ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Μεταξύ… λιτανείας και ελκυστικής φασαρίας

Με μια συναυλία σταθμό στη μέχρι σήμερα πορεία του ανοίγει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου η αυλαία της φετινής διοργάνωσης του Soundtrope Festival.

Στις 8.30 το βράδυ, στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, θα εμφανιστούν ο Michael Gira και ο Norman Westberg, ιδρυτικά και ενεργά μέλη των θρυλικών Swans.
Μετά από οκτώ χρόνια, τέσσερις δίσκους με αποθεωτικές κριτικές από τον μουσικό τύπο και εξοντωτικές περιοδείες, η τελευταία περιοδεία των Swans έληξε με τρεις sold out shows στο Warsaw της Νέας Υόρκης τον Νοέμβρη του 2017.
Ο Michael Gira ξεκίνησε άμεσα να γράφει το υλικό για τη νέα εκδοχή των Swans που έχει ολοκληρωθεί, το οποίο θα το παρουσιάσει όλο μαζί με παλαιότερα κομμάτια στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Μαζί του ο Norman Westberg, ενεργό μέλος των Swans από το 1982 μέχρι και σήμερα, ο οποίος θα εμφανιστεί ως ο βασικός special guest.
Η μουσική των Swans και κατ’ επέκταση του Michael Gira δεν μπαίνει σε καλούπια, παρόλο που έχει πατήσει σε πολλές φόρμες του post-punk και του new wave. Είναι ανεξέλεγκτη και επικίνδυνα θορυβώδης. Όπως λέει και ο ίδιος «Να κάθομαι μόνος μου στο stage μ’ ένα νεκρό κομμάτι ξύλου, μερικά καλώδια και μόνο τη φωνή μου είναι μια πρόκληση που αποφάσισα να βάλω στον εαυτό μου πριν αρκετά χρόνια». Αναμένεται να παίξει καινούριες συνθέσεις από τον ήδη έτοιμο επόμενο δίσκο των Swans «Leaving Meaning», που θα κυκλοφορήσει στις 25 Οκτωβρίου, μαζί με αρκετούς αυτοσχεδιασμούς και επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Θα είναι μία συναυλία που μπορεί να περιγραφεί σαν κάτι μεταξύ… λιτανείας και ελκυστικής φασαρίας.
Τα εισιτήρια κοστίζουν 20 ευρώ στην προπώληση και 23 ευρώ στο ταμείο. Εισιτήρια προπωλούνται στο βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, στο Θυμωμένο Πορτραίτο, στα καφέ Κούνια Μπέλα και Arte Astratta, στο Denoar και στο Rock Café Indian.

Σχετικά άρθρα

Με Ψαραντώνη ρίχνει αυλαία το Soundtrope Festival

Αποστόλης Τζελέτας

Οι Λύκοι επιστρέφουν… στο Soundtrope

Ένα εκρηκτικό live από το Soundtrope Festival