ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Σφαγείο νούμερο πέντε» στις προβολές της Εξαύδα

Με την προβολή της ταινίας «Σφαγείο νούμερο πέντε» (Slaughterhouse-five, 1972) του Τζορτζ Ρόι Χιλ συνεχίζεται το αφιέρωμα στον αντιπολεμικό κινηματογράφο, που παρουσιάζει το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα».

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Kurt Vonnegut, ο οποίος, με σουρεαλιστικό τρόπο και με τη χρήση του ταξιδιού στον χρόνο, αφηγείται την ιστορία της ζωής του Billy Pilgrim μέσα από επιλεγμένες στιγμές. Όλες όμως έχουν σαν «μέσο σύγκρισης» την περίοδο που ο ήρωας μας βρισκόταν στο βομβαρδισμό της Δρέσδης κατά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία του Τζορτζ Ρόι Χιλ, που απέσπασε το Ειδικό βραβείο της επιτροπής στο φεστιβάλ των Κανών το 1972, συλλαμβάνει τη δαιδαλώδη αφήγηση και το σκεπτικό του συγγραφέα, δημιουργώντας και όμορφους παραλληλισμούς με τη μετέπειτα ζωή του πρωταγωνιστή και με αυτά που έζησε στον πόλεμο.
Το «Σφαγείο νούμερο πέντε» θα προβληθεί την Κυριακή 22 και τη Δευτέρα 23 Μαΐου στον χώρο του σωματείου στην οδό Κουντουριώτη 31, με ώρα έναρξης 9.15 το βράδυ. Οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ.
Θα ακολουθήσουν οι ταινίες «Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο» (All quiet on the western front, 1930) του Λιούις Μάιλστοουν στις 29-30 Μαΐου και «Να ζει κανείς ή να μη ζει» (To be or not to be, 1942) του Ερνστ Λιούμπιτς στις 5-6 Ιουνίου.

Σχετικά άρθρα

«Μερικοί το προτιμούν καυτό» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Η Ετυμηγορία» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Οι Δώδεκα Ένορκοι» στις προβολές της «Εξαύδα»