ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Αναδεικνύοντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά των ελληνικών τροφίμων

Στο εμβληματικό έργο FoodOmicsGR, που έχει ως στόχο την ανάδειξη της ποιότητας και των μοναδικών χαρακτηριστικών των ελληνικών τροφίμων, συμμετέχει το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, την Ακαδημία Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η ερευνητική υποδομή FoodOmicsGR έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κεντρικού κόμβου, μέσω του οποίου θα συντονίζονται και θα πραγματοποιούνται οι δράσεις έρευνας και ανάπτυξης από ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και τον ιδιωτικό τομέα, που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση διαφόρων RIS3 προτεραιοτήτων του αγροδιατροφικού τομέα. Η ερευνητική υποδομή FoodOmicsGR αποσκοπεί, επίσης, στη δημιουργία μιας βάσης για συνεργιστικές δράσεις και ιδέες, με σκοπό την παραγωγή νέας γνώσης αλλά και νέων ερευνητικών στόχων. Στόχο της ερευνητικής υποδομής αποτελεί και η ενσωμάτωση υπηρεσιών, που αφορούν την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και τη χρήση της ερευνητικής υποδομής για την πραγματοποίηση δράσεων με δυο βασικούς προσανατολισμούς: Πρώτον, την παροχή δεδομένων από την ανάλυση αγροδιατροφικών προϊόντων (τυρί, κρέας, γιαούρτι, ελαιόλαδο, κρασί, μέλι κ.λπ.), με στόχο της παραγωγή νέας γνώσης και την ισχυροποίηση των εν λόγω προϊόντων στην αγορά/εξαγωγική δυναμική και δεύτερον τη μελέτη της σχέσης μεταξύ της διατροφής, της υγείας και της ευεξίας/ευζωίας, ποιότητας ζωής.
Το Τμήμα Γεωπονίας με το Εργαστήριο Υγείας των Ζώων, Υγιεινής και Ποιότητας Τροφίμων και το Εργαστήριο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Διατροφής και Βιοτεχνολογίας, εκπληρώνοντας τους στόχους του έργου, παρουσιάζει τα νέα δεδομένα από την έρευνα του, έχοντας εργαστεί με τεχνολογίες αιχμής για τα ελληνικά τρόφιμα και ιδιαιτέρα τα τυριά, το ορνίθειο και το χοιρινό κρέας.
Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους καθηγητή και επιστημονικό υπεύθυνο δρ. Γιάννη Σκούφο, τους καθηγητές δρ. Αθηνά Τζώρα και δρ. Αναστάσιο Τσίνα, τους αναπληρωτές καθηγητές δρ. Ελευθέριο Μπόνο και δρ. Χρυσούλα Βόιδαρου, τα μέλη ΕΔΙΠ δρ. Κωνσταντίνα Φώτου και δρ. Ευαγγελία Γκούβα, και τους υποψήφιους διδάκτορες Αχιλλέα Καραμούτσιο, Αικατερίνη Νέλλη, Χρήστο Ζαχάρη και Κωνσταντίνα Κόλια.
Τα αποτελέσματα που θα παρουσιαστούν σε δύο ημερίδες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ανοίγουν νέους δρόμους για τα ελληνικά παραγωγικά συστήματα της ζωικής παραγωγής και τις δυνατότητες προστιθέμενης αξίας στο κρέας και τα τυροκομικά προϊόντα.
Ειδικότερα θα παρουσιαστούν σε έξι ομιλίες θέματα που αφορούν:
1. Την αποτύπωση της μικροβιακής ποικιλότητας της γραβιέρας από διαφορετικές αυτόχθονες ελληνικές φυλές προβάτων
2. Το μικροβίωμα του γίδινου γάλακτος ως εργαλείο για τον προσδιορισμό της αυθεντικότητας της προέλευσης και της φυλής των γιδιών
3. Φέτα, γίδινο τυρί και σκληρά τυριά της Ηπείρου: Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της γεωγραφικής προέλευσης (terroir).
4. Foodomics και καθορισμός της ταυτότητας του ελληνικού κρέατος υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.
5. Foodomics και Κεφαλογραβιέρα ω-3: Η διάσταση της επιστήμης στην ανάδειξη της αυθεντικότητας των τυριών του μέλλοντος.
6. Foodomics και ανάπτυξη μέσω του έργου μονοποικιλιακών τυριών από γάλα αυτόχθονων Ελληνικών φυλών μικρών μηρυκαστικών με σύστημα ιχνηλάτησης.
Η πρώτη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου (12:00-18:00) στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων στην Πανεπιστημιούπολη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (3ης Σεπτεμβρίου) και η δεύτερη την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου (12:00-18:00) στη μεγάλη αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30).

Σχετικά άρθρα

Έφερε αποτέλεσμα η συντονισμένη πίεση

Πίεση στην κυβέρνηση για επαγγελματικά δικαιώματα της Γεωπονικής

Αγώνας ετών για επαγγελματικά δικαιώματα