ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παραμένει ζητούμενο η δεύτερη ευκαιρία

Καθυστερήσεις και προβλήματα, που μοιάζουν ανυπέρβλητα και δεν αφορούν μόνο τα πρακτικά ζητήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας, είναι αυτά που εμποδίζουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό να παρέχει τις αναγκαίες διευκολύνσεις και την αναγκαία προστασία στους οφειλέτες, ώστε να έχουν μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία.

Με δεδομένη την απροθυμία των τραπεζών ή των funds, στα οποία έχουν εκχωρηθεί οι δανειακές υποχρεώσεις, να συμμετέχουν, θεωρώντας σε μεγάλο βαθμό συλλήβδην στρατηγικούς κακοπληρωτές τους οφειλέτες, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για νοικοκυριά, ο νόμος, παρόλο που είχε τις προϋποθέσεις και έχει λάβει τα εύσημα από ευρωπαϊκούς φορείς, δεν καταφέρνει να δώσει λύσεις εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Όλα αυτά αποτυπώθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Εξωδικαστικός Μηχανισμός – Νέα πτώχευση: Μία δεύτερη ευκαιρία;», που διοργάνωσε το Κέντρο Διαμεσολάβησης Ηπείρου, σε συνεργασία με το Middle Point Διαμεσολάβηση, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων, παρουσία της ειδικής γραμματέως Διαχείρισης Χρέους Μαριαλένας Αθανασοπούλου και εξειδικευμένων ομιλητών.

Σε δηλώσεις της η κ. Αθανασοπούλου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις, τα οποία η ίδια απέδωσε σε τεχνικούς λόγους, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για καλύτερα αποτελέσματα, καθώς έχει συστηματοποιηθεί η άμεση επίλυση των προβλημάτων. «Ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον όλοι να δούμε τα αποτελέσματα», τόνισε, σημειώνοντας πως το νομικό πλαίσιο έχει λάβει τα εύσημα, αλλά η πρακτική εφαρμογή έχει αντιμετωπίσει προβλήματα και καθυστερήσεις, γιατί «ήταν μεγαλόπνοο σχέδιο».

Στο ίδιο μήκος κινήθηκε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δικηγόρος Ανδρέας Νικολακόπουλος, που στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση που υπήρχε πριν τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ενώ αντίθετα η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος/διαμεσολαβήτρια Θεοδώρα Τζάκρη και το μέλος της Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ και δικηγόρος-διαμεσολαβητής Χάρης Κονδύλης στάθηκαν στις αδυναμίες του νόμου.

Σύμφωνα με την κ. Τζάκρη οι τράπεζες δεν προσέρχονται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις το ύψος των δόσεων είναι τέτοιο που δεν μπορούν να αποπληρωθούν.

Ο κ. Κονδύλης, από την πλευρά του, τόνισε την εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους. Όπως είπε, τα κόκκινα δάνεια υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο, οι οφειλέτες στην Εφορία τα 4 εκ. και οι οφειλέτες στον ΕΦΚΑ τα 2,3 εκ. Συνολικά το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 200 δισ. ευρώ, δηλαδή φτάνει στο 120% του ΑΕΠ, όταν το 2012 ήταν στο 30-35% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχουν υποβληθεί 5.146 αιτήσεις. Από αυτές, 3.600 αιτήσεις βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για 1.270 αιτήσεις.

Στα προβλήματα, όπως αποτυπώνονται στην αγορά, αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος σημείωσε πως η μη υποχρεωτική συμμετοχή των τραπεζών και των fund «τορπιλίζει» την εφαρμογή του νόμου, όπως και η δυνατότητα που δίνεται στους πιστωτές να προβούν σε μονομερή ενεργοποίηση της διαδικασίας πτώχευσης με την αντιμετώπιση για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, των φυσικών προσώπων ως επιχειρήσεων, που, όπως σημείωσε, ευνοεί με προκλητικό τρόπο τις τράπεζες.

«Θέλω πραγματικά να δω τη θετική πλευρά της υπόθεσης και ελπίζω στο τέλος αυτού του δρόμου να είναι πραγματικά μια δεύτερη ευκαιρία και όχι μια τελευταία προσπάθεια εγκλωβισμού στην φάκα χιλιάδων αιμοδοτών-μικρομεσαίων της ελληνικής οικονομίας, γιατί τότε πραγματικά θα μιλάμε για μια χώρα όπου δεν υπάρχει μεσαία τάξη αλλά μόνο υψηλή και χαμηλή, εξαθλιωμένη χωρίς προϋποθέσεις ανόδου», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Ευάγγελος Πήχας και ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Παντελής Κολόκας, ενώ εκ μέρους των διοργανωτών, ο δικηγόρος/διαμεσολαβητής Χάρης Λαζάνης ευχαρίστησε τους ομιλητές και παρευρισκόμενους.

Σε ανακοίνωσή του, το Κέντρο Διαμεσολάβησης Ηπείρου δηλώνει ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθεια για βελτίωση όλων των συνθηκών που απαιτούνται για την προστασία των οφειλετών και  το επόμενο διάστημα θα αποστείλει, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τα καταγεγραμμένα προβλήματα των ήδη κατατεθειμένων αιτήσεων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού καθώς και το αποτέλεσμα της ημερίδας, με τους προβληματισμούς και τις προτάσεις, για την βελτίωση του Νόμου.

Σχετικά άρθρα

«Ασπίδα προστασίας» η αποχή των δικηγόρων

Γεωργία Χαλάτση

1.604 οι αιτήσεις από την Ήπειρο στον εξωδικαστικό

Γεωργία Χαλάτση

«Κολλάει» στην απροθυμία των τραπεζών ο εξωδικαστικός