ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ι. Μήτσης: Αιφνιδιασμός για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού

Τον κίνδυνο η αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα να λειτουργήσει αντίθετα από το προσδοκώμενο για την απασχόληση στη χώρα, επισημαίνει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης.

Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, η αύξηση αυτή δε συνοδεύεται από κανένα άλλο μέτρο, όπως η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά, τουλάχιστον, επίπεδα για τους εργαζομένους και η μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση, εδώ και καιρό, αύξηση του κατώτατου μισθού, ακολουθούμενη από την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, παρ’ ότι αναμενόμενη, μας αιφνιδίασε λόγω του ύψους της. Σημειώνεται πως η εδώ αύξηση του κατώτατου μισθού εν μια νυκτί, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αντιστοιχεί στη σταδιακή αύξηση σε βάθος τριών χρόνων, στην περίπτωση της επίσης πρώην “μνημονιακής” Πορτογαλίας. Ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε διακατεχόμαστε από “φοβικά σύνδρομα” για τις ξαφνικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις με το προσωπικό που απασχολούμε, καθώς με τους ανθρώπους αυτούς, οι περισσότεροι από εμάς πορευτήκαμε και αντέξαμε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Πρέπει, ωστόσο, να είναι κατανοητό στην κεντρική διοίκηση πως η αγορά δε ρυθμίζεται με αποφάσεις υπουργικού συμβουλίου και ξερά “εντέλλεσθε”, όταν μάλιστα, ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πλήρως αποδιαρθρωμένος, επομένως ποιος θα ελέγξει την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης, που ενδεχομένως θα έλθει να λειτουργήσει ως αθέμιτος ανταγωνισμός, ανάμεσα στην επιχείρηση που θα την εφαρμόσει κι εκείνη που δε θα την εφαρμόσει, με διάφορα τρικ;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσης και καταλήγει λέγοντας πως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά σχεδόν 11% δεν αντιστοιχεί σε καμία ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

Σχετικά άρθρα

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Πλατφόρμα προβολής και διασύνδεσης από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Βήμα για την προώθηση των τοπικών επιχειρήσεων η παρουσία στη ΔΕΘ