ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Πετρέλαιο θέρμανσης – Πρεμιέρα με τιμές «φωτιά»

«Φωτιά» βάζει στα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις το πετρέλαιο θέρμανσης, που ξεκίνησε να πωλείται σε τιμή αυξημένη κατά 45% σε σχέση με πέρυσι.

Στα Γιάννενα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης την πρώτη ημέρα διάθεσής του κυμαίνεται από 1,15 έως 1,18 ευρώ, όταν πέρυσι κινούνταν γύρω στο 0,75 με 0,78 λεπτά. Έτσι, τα 1000 λίτρα ξεκινούν από 1150 ευρώ, με το πρόβλημα των νοικοκυριών να εντοπίζεται κυρίως στην πρώτη αγορά, πριν δηλαδή οι καταναλωτές λάβουν το επίδομα θέρμανσης, το οποίο φέτος είναι διευρυμένο.
Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ένωση Ιδιοκτητών Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων Ιωαννίνων Θανάσης Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως ήδη ξεκίνησαν τα διερευνητικά τηλεφωνήματα στα πρατήρια, αλλά οι όποιες παραγγελίες αφορούν μικρές ποσότητες.
Ουσιαστικά εκτιμάται ότι τα περισσότερα νοικοκυριά θα αφήσουν για αργότερα την αγορά πετρελαίου και συγκεκριμένα όταν θα πλησιάζει η ώρα της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης, εφόσον βέβαια οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι, λόγω της υψηλής τιμής, ενδέχεται να επαναληφθούν προβλήματα προηγούμενων ετών, κυρίως με την τροφοδοσία πολυκατοικιών, όπου υπάρχουν πολλά διαμερίσματα και προϋπόθεση είναι η συνεννόηση και συμφωνία όλων.

Επίδομα και… «θερμοδάνεια»

Η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης «my Θέρμανση» θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο και τα χρήματα του επιδόματος θα δοθούν προκαταβολικά, για να μπορέσουν τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η αγορά του καυσίμου.
Φέτος, πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λάβουν επίδομα θέρμανσης από 100 έως 750 ευρώ. Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι
Οι πιστώσεις του αυξημένου φέτος επιδόματος στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αναμένονται πριν από τα Χριστούγεννα, χωρίς να αποκλείεται η καταβολή μέσα στον Νοέμβριο.
Από χθες πάντως, εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, σε συνεργασία με τις τράπεζες, ανακοινώνουν εκπτώσεις και ευκολίες πληρωμής. Όποιος πληρώσει με πιστωτική κάρτα, μπορεί να εξασφαλίσει έκπτωση 5%, αλλά και δυνατότητα καταβολής του πετρελαίου σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις, εγκαινιάζοντας τα «δάνεια θέρμανσης». Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν και άλλες παρόμοιες λύσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ακόμη και για όσους δε διαθέτουν πιστωτική.

Σχετικά άρθρα

Στο 1,40 ευρώ το λίτρο αναμένεται το πετρέλαιο θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι πρώτες πληρωμές

Με χαμηλότερη των εκτιμήσεων τιμή η «πρεμιέρα» για το πετρέλαιο θέρμανσης