ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

1.604 οι αιτήσεις από την Ήπειρο στον εξωδικαστικό

Σε 1.604 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την περιοχή της Ηπείρου στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών σύμφωνα με την έκθεση προόδου του μηχανισμού, που συνέταξε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Σε μια περίοδο που το θέμα των πλειστηριασμών και οι πρακτικές των Εταιριών Διαχείρισης βρίσκονται στην επικαιρότητα, εν αναμονή και της απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τις τελευταίες, το υπουργείο Οικονομικών και ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας κάνουν λόγο για ικανοποιητική πορεία πλέον του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς περισσότεροι από 3.320 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές προς το Δημόσιο και προς χρηματοδοτικούς φορείς, συνολικού ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το συνολικό ύψος των ρυθμισμένων οφειλών έφθανε, μόλις, τα 300 εκατ. ευρώ.

«Όμως, τα παραπάνω στοιχεία δεν αποτελούν στοιχείο πανηγυρισμού, αλλά απόδειξη ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι – κυρίως οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, και, δευτερευόντως, οι τράπεζες – διαθέτουμε τη δυναμική να κάνουμε πολύ περισσότερα, αυξάνοντας περαιτέρω το ποσοστό αποδοχής καθώς και το ύψος των ρυθμίσεων που υλοποιούνται», σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας με δεδομένο βέβαια πως το σύνολο των οφειλών ξεπερνούν τα 19 δις εκατομμύρια ευρώ και τόσο το βασικό, όσο και το αισιόδοξο σενάριο για τους επόμενους πέντε μήνες προβλέπουν ρυθμίσεις που δεν ξεπερνούν το 1,6 έως 2 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης προόδου πάντως, το ενδιαφέρον των οφειλετών συνεχίζεται να αποτυπώνεται τον Ιανουάριο και στις οριστικές υποβολές αλλά και στις νέες αιτήσεις. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν 2.123 αιτήσεις και 1.031 οριστικές υποβολές.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικές αιτήσεις, μεγάλη συγκέντρωση υπάρχει στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Η Αττική συγκεντρώνει το 33% των αιτήσεων, που ανέρχονται σε 15.572 και η Κεντρική Μακεδονία το 16%, δηλαδή 7.432 αιτήσεις. Στις δύο περιφέρειες αντιστοιχεί το 51% των συνολικών οφειλών, που ανέρχονται σε 13,7 δις

Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα με 3.324 αιτήσεις, η Θεσσαλία με 3.253 αιτήσεις, η Πελοπόννησος με 3.002 αιτήσεις, η Κρήτη με 2.896 αιτήσεις, η Στ. Ελλάδα με 2.615 αιτήσεις, η Αν. Μακεδονία και Θράκη με 2.231 αιτήσεις, το Νότιο Αιγαίο με 1969 αιτήσεις, η Ήπειρος με 1.604 αιτήσεις, τα νησιά του Ιονίου με 1.493, η Δυτική Μακεδονία με 1.302, το Βόρειο Αιγαίο με 773 αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 74% των υποψήφιων προς ρύθμιση ή των ρυθμισμένων χρεών αφορά σε οφειλές φυσικών προσώπων και μόλις το 26% οφειλές επιχειρήσεων.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους το 73% (19,6 δις) των οφειλών αφορούν φυσικά πρόσωπα, η πλειοψηφία των οφειλών (79%) είναι προς χρηματοδοτικούς φορείς και οφειλές μεγαλύτερες του €1 εκ. συγκεντρώνουν το 65% (€17,5 δις) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (4,7 χιλ.) των αιτήσεων

Ως σήμερα, το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς το Δημόσιο φτάνει το 22 % και το 31,5% για οφειλές προς Χρηματοδοτικούς Φορείς. Το 40% (439 εκ.) των ρυθμίσεων έχουν λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%. Οι στεγαστικές οφειλές έχουν μέσο ποσοστό διαγραφής το 23,5%, οι επιχειρηματικές οφειλές 40,1%, οι καταναλωτικές οφειλές 31,9%.

Η μέση διάρκεια ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται στα 18 έτη και για οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς στα 15 έτη. Το 33% των οφειλών έχει ρυθμιστεί σε διάρκεια άνω των 20 ετών.

Σχετικά άρθρα

«Ασπίδα προστασίας» η αποχή των δικηγόρων

Γεωργία Χαλάτση

«Κολλάει» στην απροθυμία των τραπεζών ο εξωδικαστικός

Παραμένει ζητούμενο η δεύτερη ευκαιρία

Γεωργία Χαλάτση