ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Αναίτια φθορά στο πάρκο του Άλσους

Με αγανάκτηση, οι περίοικοι του Άλσους αντίκρισαν τον αναίτιο βανδαλισμό του χώρου, μέσω της αναγραφής συνθημάτων και του χρωματισμού των προτομών και των καθισμάτων. Μια εικόνα που για να «αντιστραφεί» σίγουρα θα απαιτηθεί χρόνος και χρήμα.

Πρόκειται για ένα πάρκο στο κέντρο της πόλης, που αποτελεί πραγματικά μια «ανάσα» για τους περίοικους, τα μικρά παιδιά και τους πιο ηλικιωμένους, που επιλέγουν να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Τα τελευταία χρόνια, μετά και τον καθαρισμό και τις συντηρήσεις, το πάρκο έχει λάβει εκ νέου ζωή, με δεκάδες πολίτες όλων των ηλικιών να το επισκέπτονται καθημερινά. Παράλληλα, αποτελεί πολλές φορές και χώρο εκδηλώσεων από διάφορους φορείς.

Η εικόνα που αντίκρισαν οι περίοικοι δεν τιμά κανέναν και σίγουρα, δεν επιδέχεται δικαιολογιών. Όπως πρόσφατα τα συνθήματα που αναγράφηκαν περιμετρικά των τοίχων του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αθανασίου, αλλά και παλαιότερα οι καταστροφές προτομών, όπως αυτή στο Λύκειο της Ζωσιμαίας, μπορεί καλόπιστα να θεωρήσει κανείς ότι εμπεριέχουν κοινωνικά ή πολιτικά μηνύματα, αυτό όμως δεν δικαιολογεί και δεν νομιμοποιεί την καταστροφή ή έστω την δημιουργία αντιαισθητικού περιβάλλοντος σε δημόσιους χώρους.

Η προστασία και ανάδειξή τους δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση όλων προς τις αρχές και τους «ιδιοκτήτες» τους, αλλά κυρίως υποχρέωση του ενός προς τον άλλο.

Ένα πάρκο δίνει την δυνατότητα στους πολίτες να απολαύσουν, όταν το επιθυμούν, τον κοινόχρηστο χώρο και να πάρουν μια «ανάσα» από την δύσκολη πραγματικότητα και καθημερινότητα. Και αυτό είναι εξίσου ιερό, με την ελευθερία της έκφρασης που σίγουρα μπορεί να βρει και άλλους τρόπους να διοχετευθεί στον δημόσιο χώρο.

 

Σχετικά άρθρα

Καθαρίζεται εκ νέου το Καπλάνειο

Βανδαλισμός με συνθήματα στο περίπτερο της ΝΔ