ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Με Ψαραντώνη ρίχνει αυλαία το Soundtrope Festival

Με ένα live του Ψαραντώνη ρίχνει αυλαία την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου το Soundtrope Festival, που πρόσφερε μοναδικές μουσικές εμπειρίες στο κοινό των Ιωαννίνων και όχι μόνο από το ξεκίνημά του στις 20 Οκτωβρίου.

Πριν το live του Ψαραντώνη, θα προηγηθούν δύο ακόμη. Αύριο Πέμπτη, στο Θυμωμένο Πορτραίτο (Καποδιστρίου 20), θα εμφανιστεί ο δημιουργικός και πάντα αεικίνητος Theodore. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του τρίτου του προσωπικού album «Inner Dynamics», που απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές, αλλά και ένα first release από το NPR Radio στην Αμερική, ο Theodore κλείνει τη συναυλιακή του χρονιά με ένα North – Central EU Tour, έτοιμος να παρουσιάσει νέα τραγούδια από τον δίσκο που συνθέτει αυτή τη περίοδο.
Στο τρίτο του tour για το 2019, έχοντας πίσω του μια περιοδεία στην Ευρώπη και φυσικά στις Η.Π.Α. με τη δεύτερη συνεχή εμφάνισή του στο SXSW Festival στο Austin και με αποκορύφωμα το Tiny Desk Concert, ο Theodore επισκέπτεται αγαπημένα venues και επιστρέφει σε πόλεις – σταθμούς στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Soundtrope Festival, επιστρέφει στα Γιάννενα και στο Θυμωμένο Πορτραίτο για ένα δυναμικό και εξωστρεφές live, γεμάτο ένταση.
Έναρξη 9 το βράδυ. Τιμές εισιτηρίων 8 ευρώ στην είσοδο και 6 ευρώ στην προπώληση.
Ακολουθούν, επίσης στο Θυμωμένο Πορτραίτο, οι Elephant το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ. Oι Elephant είναι ένα μουσικό συγκρότημα, που σχηματίστηκε το 2018 στα Γιάννενα, με μοναδικό λόγο ύπαρξης την ανάγκη τους για ουσιαστική έκφραση. Alternative – post rock ηχοτοπία συνθέτουν τη μουσική τους και το ταξιδιάρικο σκηνικό, που θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στη πόλη στο πλαίσιο του Soundtrope Festival 2019. Μέλη συγκροτήματος είναι οι Λεωνίδας Αθανασίου (ηλεκτρική κιθάρα, φωνή), Ηρακλής Σακκάς (τύμπανα) και Φωτεινή Φράγκου (μπάσο). Είσοδος 4 ευρώ.
Για το κλείσιμο του Soundtrope Festival, οι διοργανωτές του επέλεξαν τον Ψαραντώνη, τον ζωντανό θρύλο της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, ο οποίος, με τη λύρα του και τη χαρακτηριστική φωνή του, θα ταξιδέψει το κοινό σε αρχέγονα μουσικά τοπία.
Ο Ψαραντώνης δεν είναι απλώς ένας δημιουργός της Κρήτης ή ένας έθνικ καλλιτέχνης με αναφορά στον τόπο του και στην μακρά οικογενειακή περιπέτεια της οικογένειας του με τη μουσική. Είναι ο ίδιος ένας φορέας της παράδοσης αλλά και του πιο δημιουργικού και λαμπρού μετασχηματισμού της. Μοντέρνος και αρχετυπικός, ο Ψαραντώνης σκορπά το ρίγος όπου κι αν εμφανίζεται, έχοντας αποκτήσει επάξια τη θέση θρύλου στο μουσικό στερέωμα. Τοπικός και παγκόσμιος, αυτοσχεδιαστικός αλλά και βαθιά οργανωμένος, απρόοπτος και ανανεωτής, κουβαλάει τη ρίζα ενός πανάρχαιου τρόπου στην πιο σύγχρονη αποσκευή
Εκπρόσωπος της μεγάλης κρητικής γενιάς του, τίμησε τη μουσική του τόπου του σε διεθνή φεστιβάλ (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, το 1982 στο WDR Folkfestival, στην Κολωνία, όπου του απονεμήθηκε το 1ο βραβείο, το 1985 στο Journées des Cinq Continents, το 2005 στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια του World Music Institute στη Νέας Υόρκης, το 2007 και το 2009 στο All Tomorrow’s Parties, πρώτα στο Μάινχεντ και μετά στο Σύδνεϋ και στη Μελβούρνη), το χαρακτηριστικό και μοναδικό καλλιτεχνικό αποτύπωμα .
Ο Αντώνης Ξυλούρης έμαθε τη λύρα από παιδί, στα Ανώγεια, ακούγοντας και βλέποντας τον μεγάλο του αδελφό, το Νίκο. Φαίνεται, όμως, πως τη λύρα την ήξερε από πάντα – γεννήθηκε μέσα από αυτήν και αυτή ήταν που τον οδήγησε μέσα στη μουσική.
Η λύρα του Ψαραντώνη εκτίθεται σήμερα στο Musical Instrument Museum στο Φοίνιξ της Αριζόνα (ΗΠΑ), όπου και προβάλλεται video με τον ίδιο να παίζει τη λύρα του.
Το live ξεκινά στις 9 το βράδυ της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών. Μαζί του θα εμφανιστούν οι Νίκη Ξυλούρη, Γιάννης Παπατζάνης και Νεκτάριος Κοντογιάννης. Opening act Jannis Anastasakis / Elektronik Meditation και Ναταλία Μαντά (live visuals).
Τα εισιτήρια κοστίζουν 17 ευρώ στην είσοδο και 15 ευρώ στην προπώληση από το Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, το Θυμωμένο Πορτραίτο, τα καφέ-μπαρ Τρυποκάρυδος, Κούνια Μπέλα και Beatnik, καθώς και ηλεκτρονικά μέσω της Viva.gr.

Σχετικά άρθρα

Los Yorubanos πρότζεκτ στο Θυμωμένο Πορτραίτο

Δημήτρης Μητσοτάκης και «112» στο Θυμωμένο Πορτραίτο

Jazz trio στο Θυμωμένο Πορτραίτο