ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Τα λάθη κοστίζουν σε απόδοση και στην τσέπη

Τρέχουν και δε φτάνουν οι συντηρητές καυστήρων όταν οι παγωνιές κάνουν την εμφάνισή τους, με αποτέλεσμα να διαπιστώνουν τα λάθη που κάνουν συχνά οι ιδιοκτήτες κατοικιών και οδηγούν είτε σε κακή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης είτε και σε οικονομική σπατάλη.

Στα λάθη αυτά αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου εγκαταστατών, συντηρητών καυστήρων Ηπείρου και Κέρκυρας Δημήτρης Φάφας, με αφορμή και τα πολλά ερωτήματα που δέχθηκαν οι επαγγελματίες για τη λειτουργία των καλοριφέρ κατά την πολύωρη διακοπή νερού στην πόλη των Ιωαννίνων. Σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα, η απάντηση είναι πως δεν επηρεάζεται το σύστημα της θέρμανσης, καθώς λειτουργεί με κλειστό κύκλωμα νερού, πλην βέβαια των περιπτώσεων που υπάρχει διαρροή.

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τη λειτουργία των καυστήρων, αυτό που είναι σημαντικό και τις περισσότερες φορές δε γίνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και προβλήματα απόδοσης, είναι η συντήρηση του λέβητα και ο καθαρισμός των φίλτρων. «Αν δεν υπάρξει καθαρισμός, τα φίλτρα δεν επιτρέπουν τη ροή του πετρελαίου, που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών γίνεται πιο παχύρευστο», σημείωσε ο κ. Φάφας.

Επίσης, σημαντικό λάθος είναι να κλείνει εντελώς η θέρμανση κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, παρεμποδίζεται η ροή του πετρελαίου ενώ υπάρχει κίνδυνος να παγώσουν οι σωληνώσεις. Η μείωση της θερμοκρασίας του θερμοστάτη κατά δύο με τρεις βαθμούς είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση και για την καλύτερη λειτουργία, αλλά και για οικονομία, όπως ανέφερε ο κ. Φάφας, αφού σε διαφορετική περίπτωση η θερμοκρασία των τοίχων θα είναι πολύ χαμηλή, που σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει το σύστημα για περισσότερη ώρα, μέχρι να θερμανθεί και η ατμόσφαιρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Φάφας σημείωσε ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθύνονται σε εξειδικευμένους επαγγελματίες για την συντήρηση και επίλυση προβλημάτων, οι οποίοι και θα τους προσφέρουν συμβουλές και προτάσεις για τη βέλτιστη χρήση και απόδοση.

Τέλος, με δεδομένες τις τεχνολογικές εξελίξεις, πολλοί ιδιοκτήτες πλέον, κυρίως κατά την ανέγερση νέων κτιρίων ή και ανακαινίσεις, επιλέγουν νέα συστήματα θέρμανσης όπως αντλίες αέρα ή επίτοιχους καυστήρες υγραερίου, αλλά και αυτοματοποιημένα συστήματα για συνεχή έλεγχο, ακόμη και απομακρυσμένα, της θερμοκρασίας. «Παλιά, για να ζεστάνουμε τα σπίτια στο χωριό, δίναμε τα κλειδιά στον γείτονα. Αυτό τώρα είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε ανά πάσα ώρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.