ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έφερε αποτέλεσμα η συντονισμένη πίεση

Τα αυτονόητα επαγγελματικά δικαιώματα αποκτούν οι απόφοιτοι και οι σημερινοί φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και 12 ακόμη τμημάτων επτά πανεπιστημίων, με τη νομοτεχνική βελτίωση της διάταξης που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, υπό την πίεση αποφοίτων, φοιτητών αλλά και καθηγητών.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα ρυθμίζονται με το άρθρο 126 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο τροποποιήθηκε στην κατεύθυνση που επιζητούν απόφοιτοι και ακαδημαϊκή, καθώς στην αρχική του μορφή παρέπεμπε κάθε τμήμα σε μια κατά μόνας διαδικασία αναγνώρισης.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναγνωρίζει ονομαστικά για κάθε τμήμα τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων «…ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι. προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν γνώμης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), η οποία παρέχεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη στιγμή που ζητηθεί, ενώ από την άπρακτη παρέλευσή της τεκμαίρεται θετική γνώμη, καθώς και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.)».

Ήδη τα τελευταία 24ωρα εκπρόσωποι των αποφοίτων αλλά και των ακαδημαϊκών, μεταξύ των οποίων και ο κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής Αναστάσιος Τσίνας, βρίσκονταν στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να πιέσουν προς την κατεύθυνση μιας οριστικής λύσης.

Ως «ένα καλό νέο για τους φοιτητές και για την Άρτα», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και βουλευτής Άρτας ΝΔ Γ. Στύλιος τη νομοτεχνική βελτίωση, με αιχμές προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία κατηγόρησε για «προχειρότητα» στη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια.

Νωρίτερα, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και νυν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σε ανακοίνωσή του, τόνιζε πως «Η πολιτεία χρωστάει στους αποφοίτους και στις οικογένειες τους να αποδώσει αυτό που δικαιούνται και αυτό που προϋποθέτει η ολοκλήρωση ενός αναβαθμισμένου και απαιτητικού προγράμματος σπουδών σε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ενός προγράμματος σπουδών που έχει εγκριθεί και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας», σημειώνοντας πως το αίτημα έχει υποβληθεί εδώ και μια τετραετία, πριν από την αποφοίτηση των πρώτων φοιτητών των νέων Τμημάτων και δυστυχώς παραμένει σε εκκρεμότητα.

Δίπλα στους φοιτητές τάχθηκε με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, κατηγορώντας τον κ. Στύλιο ότι «τέσσερα χρόνια τώρα, κοροϊδεύει τον Αρτινό λαό και εμπαίζει τις οικογένειες των φοιτητών της πόλης μας, που ήρθαν απ’ όλη την χώρα να σπουδάσουν, μέσα σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, λέγοντας τους, ότι το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα λυθεί», υπενθυμίζοντας πως η νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2021 περιλάμβανε και την εξίσωση των Ιδιωτικών Κολεγίων, γεγονός που οδήγησε και στην απόσυρσή της.

Με την δημοσιοποίηση των ονομάτων των υπό παραίτηση καθηγητών του τμήματος Γεωπονίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απάντησε στην αμφισβήτηση των παραιτήσεων από τον κ. Στύλιο ο Κοσμήτορας της Σχολής. Στο υστερόγραφο της ανακοίνωσής του ανέφερε: «Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γ. Στύλιο, που με δημόσια δήλωσή του, μας υπέδειξε τον ορθό τρόπο υποβολής των παραιτήσεών μας. Βέβαια, θα προτιμούσαμε να είχε λύσει οριστικά το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων μας, ως Υφυπουργός στο αρμόδιο Υπουργείο. Όμως, ο καθένας όπως θέλει και ότι μπορεί…».

Σχετικά άρθρα

Πίεση στην κυβέρνηση για επαγγελματικά δικαιώματα της Γεωπονικής

Λαμβάνουν πτυχία χωρίς αντίκρισμα

Γεωργία Χαλάτση

Παραίτηση των καθηγητών για τα επαγγελματικά δικαιώματα στη Γεωπονική