Πολιτισμός

«Κυριακές στο πανί» και όπερα κουκλοθέατρου

Ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα προγραμματίζουν οι δομές του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ιωαννιτών, καθώς και όλοι οι συνεργαζόμενοι πολιτιστικοί φορείς μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη.

Ο μήνας ξεκινά την Τρίτη με την Όπερα κουκλοθεάτρου «El retablode Maese Pedro» του Μανουέλντε Φάγια, που διοργανώνουν η Εθνική Λυρική Σκηνή, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών. Στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», με ελεύθερη είσοδο.

Η σκηνοθετική επιμέλεια ανήκει στον Δημήτρη Δημόπουλο. Κατασκευή – Εμψύχωση κούκλας από τους Λίτα Ασλάνογλου, Ειρήνη Μάστορα και Γιάννη Τσιούτα, μουσικοί οι Αναστασία Κότσαλη, Ντίνα Στράνη, Διονύσης Τσαντίνης, Διονύσης Μελογιαννίδης και στο πιάνο ο Σπύρος Σουλαδάκης.

Στο πρόγραμμα, από τις 6 Οκτωβρίου, επιστρέφουν οι «Κυριακές στο Πανί», με τη δωρεάν προβολή επιλεγμένων ταινιών κάθε Κυριακή, στον πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», ξεκινώντας με αφιέρωμα στον Φράνκο Τζεφιρέλι.

Στις αρχές του μήνα, ξεχωρίζουν οι έκθεση «Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη» του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.), η τιμητική βραδιά για τον Φώτη Ραπακούση και την παρουσίαση του βιβλίου του Μένιου Σακελλαρόπουλου «Πικρό γάλα», εκδήλωση αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη.

Σύμφωνα με τον πρόλογο του προγράμματος, που υπογράφει ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν όλες οι καλλιτεχνικές δυνάμεις που ήδη υπάρχουν και παρουσιάζουν σημαντικό έργο στην πόλη και να παρουσιαστεί ένα όσο το δυνατό περισσότερο διευρυμένο πρόγραμμα, το οποίο να συμπεριλαμβάνει την πλειοψηφία των Τεχνών με τη συμμετοχή καταξιωμένων αλλά και ανερχόμενων καλλιτεχνών προερχόμενων τόσο από την πόλη όσο και έξω από αυτήν.

«Αυτή η ιδιόμορφη συνύπαρξη δημιουργικής εσωστρέφειας και επιδραστικής εξωστρέφειας είναι πολλαπλής χρησιμότητας για την πόλη και επεκτείνεται σε όμορους τομείς, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός. Η συνύπαρξη και η ισορροπία μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, κλασικού και μοντέρνου, μαζικού και πιο ειδικού πολιτισμού είναι επίσης στο επίκεντρο των πολιτιστικών μας δράσεων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στον πολιτισμό δεν χωράνε αποκλεισμοί και ανούσιοι διαχωρισμοί και για αυτό σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα που να απαντά στις περισσότερες από τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα», αναφέρει ο δήμαρχος.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

«Ξέρω ποια είσαι» στις Κυριακές στο πανί