ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

«Μνήμες εγκλήματος» από την Εξαύδα

Με την ταινία «Μνήμες εγκλήματος» (Memories of murder, 132’) του Μπονγκ Τζούν-Χο συνεχίζεται το αφιέρωμα του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Εξαύδα» στην Άπω Ανατολή.

Το «Μνήμες Εγκλήματος» βασίζεται στην αληθινή ιστορία των πρώτων κατά συρροήν δολοφόνων της Νότιας Κορέας. Το φιλμ ξεκινάει τον Οκτώβριο του 1986, όταν ανακαλύπτεται το πτώμα μίας βιασμένης γυναίκας σε ένα χαντάκι κοντά σε ένα χωράφι. Λίγο αργότερα ένα δεύτερο θύμα ανακαλύπτεται στην ίδια κατάσταση.
Οι δύο ντόπιοι ντετέκτιβ, υπεύθυνοι για την έρευνα, Παρκ Ντου-μαν και Τσο Γιονγκ-κου, είναι φανερό πως βρίσκονται εντελώς έξω από τα νερά τους, μιας και πρώτη φορά τους τυχαίνουν τέτοια περιστατικά. Το ίδιο όμως συμβαίνει με ολόκληρο το τμήμα της περιοχής, μιας και οι αστυνομικοί που φτάνουν στα σημεία των φόνων, δεν μπορούν καν να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από την σκηνή του εγκλήματος, μέχρι την έλευση του ιατροδικαστή, γεγονός που ουσιαστικά καταστρέφει την όποια πιθανότητα άντλησης στοιχείων.
Ο ντετέκτιβ Σέο Τάε-γιουν καταφθάνει από τη Σεούλ για να τους βοηθήσει. Μετά από ένα μικρό διάστημα, ανακαλύπτουν έναν ύποπτο, ο οποίος βρέθηκε να αυνανίζεται πάνω από το σημείο του φόνου και συμπεραίνουν πως αυτός είναι ο ένοχος. Ενώ όμως οι δύο ντόπιοι έχουν αποσπάσει με βασανιστήρια την ομολογία του, ο Τάε-γιουν τους αποδεικνύει πως κάνουν λάθος. Στη συνέχεια ανακαλύπτουν ακόμα έναν ύποπτο, έναν τύπο στα όρια της νοητικής υστέρησης, εν ονόματι Μπαέκ Κγουάν-χο . Οι ντόπιοι ντετέκτιβ ακολουθούν και πάλι την ίδια τακτική, με τον Τάε-γιουν να καταρρίπτει και αυτή τη θεωρία τους. Αποκαλύπτει μάλιστα στον διοικητή του τμήματος ένα στοιχείο που δεν είχαν προσέξει μέχρι τότε, πως οι φόνοι γίνονται πάντα υπό βροχή και πως τα θύματα φορούσαν πάντα κάτι κόκκινο.
Εντυπωσιακή είναι η φωτογραφία του φιλμ από τον Κιμ Χιουνγκ-γκου, που αποτυπώνει εικόνες σπάνιας ομορφιάς μέσα από σκηνές της καθημερινότητας του ’80 στην επαρχία της Κορέας. Η ταινία το 2003-4 απέσπασε περισσότερα από 25 βραβεία σε Διεθνή Φεστιβάλ.
Πρωταγωνιστούν οι Σονγκ Κανγκ χο,Κιμ Σανγκ κι, Τζίον Μι σον και Παρκ Χε ιλ.
Η ταινία θα προβληθεί εκτάκτως το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, λόγω Αποκριάς. και τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, στις 8.15 το βράδυ, στον χώρο της «Εξαύδα» (Κουντουριώτη 31) με οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ. Τηλέφωνο για πληροφορίες 6945377240.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος, τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστούν οι ταινίες «Σατανικές υποθέσεις» (Infernal affairs) των Άντριου Λάου και Άλαν Μακ στις 8 και 9 Μαρτίου, «Old boy» του Παρκ Τσαν-Γουκ στις 15 και 16 Μαρτίου, «Τα ιπτάμενα στιλέτα» (House of flying daggers) του Τζανγκ Γι Μόου στις 22 και 23 Μαρτίου, «2046» του Γουάνγκ Καρ Γουάι στις 29 και 30 Μαρτίου, «Αναχωρήσεις» (Departures) του Γιοχίρο Τακίτα στις 5 και 6 Απριλίου, και «Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας… και άνοιξη» (Spring, summer, fall, winter… and spring) του Κιμ Κι Ντοκ στις 12 και 13 Απριλίου.

Σχετικά άρθρα

«Μερικοί το προτιμούν καυτό» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Η Ετυμηγορία» στις προβολές της «Εξαύδα»

«Οι Δώδεκα Ένορκοι» στις προβολές της «Εξαύδα»