ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Με τιμή που τρομάζει, παρά την επιδότηση

Εκκίνηση στο 1,5 ευρώ το λίτρο περίπου, αν όχι παραπάνω, θα κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης, που θα διατίθεται από την ερχόμενη Παρασκευή, ως απόρροια των αυξήσεων που σημειώνονται όλους τους προηγούμενους μήνες, αλλά και της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες.

Εδώ και λίγες ημέρες, τα καύσιμα ξεκίνησαν ένα ακόμη ράλι ανόδου και αν η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης γινόταν από σήμερα, η τιμή θα ήταν στο 1,46 με 1,50 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ΕΦΚ (που πάντοτε γίνεται στο πετρέλαιο θέρμανσης) και της επιδότησης των 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία, σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση. Πέρυσι, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε, χωρίς επιδότηση, στο 1,16 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν το κλείσιμο της χειμερινής σεζόν άγγιξε το 1,60 ευρώ το λίτρο.

Αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι οι καταναλωτές να είναι εξαιρετικά διστακτικοί. Από τη μια πλευρά, περιμένουν μήπως σταματήσει η άνοδος των τιμών και αρχίσει η πτώση, προκειμένου να δουν πώς θα καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης, από την άλλη αναμένουν να καθοριστεί το επίδομα θέρμανσης και να ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση, κάτι που θα γίνει αρχές Νοεμβρίου.

«Κάνουμε συνεχείς παρεμβάσεις με την Ομοσπονδία για μείωση του ΕΦΚ. Προς το παρόν είναι όλα αρνητικά. Μακάρι να ξεκινήσει σε χαμηλότερη τιμή το πετρέλαιο θέρμανσης και μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες να φιλοτιμηθεί κάποιος και να πει μειώνουμε το καύσιμο 10 λεπτά. Μακάρι, αλλά δε βλέπω κάτι τέτοιο…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Παπαδόπουλος.

Διεύρυνση δικαιούχων

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν την υπουργική απόφαση, που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και θα καθορίζει τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις, τους δικαιούχους, το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θέρμανσης και τα νοικοκυριά που θα λάβουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης.

Οι πρώτες πληρωμές του επιδόματος θέρμανσης θα «τρέξουν» τον Δεκέμβριο και στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα περισσότερα νοικοκυριά, που θα έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, να δουν το ποσό του επιδόματος που δικαιούνται στον τραπεζικό λογαριασμό τους μέχρι τα Χριστούγεννα ή το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η κρατική στήριξη για τα νοικοκυριά που θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν το χειμώνα, είναι η επιδότηση των 0,25 λεπτών στην αντλία για όλους και το επίδομα θέρμανσης, που διαφοροποιείται για παλαιούς και νέους δικαιούχους.

Τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με πετρέλαιο θέρμανσης και έλαβαν και πέρυσι επίδομα, θα εισπράξουν φέτος μεγαλύτερο επίδομα λόγω της αύξησης από 300 σε 350 ευρώ της βάσης υπολογισμού του. Για παράδειγμα, νοικοκυριό με δύο παιδιά, που διαμένει μόνιμα στη Φλώρινα, θα λάβει φέτος επίδομα ύψους 578 ευρώ από 496 ευρώ πέρυσι. Το κατώτερο και ανώτερο ποσό του επιδόματος θα καθοριστεί με την ΚΥΑ.

Όλοι οι νέοι δικαιούχοι θα λάβουν διπλάσιο επίδομα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τόσο τα νοικοκυριά, που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω διεύρυνσης των εισοδηματικών ορίων, όσο και εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο. Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο παιδιά, η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα, πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει, αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ.

Με την κοινή υπουργική απόφαση θα ορίζονται επίσης το όριο εισοδήματος σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για το έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί, ενώ αμετάβλητα παραμένουν τα περιουσιακά κριτήρια στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Για πρώτη φορά πιο ακριβό από τη βενζίνη το diesel

Ξεπέρασε την τιμή της αμόλυβδης, η τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel), κάτι πρωτοφανές για την αγορά, καθώς σταμάτησε η κρατική επιδότηση του τελευταίου.

«Είμαι 40 χρόνια επαγγελματίας, ποτέ το πετρέλαιο κίνησης δεν ήταν ακριβότερο από τη βενζίνη», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος. «Υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους επαγγελματίες, αφού το κόστος είναι μεγαλύτερο από τα έσοδά τους και, όπως είναι φυσικό, το κόστος αυτό μετακυλίεται σε όλα τα προϊόντα. Είναι μια κατάσταση που δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα εξελιχθεί. Τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

 

Σχετικά άρθρα

Στο 1,40 ευρώ το λίτρο αναμένεται το πετρέλαιο θέρμανσης

Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με πολιτική αλλαγή

Θανάσης Οικονόμου

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές