ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Επιχειρήσεις «ζόμπι» τα ξενοδοχεία

Επιχειρήσεις «ζόμπι» χαρακτήρισε τα ξενοδοχεία και καταλύματα ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Ιωαννίνων Λευτέρης Ζαρκάδας, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα που βιώνει ο κλάδος.

Τα ξενοδοχεία και καταλύματα παραμένουν ανοιχτά, αλλά στην ουσία είναι «κλειστά», αφού δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, μια εικόνα που θα συνεχιστεί και την περίοδο των Χριστουγέννων, κατά την οποία ήλπιζαν να πάρουν «ανάσα».
«Είμαστε επιχειρήσεις “ζομπι”, δεν έχουμε κλείσει με κρατική εντολή, αλλά όταν απαγορεύονται οι μετακινήσεις, είναι σαν να είμαστε κλειστά. Όσο πάει έτσι η κατάσταση, θα είναι δυσκολότερο να ανοίξουν οι επιχειρήσεις όταν αυτό αποφασιστεί. Δεν είναι δεδομένο ότι φτάνοντας στα Χριστούγεννα θα υπάρχει αντικείμενο. Δεν υπάρχει ζήτηση, δεν υπάρχει προϊόν, δεν υπάρχουν κρατήσεις και όσες κρατήσεις υπάρχουν, δεν είναι επιβεβαιωμένες με προκαταβολές», σημείωσε ο κ. Ζαρκάδας.
Τη φετινή χρονιά ο τουρισμός είχε τεράστιες απώλειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία τόσο του ΙΝΣΕΤΕ όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που δημοσιεύει το CNN Greece, οι αεροπορικές αφίξεις μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου ήταν μειωμένες κατά 75% ενώ οι οδικές αφίξεις κατά 77,3%. Τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό ήταν μειωμένα κατά 78,2%. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown τα ξενοδοχεία δεν εντάχθηκαν στα μέτρα αναστολής και η μόνη αναστολή που μετρά, είναι αυτή του περασμένου Μαρτίου.
Ο κ. Ζαρκάδας υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολα διαχειρίσιμη και είναι λογικό να τίθεται σε προτεραιότητα η υγεία, ωστόσο τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει άμεση στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων από την πολιτεία. «Θα είναι ξανά μια δύσκολη περίοδος για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και απαιτείται άμεση ενίσχυση από την πλευρά της κυβέρνησης για να μπορέσουμε να κρατηθούν όρθιες και να υπάρχει αύριο στον τουριστικό κλάδο», σημείωσε.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει καταθέσει δέσμη μέτρων για τη στήριξη του κλάδου και κάνει έκκληση για να αντιμετωπιστεί η οικονομική ασφυξία των ξενοδοχείων ορεινού όγκου και να συνταχθεί ένα δομημένο σχέδιο στήριξης επικεντρωμένο στην ηπειρωτική Ελλάδα και τον ορεινό τουρισμό.

Σχετικά άρθρα

Παρουσιάζει το ψηφοδέλτιό του ο Ελ. Ζαρκάδας

Ηπειρωτικός Αγών

Κατέθεσε συνδυασμό και η «Συμμαχία για το Ζαγόρι»

Λείπουν εργαζόμενοι και στα ξενοδοχεία της Ηπείρου