ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Η ηλεκτρονική μουσική έχει την τιμητική της

Με τον σκωτσέζο μουσικό Drew McDowall, μέλος των αξεπέραστων Coil, ο οποίος θα βρεθεί στα Γιάννενα για να παρουσιάσει στο Πνευματικό Κέντρο τον εμβληματικό δίσκο του συγκροτήματος «Time Machines», συνεχίζεται αύριο Παρασκευή το Soundtrope Festival.

Πρόκειται για έναν σπουδαίο και πολυδιάστατο καλλιτέχνη, καθώς το καλλιτεχνικό του έργο είναι τεράστιο τόσο σε ποσότητα, αλλά και σε αξία, αποτελώντας έναν μοναδικό εκπρόσωπο και πρωτοπόρο καλλιτέχνη της παγκόσμιας ηλεκτρονικής πειραματικής μουσικής σκηνής.
Ο Drew McDowall, έχοντας τον ρόλο του συνθέτη– ενορχηστρωτή, remixer– παραγωγού, καθώς επίσης και τον ρόλο του performer, μετράει 40 και πλέον χρόνια πλούσιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας, έχοντας χαρίσει σπουδαίες στιγμές στη παγκόσμια μουσική πραγματικότητα.
Το 1978 ίδρυσε τους The Poems με τη μετέπειτα γυναίκα του Rose McDowall (με σπουδαίες συμμετοχές και η ίδια, σε μεγάλες μπάντες), στη Γλασκώβη. Πηγαίνοντας στο Λονδίνο, γίνεται μέλος των Psychic TV, ενώ από το 1989 αρχίζει να ηχογραφεί με τους Coil, να γίνεται κανονικό μέλος τους, το 1994, να συμμετέχει σε πολλούς δίσκους τους και να παραμένει μέχρι το τέλος της χιλιετίας, οπότε και μετακομίζει στην Νέα Υόρκη, όπου αρχίζουν πλήθος άλλων συνεργασιών, όπως εκείνες με τους Compound Eye, Captain Sons And Daughters, Var, Hiro Kone, Uniform κ.ά. Το 1995 επίσης θα συνεργαστούν και στον remix δίσκο των Nine Inch Nails «Further Down the Spiral» μαζί με Balance, Christopherson και Hyde.
Ο Drew McDowall συνεχίζει να μας εκπλήσσει και να μας συγκινεί με τις τελευταίες δισκογραφικές του κυκλοφορίες και να αποτελεί έναν καλλιτέχνη ορόσημο για τη σύγχρονη μουσική. Μόλις το 2012 ξεκινάει τις solo εμφανίσεις και το 2015 κυκλοφορεί και τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, με τίτλο «Collapse», ενώ ακολουθούν οι «UnnaturalChannel» το 2017 και «The Third Helix» το 2018. Το 2015, παράλληλα με τον πρώτο δίσκο, κυκλοφορεί και μια κασέτα ενός κομματιού, χωρισμένη σε δύο μέρη, ενώ το 2018 κυκλοφορεί σε συνεργασία με τη Hiro Kone , το ep «The Ghost Of Georges Bataille». Και οι τρεις solo δίσκοι του είναι εξαιρετικοί και σημεία-σταθμοί στη σύγχρονη πειραματική σκηνή.
Οι live εμφανίσεις του είναι μια μοναδική εμπειρία για τους ακροατές και κάθε του εμφάνιση επί σκηνής αποτελεί ένα σημαντικό μουσικό γεγονός. Ως το τελευταίο εν ζωή πλήρες μέλος των Coil, ο Drew McDowall παρουσιάζει το συγκλονιστικό «Time Machines» που κυκλοφόρησαν οι Coil πριν από 20 χρόνια, για επιλεγμένες εμφανίσεις ανά τον κόσμο, δίνοντας και πάλι ζωή σε έναν δίσκο δομημένο στις παραισθησιογόνες αρχές διάλυσης του χρόνου, αλλά και αυτών που αποκαλύπτονται στη μετά-πραγματικότητα. Ο δίσκος αυτός, αποτελεί μία από τις συγκλονιστικότερες δημιουργίες στο πεδίο της πειραματικής μουσικής, ενώ η ακρόασή του είναι μία πολύ εσωτερική διαδικασία, ανάμεσα στον ύπνο και στον ξύπνιο, στην παραίσθηση και στην πραγματικότητα.

«Ζέσταμα» με May Roosevelt και Τ.Ν.Ο.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο, καθώς η May Roosevelt αλλά και οι Τ.Ν.Ο θα ζεστάνουν το κοινό από νωρίς με δύο εκπληκτικά opening acts.
H May Roosevelt είναι συνθέτης, παραγωγός και θερεμινίστρια, που γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε βιολί στην ηλικία των δώδεκα και εννιά χρόνια αργότερα ασχολήθηκε με το θέρεμιν. Ξεκίνησε να συνεργάζεται με διάφορα ελληνικά συγκροτήματα και να ηχογραφεί τη δική της μουσική, χρησιμοποιώντας θέρεμιν, συνθεσάιζερς και ηλεκτρονικά beats. Από το 2009 που κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ της «Panda, A Story About Love And Fear», μέχρι τη νέα της δουλειά με τίτλο «Junea», μεσολάβησαν αρκετά συμμετοχές σε σημαντικές μουσικές ευρωπαϊκές και εγχώριες διοργανώσεις, ζωντανές εμφανίσεις αλλά και μια συμμετοχή στο Red Bull Music Academy. Το ταλέντο της σε συνδυασμό με την υψηλή αισθητική στη χρήση της ηλεκτρονικών και της μουσικής τεχνολογίας την καθιστά ιδιαίτερη περίπτωση και άξια εκπρόσωπο της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Οι Τ.Ν.Ο είναι μια οπτικοακουστική περιπέτεια, η οποία λαμβάνει χώρα στην απομακρυσμένη ζώνη του Κάιπερ, πέρα από την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα.
Το ενδιαφέρον για το διάστημα αποτέλεσε εναρκτήριο σημείο για πειραματισμό για τους δύο ταξιδιώτες, οι οποίοι, για πρώτη φορά, θα παρουσιάσουν live υλικό σε τρία μέρη.
Τιμές εισιτηρίων 13 ευρώ στην προπώληση και 15 ευρώ στην είσοδο. Εισιτήρια προπωλούνται στο Θυμωμένο Πορτραίτο, στον Τρυποκάρυδο και στο καφέ μπαρ Κούνια Μπέλα.

Σχετικά άρθρα

Με Ψαραντώνη ρίχνει αυλαία το Soundtrope Festival

Αποστόλης Τζελέτας

Οι Λύκοι επιστρέφουν… στο Soundtrope

Ένα εκρηκτικό live από το Soundtrope Festival