ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Αέρας ανανέωσης» φυσά στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Μια νέα αρχή, με στόχο να αποτελέσει σημείο πολιτιστικής αναφοράς, κάνει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων, που ξεκινά τη νέα περίοδο υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Χάρη Πεχλιβανίδη, ο οποίος θέτει στο επίκεντρο την εξωστρέφεια και τις συνέργειες.

Η πρώτη παρουσία του κ. Πεχλιβανίδη στα μέσα της πόλης έγινε με αφορμή τον κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Γυναίκα – Ισότητα – Ελευθερία», με τη συμμετοχή του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού δυναμικού της πόλης, που ξεκινά από αύριο Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.
Τον καλλιτεχνικό διευθυντή παρουσίασε η πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Χριστίνα Κωτσαντή, σημειώνοντας πως στόχος είναι να αποτελέσει το θέατρο σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα.
Από την πλευρά του, ο κ. Πεχλιβανίδης τόνισε πως το θέατρο πρέπει να ανοίξει προς την πόλη και τους πολίτες και να αγκαλιάσει το πολύ ισχυρό καλλιτεχνικό δυναμικό που διαθέτει η πόλη. Έκανε λόγο για έναν «αέρα ανανέωσης», που αποτυπώνεται όχι μόνο στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, αλλά και στην ανανεωμένη παρουσία του, «φυσικά» και ηλεκτρονικά, με νέο σήμα και νέα ιστοσελίδα.
Παράλληλα με την έναρξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ξεκινούν και νέα εκπαιδευτικά εργαστήρια, που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και κοινωνικές ομάδες, όπως ανέφερε ο κ. Πεχλιβανίδης, ανακοινώνοντας τη συνεργασία με τη δομή ασυνόδευτων προσφύγων για τη θεατρική εκπαίδευση των ανηλίκων, αλλά και τα ΚΑΠΗ του ΟΚΠΑΠΑ, καθώς θα δημιουργηθεί θεατρική ομάδα με μέλη τους.

«Το Θέατρο δεν μπορεί να είναι αμέτοχο»

Η πεποίθηση πως το θέατρο γενικά και το ΔΗΠΕΘΕ ειδικότερα δεν μπορεί να είναι αμέτοχο στα κοινωνικά ζητήματα, αποτέλεσε την αφορμή για τον κύκλο εκδηλώσεων με επίκεντρο τη γυναίκα. «Το θέμα της ισότητας των φύλων και της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία δεν είναι καινούριο, όμως το τελευταίο διάστημα απασχολεί την κοινωνία με έντονο τρόπο», σημείωσε ο κ. Πεχλιβανίδης, προσθέτοντας πως χρέος του Δημοτικού Θεάτρου αλλά και των καλλιτεχνών της γενιάς του είναι να δημιουργούν, να προσπαθούν να αμφισβητούν. «Η τέχνη μας φέρνει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας και εμείς έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε, δημιουργώντας αμφιβολίες και ερωτήματα για όσα διακυβεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόσο η κ. Κωτσαντή όσο και ο κ. Πεχλιβανίδης ευχαρίστησαν τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και θα συμμετέχουν με θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού και κουκλοθέατρου, καθώς και προβολές ταινιών, στην σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζονται.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, με εξαίρεση την παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος». Η έναρξη γίνεται με την παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος», σε σκηνοθεσία Γ. Μπακόλα και την ερμηνεία της Όλγας Παππά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
19-21 Νοεμβρίου στις 21:00 (Καμπέρειο Θέατρο): «Η Γυναίκα της Ζάκυνθος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Μπακόλα.
23 & 30 Νοεμβρίου στις 18:30 (Καμπέρειο Θέατρο): «Εφηβεία σε κουτιά» από το Θέατρο Κύκλος.
23 & 25 Νοεμβρίου στις 19:30 (Καμπέρειο Θέατρο): «Η γυναίκα λύκαινα» από την Ομάδα Κράμα.
23 & 25 Νοεμβρίου στις 20:30 (Καμπέρειο Θέατρο): «Άπολις» από τη Σχολή Χορού Αριστέα Λίτου.
25 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου στις 19:00 (Φουαγιέ Πνευματικού Κέντρου): «Μια γυναίκα παρουσιάζεται» από το Θέατρο Ακτίνα.
26 Νοεμβρίου στις 21:00 (Καμπέρειο Θέατρο): Προβολή ταινίας «Η τιμή της αγάπης» της Τώνιας Μαρκετάκη.
27 Νοεμβρίου στις 18:00 & 28 Νοεμβρίου στις 11:00 (Καμπέρειο Θέατρο): «Τα παραμυθαλήθεια, Αλία» από το Κουκλοθέατρο Μαρμίτα.
1 & 2 Δεκεμβρίου στις 20:00 (Μέκειο Ίδρυμα Οικοτροφείο): «Την Αλίκη τη μικραίνει ο φόβος από τη Ζώνη 39°– 20°.
3 Δεκεμβρίου στις 21:00 (Καμπέρειο Θέατρο): Προβολή ταινίας «Ο Ιωάννης ο βίαιος» της Τώνιας Μαρκετάκη.
4 Δεκεμβρίου στις 16:00 και 11 Δεκεμβρίου στις 16:00 (Παλιό Πανεπιστήμιο): «Soft power in a Matrixial World» από την A priori Dance Co.
4 & 11 Δεκεμβρίου στις 17:00 (Παλιό Πανεπιστήμιο): «Σινεράιδες, εγώ και η μητέρα μου» από τη Θεατρική Συμπαιγνία.
5 Δεκεμβρίου στις 11:00 (Καμπέρειο Θέατρο): «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος και ένα βιβλίο μπορούν ν’ αλλάξουν τον κόσμο» από το Κουκλοθέατρο Βυσσινόκηπος.
5 & 12 Δεκεμβρίου στις 18:00 (Καμπέρειο Θέατρο): «Οι μύγες» από την Ομάδα Τέχνης Αφηγηματικός Νους.
5 & 12 Δεκεμβρίου στις 19:00 (Καμπέρειο Θέατρο): «Γυναίκα, η φωνή της κίνησης» από τη Σχολή χορού Γιάννα Νέσση.
11 Δεκεμβρίου στις 18:00-22:00 & 12 Δεκεμβρίου στις 11:00-15:00: Παράσταση δημιουργικής γραφής με την Κική Σαραντέα και τον Νίκο Σφαιρόπουλο, σε συνεργασία με το εργαστήριο δημιουργικής γραφής Altostrastus.
15 Δεκεμβρίου (Καμπέρειο Θέατρο): 9ο Γενικό Λύκειο Καρδαμιτσίων.
Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ανανεωμένη ενημερωτική ιστοσελίδα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (www.dipetheioannina.gr).

Σχετικά άρθρα

«Δούλες» για επτά ακόμη παραστάσεις και με μία συζήτηση

Συνέχεια παραστάσεων για τις «Δούλες»

Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων τον Μάιο