ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Πτήσεις τσάρτερ και από την Ιταλία στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Φτερά προς νέους προορισμούς ανοίγει το Διεθνές Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων με την έναρξη απευθείας πτήσεων charter, που θα το συνδέουν με το Μπάρι και την Κατάνια της Ιταλίας.

Το άνοιγμα σε περισσότερες τουριστικές αγορές αποδίδει καρπούς και μετά από την έναρξη πτήσεων από και προς το Ισραήλ, τη Σουηδία και τη Δανία, σειρά παίρνει η Ιταλία. Έτσι, από τις 22 Ιουλίου και μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, κάθε Σάββατο, αεροσκάφος της εταιρείας Sky Alps θα εκτελεί πτήσεις στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων με άφιξη από την Κατάνια στις 10:25 το πρωί και αναχώρηση για το Μπάρι στις 11:15. Αντίστοιχα, στις 14:25 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το αεροπλάνο θα επιστρέφει από το Μπάρι στα Γιάννενα και θα αναχωρεί για την Κατάνια στις 15:15. Οι πτήσεις θα εκτελούνται για λογαριασμό ιταλικού τουριστικού πρακτορείου.
Η νέα αυτή αεροπορική σύνδεση εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει την αρχή για καινούργια τουριστικά πακέτα, με σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Ηπείρου γενικότερα και των Ιωαννίνων ειδικότερα, περιλαμβάνοντας το δημοφιλές δίπτυχο βουνό-θάλασσα. Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις στην πόλη των Ιωαννίνων (κατ’ εξοχήν προορισμό city break), στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς του Νομού, καθώς και στις κοσμοπολίτικες παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), όσον αφορά τη δυναμικότητα στη διαχρονική εξέλιξη επισκεπτών στην Περιφέρεια Ηπείρου, στην υψηλότερη θέση βρίσκεται η Ιταλία (+38,0%) από 50,3 χιλιάδες επισκέπτες το 2016 σε 69,4 χιλιάδες το 2019. Ανά χώρα προέλευσης και σε συμφωνία με την ανάλυση, το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων προέρχεται από την Γερμανία, ενώ ακολουθεί η Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.
Συνολικά σχεδόν ένα στα δύο ευρώ εισπράξεων στην Περιφέρεια Ηπείρου προέρχονται από επισκέπτες των παραπάνω χωρών.Η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 8,6% την περίοδο εξέτασης, με υψηλότερη αύξηση των επισκεπτών από την Ιταλία (+20,2%).

Σχετικά άρθρα

Σύνδεση με Σκανδιναβία με πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως

Στο +48,1% η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Στα «ραντάρ» των τουριστικών πρακτόρων το αεροδρόμιο Ιωαννίνων