ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σύγχρονες προκλήσεις και προβληματισμοί»

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: Σύγχρονες προκλήσεις και προβληματισμοί» οργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Παρασκευή 13 έως και την Κυριακή 15 Μαΐου.

Το συνέδριο έχει ως στόχο όχι μόνο τη διεύρυνση της συζήτησης και του προβληματισμού για τον ρόλο της Παιδείας ως δημόσιου αγαθού στη σύγχρονη κοινωνία και την ανάδειξη των προκλήσεων και των προοπτικών για το σχολείο του μέλλοντος, αλλά και την περαιτέρω ανάδειξη της «οργανικής» σύνδεσης του πανεπιστημίου με την πόλη.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης «μετρά» 38 χρόνια ζωής, με κυρίαρχο μέλημα την παροχή υψηλού επιπέδου μόρφωσης και εκπαίδευσης στους φοιτητές και την κατάλληλη προετοιμασία τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο έργο της διδασκαλίας των μικρών μαθητών, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του τμήματος Σπυρίδων Σούλης.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν πάνω από 800 εισηγητές από τον χώρο της εκπαίδευσης και διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα αναπτύξουν μια πλειάδα θεματικών, αναδεικνύοντας τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, λόγω της εισόδου των νέων τεχνολογιών, αλλά και της πανδημίας, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Λιακοπούλου.

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο Κάρολος Παπούλιας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ομιλητή τον παιδοψυχίατρο δρ. Δημήτρη Καραγιάννη, με θέμα εισήγησης «Εμπνέοντας τη ζωή στην εποχή της οθόνης». Η εισήγηση είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό.

Κεντρικοί ομιλητές είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου St. John της Νέας Υόρκης Basilio Monteiro, με τίτλο εισήγησης «The Future of Education and the Fourth Industrial Revolution», και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης Daniel Tröhler, με τίτλο εισήγησης «Beyond the Globalization Enchantment Nation-States, Curricula, and the Making of Loyal Citizens».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, περιλαμβάνεται και πολιτιστικό πρόγραμμα με τη χορωδία του ΠΤΔΕ, τη χορωδία του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και τη μουσική παράσταση «America» του Δημήτρη Μυστακίδη με την τιμητική συμμετοχή της Νένας Βενετσάνου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το Σάββατο 14 Μαΐου, στις 9 το βράδυ,

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου https://conf2022.ptde.uoi.gr/.