ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Έτοιμη να χρηματοδοτήσει την οικονομία η Τράπεζα Πειραιώς

Έτοιμη να ανοίξει ξανά τις κάνουλες των χρηματοδοτήσεων, εμφανίζεται η Τράπεζα Πειραιώς και το μήνυμα αυτό θέλησε να στείλει και στους συνεργάτες της στα Γιάννενα.

Για δύο ημέρες, χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη, στην πόλη βρέθηκαν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου, οι οποίοι είχαν σειρά συναντήσεων με μεγάλους επιχειρηματίες της περιοχής, αλλά και με θεσμικούς φορείς, όπως ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της τράπεζας, η ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, αλλά και η γενικότερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε άλλωστε και με την επιτυχημένη πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου, επιτρέπουν στην Τράπεζα Πειραιώς να χρηματοδοτήσει την οικονομία, έστω κι αν υπάρχει ακόμη δρόμος για να κλείσει και ο «βραχνάς» των κόκκινων δανείων.
«Στην Τράπεζα Πειραιώς είμαστε προσηλωμένοι στο να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία. Το 2019 έχουμε θέσει στόχο να δώσουμε 4 δισ. νέες χρηματοδοτήσεις, εκ των οποίων 1,2 δισ. θα πάνε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας και εδώ υπάρχουν πάρα πολλές», ανέφερε ο κ. Μεγάλου σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ και συνέχισε: «Είμαστε δίπλα στην παραγωγική διαδικασία, θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε, είμαστε ανοιχτοί για μπίζνες και προσπαθούμε να δουλέψουμε για να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, κάτι βέβαια που δε μας εμποδίζει να χρηματοδοτούμε την ελληνική οικονομία. Είμαστε διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουμε οποιοδήποτε πρότζεκτ είναι χρηματοδοτήσιμο. Έχουμε ένα λόγο δάνεια προς καταθέσεις 85/100 και αυτό είναι που μας κάνει να θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε νέα πρότζεκτς. Θα παραμείνουμε δίπλα στον επιχειρηματία, δίπλα στον αγρότη, δίπλα στον μικρομεσαίο, αλλά και δίπλα στον καταναλωτή για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και την επιχείρησή του και τα όνειρά του».
Μιλώντας ειδικότερα για τα κόκκινα δάνεια, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε πως ο στόχος της μείωσης είναι μεγάλος, καθώς τα 50 δισ. ευρώ που πρέπει να μειωθούν έως το τέλος του 2021, αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% του ΑΕΠ της χώρας. Ωστόσο, ανέφερε πως οι συστημικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να καλύψουν τον στόχο, αλλά και να προσπαθήσουν για μια μεγαλύτερη μείωση. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι να υπάρξει μια σημαντικότερη οικονομική ανάπτυξη απ’ ότι σήμερα και να πάμε σε ρυθμούς 3-4%.
Το μήνυμα στήριξης του υγιούς κομματιού της ελληνικής οικονομίας έστειλε και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο οποίος χαιρέτισε και την έκδοση του 10ετούς ομολόγου. «Αποτελεί μια εξέλιξη σταθμό και αποδεικνύει σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Με την έκδοση αυτή ανοίγουν οι ευκαιρίες για τις τράπεζες να βρουν επιπλέον πηγές κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς οι ξένοι επενδυτές διαμορφώνουν μια καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα. Και όσο μεγαλώνει η άνεση των τραπεζών, μεγαλώνει και η ικανότητά μας να χρηματοδοτήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Και η υγιής επιχειρηματικότητα είναι η μόνη διέξοδος για τη δημιουργία απασχόλησης και είναι η πραγματική απάντηση, που θα δώσουμε στο brain drain», ανέφερε.

Ειδική μνεία στην Ήπειρο

Ιδιαίτερη αναφορά στις οικονομικές συνθήκες της Ηπείρου έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, λέγοντας πως πρόκειται για μια περιοχή με σημαντική οικονομική δραστηριότητα, στην οποία η Τράπεζα Πειραιώς έχει χρηματοδοτήσει πολλές οικονομικές εκφάνσεις και στην αγροτική οικονομία και στη βιομηχανία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στον ξενοδοχειακό κλάδο.
Θετική είναι η εικόνα, όμως, και για τα κόκκινα δάνεια. «Είμαστε ευτυχείς που στην περιοχή είναι χαμηλότερα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα ήταν ευτύχημα η ποσότητα των κόκκινων δανείων να είναι σε όλη την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, έτσι όπως στην Ήπειρο. Βλέπουμε ανθρώπους νοικοκύρηδες, οι οποίοι προσέχουν τη δουλειά τους και αυτό φαίνεται και στα νούμερα της τράπεζας, σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Εκ νέου στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας η Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει το δίκτυο των καταστημάτων της

Φωνητική υποστήριξη στα ΑΤΜ και γραφή braille στις νέες κάρτες