Πολιτισμός

Πανηγύρια, φεστιβάλ και εκδηλώσεις τον Ιούλιο στο Ζαγόρι

Παραδοσιακά πανηγύρια, η «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» για την επέτειο της καταστροφής των χωριών με τον 2ο Ποδηλατικό αγώνα «Greveniti Bike 2019», προβολές ταινιών, το Φεστιβάλ Βοβούσας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Zagoriwwod, Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου στη Λεπτοκαρυά, ο κορυφαίος αγώνας ορεινού τρεξίματος «Zagori Mountain Running», η 21η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου, το τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 στον Ελαφότοπο, τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 στο Σκαμνέλι, ο αγώνας ποδηλασίας βουνού «Protect Aoos ΜΤΒ Ultra 2019», το 40ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στον Γυφτόκαμπο, το Αντάμωμα Καρυωτών, ο διαγωνισμός παραδοσιακών χορών στους Κήπους, 28η Γιορτή Ζαγορίσιας Πίτας στο Βρυσοχώρι, παρουσιάσεις του βιβλίου του Κρίστοφερ Κινγκ «Ηπειρωτικό Μοιρολόι», εκδήλωση για την ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ζαγορίου (ΙΛΕΖ) στη Λάιστα, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, βραδιές με λαϊκή, έντεχνη, ροκ και ρεμπέτικη μουσική, πάρτι νεολαίας και πολλές ακόμη εκδηλώσεις και δράσεις του δήμου και των πολιτιστικών φορέων έχουν προγραμματιστεί για το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου στα χωριά του Ζαγορίου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ιουλίου, πολλές εκ των οποίων αποτελούν συνδιοργάνωση του δήμου με πολιτιστικούς συλλόγους, έχει ως εξής:
Δευτέρα 8 Ιουλίου-Τετάρτη 17 Ιουλίου
Τσεπέλοβο: 1ο Θερινό Σχολείο για την προφορική ιστορία σε συνδιοργάνωση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Πρόκειται για πρωτοβουλία του αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Βασίλη Δαλκαβούκη, τέως δημοτικού συμβούλου Ζαγορίου. Στη διάρκεια του Θερινού Σχολείου θα ληφθούν συνεντεύξεις για τη μετανάστευση των δεκαετιών 1950-1970. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί, θα δημοσιευθεί και θα αρχειοθετηθεί.
Δευτέρα 8-Κυριακή 21 Ιουλίου
Κάτω Πεδινά: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Zagoriwood για 10η χρονιά. Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του σεναριογράφου Γιώργου Μακρή και στηρίζεται από τον δήμο Ζαγορίου. Φέτος το πρόγραμμά περιλαμβάνει έξι εργαστήρια και προβολές σε πολλά ακόμα χωριά του Ζαγορίου, με περισσότερες από 30 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, έχοντας πάντα στην πρώτη γραμμή βραβευμένες ταινίες της ελληνικής παραγωγής.
Παρασκευή 12 Ιουλίου
Κάτω Πεδινά: Εκδήλωση με θέμα «Φυσικό Περιβάλλον, πολιτισμός, και Οικονομία», στο πλαίσιο του αφιερώματος του φεστιβάλ κινηματογράφου Zagoriwood «Ο Άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον-Όταν ο κόσμος αλλάζει» που διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Ζαγορίου. Η εκδήλωση ξεκινά στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία του χωριού. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας του Δ. Κουτσιαμπασάκου «Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα» (2019, 80΄).
Σάββατο 13 Ιουλίου
Ασπράγγελοι: «Μνημοσύνη 1943», εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου για το ολοκαύτωμα του χωριού στις 15 Ιουλίου 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, το απόγευμα στο κτίριο του Συλλόγου (παλιό σχολείο).
Σάββατο 13-Σάββατο 20 Ιουλίου
Βοβούσα: Φεστιβάλ Βοβούσας από την ΑΜΚΕ Stillandmoving με τη στήριξη της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ζαγορίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, αφιέρωμα στη γαλλίδα ανθρωπολόγο-σκηνοθέτη Colette Piault με προβολή ταινιών που γύρισε στην Ήπειρο, παρουσία της ίδιας στη Βωβούσα, ομιλία του αμερικανού μουσικολόγου Κρίστοφερ Κίνγκ και προβολή του ντοκιμαντέρ «Όσον Ζης, Φαίνου», συναυλία με τον Χρίστο Τζιτζιμίκα και άλλα σχήματα, εργαστήρια, κουκλοθέατρο και φυσικά δράσεις και δραστηριότητες με επίκεντρο τον Αώο.
Γρεβενίτι: «Καλοκαίρι 2019 στο Γρεβενίτι» (Greveniti Residensy) από τον Μορφωτικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Γρεβενιτίου. Το Greveniti Residensy είναι μια καλλιτεχνική κατοικία στο Γρεβενίτι, που υποστηρίζει πολιτισμικές δράσεις και ανταλλαγές μεταξύ των φιλοξενούμενων και της τοπικής κοινωνίας. Ο στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει μια πλατφόρμα προώθησης καλλιτεχνικών ιδεών, πειραματισμού και αλληλεπίδρασης.
Σάββατο 13 Ιουλίου-Σάββατο 17 Αυγούστου
Τσεπέλοβο: 21η Ποδοσφαιρική Συνάντηση Ζαγορίου με τη συμμετοχή έξι ομάδων. Όλοι οι αγώνες διεξάγονται στο γήπεδο Τσεπελόβου.
Κυριακή 14 Ιουλίου
Γρεβενίτι: «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου» για την επέτειο της καταστροφής των χωριών της περιοχής και τις εκτελέσεις αμάχων κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής 1941-44. Την ίδια μέρα Θα διοργανωθεί ο 2ος Ποδηλατικός αγώνας αφιερωμένος στη «Ημέρα Μνήμης Ζαγορίου», με τον τίτλο «Greveniti Bike», ο οποίος θα ακολουθήσει μια διαδρομή από Μαρτυρικά Χωριά του Ζαγορίου με αφετηρία και τερματισμό το Γρεβενίτι.
Ασπράγγελοι: Προβολή (21:30) της ταινίας «Το χρονικό μιας Καταστροφής» των Χρύσας Τζελέπη και Άκη Κερσανίδη. Πρόκειται για τη συμμετοχή του φεστιβάλ κινηματογράφου Zagoriwood στις εκδηλώσεις μνήμης «Μνημοσύνη», που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.
Ελαφότοπος: Ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο, το ετήσιο Ζιαφέτι του (πρωί και απόγευμα). Θα ακολουθήσει γλέντι με την ορχήστρα του Βασίλη Παπαγεωργίου.
Τετάρτη 17 Ιουλίου
Δεμάτι: Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων Κρητών εθελοντών το 1912, ημερήσιο πανηγύρι στην Αγία Μαρίνα και το βράδυ στην πλατεία του χωριού.
Παρασκευή 19 έως Κυριακή 21 Ιουλίου
Τσεπέλοβο-Κήποι: Ο κορυφαίος αγώνας ορεινού τρεξίματος της Ελλάδας «Zagori Mountain Running 2019» επιστρέφει για 9η συνεχή χρονιά.
Παρασκευή 19και Σάββατο 20 Ιουλίου
Πάπιγκο: Παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.
Φλαμπουράρι: Παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.
Σάββατο 20 Ιουλίου
Λεπτοκαρυά: Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου «Prosilio Open Air Film Festival».
Ηλιοχώρι: Παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.
Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιουλίου
Δόλιανη: Παραδοσιακό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.
Πέμπτη 25 Ιουλίου
Λεπτοκαρυά: Μουσική εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Λιασκοβέτσι».
Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Ιουλίου
Μονοδένδρι: Παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.
Παρασκευή 26 Ιουλίου
Βρυσοχώρι: Παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.
Ανθρακίτης: Παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.
Δεμάτι: Θεατρικές παραστάσεις από το θέατρο «Έκφραση» σε συνδιοργάνωση του δήμου Ζαγορίου και του Εκπολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου «Ο Άγιος Νικόλαος». Στις 8 το βράδυ από την παιδική σκηνή «Ο Μικρός Πρίγκηπας» και στις 9.30 το βράδυ από την κεντρική σκηνή το έργο «Caveman».
Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Ιουλίου
Βοβούσα: Παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής
Σκαμνέλι: Παραδοσιακό πανηγύρι, στις 26 και ημερήσιο.
Λεπτοκαρυά: Παραδοσιακό πανηγύρι με τη ζυγιά του Ηλία Πλαστήρα.
Πέτρα: Παραδοσιακό πανηγύρι.
Σάββατο 27 Ιουλίου
Πάπιγκο: Γιορτή του Αγίου Παντελεήμονος. Παράθεση ποτών-μεζέδων.

Σχετικά άρθρα

Μια βράβευση που καθυστέρησε πέντε μήνες

Πασχάλειος Σχολή – Έχει καταθέσει πρόταση και αναμένει ο Δήμος Ζαγορίου

Επανεκλογή Γ. Σουκουβέλου στον Δήμο Ζαγορίου