ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Η μεγάλη χίμαιρα» στις προβολές της Εξαύδα

Με την προβολή της ταινίας «Η μεγάλη χίμαιρα» (La grande illusion, 1937, 114) του Ζαν Ρενουάρ, μιας από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές ταινίες στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης, συνεχίζεται το αφιέρωμα στον αντιπολεμικό κινηματογράφο, που παρουσιάζει το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα».

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το αεροπλάνο του λοχαγού de Boeldieu και του υπολοχαγού Marechal καταρρίπτεται από το Γερμανό αξιωματικό von Rauffenstein. Οδηγούνται σ’ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, όπου μαζί με μια παρέα συμπατριωτών τους, οργανώνουν την απόδραση. Όμως, λίγο πριν την υλοποίηση του σχεδίου, μεταφέρονται σε μία φυλακή-κάστρο υπό τη διοίκηση του von Rauffenstein, ενώ μία σχέση σεβασμού και εκτίμησης συνδέει τους αριστοκρατικής προέλευσης von Rauffenstein και de Boeldieu.
Στο φιλμ, που ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, πρωταγωνιστούν οι Ζαν Γκαμπάν, Ντίτα Πάρλο, Ζουλιάν Καρέτ, Μαρσέλ Νταλιό και Έριχ Βον Στρόχαϊμ.
«Η μεγάλη χίμαιρα» θα προβληθεί την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Μαΐου στον χώρο του σωματείου στην οδό Κουντουριώτη 31, με ώρα έναρξης 9.15 το βράδυ. Οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Θα ακολουθήσουν οι ταινίες «Σφαγείο νούμερο πέντε» (Slaughterhouse-five, 1972) του Τζορτζ Ρόι Χιλ στις 22-23 Μαΐου, «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» (All quiet on the western front, 1930) του Λιούις Μάιλστοουν στις29-30 Μαΐου και «Να ζει κανείς ή να μη ζει» (To be or not to be, 1942) του Ερνστ Λιούμπιτς στις 5-6 Ιουνίου.

Σχετικά άρθρα

«Μερικοί το προτιμούν καυτό» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Η Ετυμηγορία» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Οι Δώδεκα Ένορκοι» στις προβολές της «Εξαύδα»