσει τα ονόματα των αντιστασιακών στον εχθρό.
Η ταινία του Λιούμπιτς που γυρίστηκε το 1942, εν καιρώ πολέμου, αποτελεί σήμερα μια από τις γνωστότερες αντιπολεμικές σάτιρες όλων των εποχών, αλλά κατά την προβολή της δεν έλαβε θετική υποδοχή από το κοινό. Ο πανικός και ο τρόμος που είχε εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές της υφηλίου, είχε στερήσει από το κοινό και την αίσθηση του χιούμορ και ήταν δύσκολο για τον ανθρώπινο νου να χωνέψει μια ταινία που διακωμωδεί μια τόσο καταστρεπτική λαίλαπα όπως εκείνη του ναζισμού.
Το «Να ζει κανείς ή να μη ζει» θα προβληθεί την Κυριακή 5 και τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στον χώρο του σωματείου στην οδό Κουντουριώτη 31, με ώρα έναρξης 9.15 το βράδυ. Οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

«Σφαγείο νούμερο πέντε» στις προβολές της Εξαύδα

«Η μεγάλη χίμαιρα» στις προβολές της Εξαύδα

Αφιέρωμα στον αντιπολεμικό κινηματογράφο από την «Εξαύδα»