ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αίτημα μετάθεσης έναρξης του «Εξοικονομώ– Αυτονομώ» από το ΤΕΕ/ΤΗ

Την αναβολή της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ– Αυτονομώ» για τις περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων ζητά το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ζητά και τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης από τις 11 Δεκεμβρίου που έχει οριστεί, στην όσο δυνατόν πιο απομακρυσμένη χρονικά ημερομηνία, όπως συνέβη αντίστοιχα και με τις ημερομηνίες έναρξης πολλών άλλων περιφερειών της χώρας.
«Για την ένταξη ενός ακινήτου στο πρόγραμμα, απαιτείται η επίσκεψη του μηχανικού στο κτίριο του πολίτη, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες και εργασίες που είναι αδύνατες με τηλε-εργασία (αποτύπωση ακινήτου, ενεργειακή επιθεώρηση κτλ). Απαιτείται, επίσης, η επίσκεψη τεχνικών και συνεργείων προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο ακίνητο για να εκδώσουν οικονομική προσφορά για το έργο, καθώς και εκ νέου επίσκεψή τους στα γραφεία των μηχανικών. Ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με την Κ.Υ.Α. για αναστολή επισκέψεων και συναθροίσεων πολιτών σε ιδιωτικό χώρο, αλλά και με τις κατ’ εξαίρεση κατεπείγουσες περιπτώσεις εξυπηρέτησης κοινού, καθώς η ένταξη στο πρόγραμμα δεν επείγει.
Παράλληλα, οι Υπηρεσίες Δόμησης, οι οποίες παρέχουν αντίγραφα των σχεδίων και λοιπών στοιχείων των οικοδομικών αδειών των κτιρίων, υπολειτουργούν/ δυσλειτουργούν λόγω και της επιβεβλημένης τηλε-εργασίας του προσωπικού τους, με άμεση συνέπεια την αδυναμία παροχής ουσιαστικών στοιχείων για την ετοιμασία και πλήρη ολοκλήρωση των προτάσεων ένταξης στο σχετικό Πρόγραμμα. Είναι προφανές, ότι όλες αυτές τις δραστηριότητες – εργασίες καλούμαστε να τις κάνουμε εν μέσω προσωπικού, οικογενειακού και κοινωνικού ρίσκου μετάδοσης του ιού, ενόψει της έναρξης του προγράμματος, σε αντίθεση με το πνεύμα περιορισμού των μετακινήσεων που η Κυβέρνηση ορθά έχει επιβάλει», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννη Λυκοτραφίτη, ενώ σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τον τρόπο αξιολόγησης και ένταξης των προτάσεων που υποβάλλονται στο πρόγραμμα (first in – first served) δικαίως δημιουργούν αίσθημα αδικίας και στους πολίτες και στους μηχανικούς.
Το ΤΕΕ/ΤΗ τονίζει στην επιστολή του ότι με την αναβολή της έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ– Αυτονομώ» θα καταστεί δυνατή και στην περιοχή μας η ασφαλής και σωστή προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων συντελεστών στις προτάσεις των έργων (πολίτες, μηχανικοί, δημόσιες υπηρεσίες κλπ), με γνώμονα πάντα τη διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα την ουσιαστική αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα, ώστε να επιτευχθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τόσο οι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας όσο και οι στόχοι του ίδιου του προγράμματος.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι η γνωστοποίηση έναρξης του προγράμματος για το 2021 πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα έγκαιρης προετοιμασίας φακέλων σε περιόδους χωρίς περιορισμούς μετακινήσεων, η έναρξη να γίνει πριν την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για όσους λόγω των συνθηκών δε δύνανται να υποβάλλουν αίτηση στο τρέχον πρόγραμμα, καθώς και οι αποφάσεις υπαγωγής και οι αποφάσεις των ειδικών περιπτώσεων να εκδοθούν το συντομότερο δυνατόν, ώστε να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα τα εγκεκριμένα προγράμματα.

Σχετικά άρθρα

Συντάσσεται με τους Δήμους για την πυροπροστασία το ΤΕΕ/ΤΗ

Εν αναμονή της συμβασιοποίησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Με πλήρες και ανανεωμένο ψηφοδέλτιο οι «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ»