ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Έκθεση ζωγραφικής σε πορσελάνη και χαρτί της Μαρίνας Βρέλλη-Ζάχου

«Η ζωή μου κύκλους κάνει…» τιτλοφορείται η έκθεση ζωγραφικής σε πορσελάνη και χαρτί της Μαρίνας Βρέλλη-Ζάχου, που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» από την Πέμπτη 3 Μαρτίου έως την Τετάρτη 27 Απριλίου.

«Τα έργα της Μαρίνας Βρέλλη –Ζάχου δεν εκτίθενται απλώς στο Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή», αλλά έχουν εξαπλωθεί στις αίθουσές του και έχουν κατακτήσει τους χώρους του. Σαν πολύχρωμα, δροσερά άνθη τέχνης ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά του ιστορικού κτηρίου. Τα ζωγραφισμένα πιάτα και η πορσελάνη, τα σχέδια και τα ζωγραφικά έργα σε χαρτί δεν παρατίθενται απλώς, αλλά σχηματίζουν ένα εικαστικό “περιβάλλον”, συναποτελούν το καλλιτεχνικό σύμπαν της δημιουργού τους. Οι ζωγραφικές συνθέσεις χωρούν και προσαρμόζονται σε κάθε πιάτο, μεγάλο ή μικρό, ρηχό ή βαθύ, στρογγυλό ή τετράγωνο, και ζωντανεύουν το άψυχο χαρτί. Καλύπτουν, συνήθως, ολόκληρη τη διαθέσιμη επιφάνεια, σχηματίζοντας εικόνες προερχόμενες από τη φύση, τη λαϊκή τέχνη, αλλά και τη μοντέρνα. Τα λουλούδια, τα φύλλα και οι καρποί μοιάζουν σαν να βγήκαν από τα δοκίμιά της για την ελληνική παραδοσιακή τέχνη, τα πρόσωπα και τα τοπία έχουν αναφορές στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, ενώ τα διακοσμητικά σχήματα και μοτίβα ισορροπούν ανάμεσα στην παραστατικότητα και την αφαίρεση…», αναφέρεται σε κείμενο για την έκθεση.

«Τα μπαλκόνια με τα φουρούσια τους»

Όσοι επισκεφθούν το «Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» μπορούν να δουν από κοντά και τις φωτογραφίες, που αποτέλεσαν το υλικό για το ημερολόγιο του 2022 του Ιδρύματος με τον τίτλο «Τα μπαλκόνια με τα φουρούσια τους. Έργα τέχνης στην όμορφη πόλη των ευεργετών».
Στον χώρο του Ιδρύματος παρουσιάζονται έως τις 30 Απριλίου οι φωτογραφίες των Μαρίας Βλάχου, Μαριλένας Γκόνη, Κατερίνας Ελευθεριάδου, Νικόλα Κυραμάριου, Χάρη Μπινώλη, Αγνής Παπαβρανούση, Γιάννη Παπασταύρου, Βασίλη Πατερούση, Θεόφιλου– Γεωργίου Πέτσιου, Γιώτας Σιώμου – Μπέστα και Πανταζή Τουφίδη, που απαθανάτισαν με τον φακό τους χαρακτηριστικά μπαλκόνια της πόλης, μαζί με τα φουρούσια τους, τα σιδηρά ή λίθινα υποστηρίγματα του δαπέδου του μπαλκονιού.
Οι ώρες λειτουργίας του Ιδρύματος είναι Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, καθώς και 6 με 9 το απόγευμα κάθε Τετάρτη. Η είσοδος των επισκεπτών επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης.
Το Ίδρυμα «Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή» στεγάζεται στην οδό Σούτσου 26. Πληροφορίες στο τηλέφωνο2651036517 και στο e-mail idrymagani@gmail.com.

Σχετικά άρθρα

«Η τέχνη του καθημερινού» του Κώστα Πιέτα

«Αναδρομή» του Κώστα Ντιού στην γκαλερί «Τεχνοχώρος»

Ηπειρωτικός Αγών

Ξενάγηση στις «Χαρακτικές, Γλυπτικές συνδέσεις» του Δ. Τσιρογιάννη