ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Αίτημα για νομοθετική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των πτηνοτρόφων

Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των κτηνοπτηνοτρόφων παραγωγών που βάρυναν την αποπληρωμή τους κρίση και επιτόκια, ζητά με επιστολή προς τον πρωθυπουργό η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ένωση, σε επιστολή της, η οποία έχει επίσης ως αποδέκτες τους υπουργούς και τους υφυπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τα πολιτικά κόμματα, τα δάνεια χορηγήθηκαν το 2006 για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών και «την κάλυψη της τεράστιας ζημίας, η οποία προκλήθηκε στον κλάδο από άστοχες ενέργειες της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί».
Την επόμενη χρονιά χορηγήθηκαν σε όλους τους κτηνοπτηνοτρόφους της χώρας άτοκα δάνεια για την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά και την κατακόρυφη άνοδο στις τιμές των ζωοτροφών, τα οποία στη συνέχεια έγιναν έντοκα. Με την πάροδο του χρόνου, η πολιτεία παρέτεινε τη λήξη των παραπάνω δανείων, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και τη ζημία την οποία υπέστησαν οι παραγωγοί, παράλληλα δε διαβεβαίωνε ότι θα γίνει γενναία τακτοποίηση αυτών. Το μεγαλύτερο μέρος από τα παραπάνω δάνεια χορηγήθηκε από την πρώην Α.Τ.Ε και ελάχιστοι παραγωγοί απευθύνθηκαν σε άλλες τράπεζες. Με την παύση λειτουργίας της Α.Τ.Ε και την έναρξη της εκκαθάρισης της, πολλά από τα παραπάνω δάνεια μεταφέρθηκαν στην τράπεζα Πειραιώς και τα υπόλοιπα παρέμειναν στην Α.Τ.Ε υπό εκκαθάριση.
«Αρχικά τα συνολικό χορηγηθέν ποσό και των δύο δανείων δεν ήταν σημαντικό, άλλα με την πάροδο του χρόνου και τα επιβληθέντα επιτόκια είναι αδύνατον να αποπληρωθεί, εξαιτίας της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος λόγω της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα μας, της τεράστιας φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των τελευταίων ετών καθώς και την κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής σε αντίθεση με τις τιμές διάθεσης των παραγόμενων προϊόντων, οι οποίες έχουν μειωθεί.
Το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολάβησε από την λήξη των παραπάνω δανείων μέχρι σήμερα παρότι υπήρχε η διαβεβαίωση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ότι θα διαγραφούν οι καταλογισθέντες τόκοι με παράλληλη γενναία ρύθμιση των αρχικών χορηγηθέντων ποσών, δυστυχώς οι υποσχέσεις παρέμειναν υποσχέσεις, με αποτέλεσμα για μια ακόμη φορά να ξεκινά μια σωρεία ειδοποιήσεων είτε τηλεφωνικών επαφών από τις τράπεζες ή μέσω δικηγόρων, στους οποίους έχουν αναθέσει την είσπραξη σε δανειολήπτες παραγωγούς για εκβιαστική εξόφληση σε χρόνο εξπρές των ληξιπρόθεσμων δανείων, καθώς και για βεβαίωση των οφειλών στις Δ.Ο.Υ προκειμένου να ξεκινήσει το μέτρο των κατασχέσεων», αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών και ζητά να υπάρξουν άμεσα ενέργειες, ώστε να σταματήσει ο ωμός εκβιασμός εις βάρος των παραγωγών. Παράλληλα, ζητά να γίνει οριστική διευθέτηση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα δώσει ανάσα στους χιλιάδες κτηνοπτηνοτρόφους που δίνουν αγώνα επιβίωσης μετά την φορολογική και ασφαλιστική αφαίμαξη την οποία υπέστησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Σχετικά άρθρα

Σε δύσκολη θέση και οι πτηνοτρόφοι

Συνεταιριστικές συμπράξεις για την τιτλοποίηση των «κόκκινων δανείων»

Έτοιμη να χρηματοδοτήσει την οικονομία η Τράπεζα Πειραιώς