ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Παραμένει ζητούμενο η διεθνής αναγνώριση

Η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεοτούρκους του Κεμάλ Ατατούρκ κατά την περίοδο 1916-1923, τιμήθηκε σε εκδήλωση που οργάνωσαν την Κυριακή στην Ανατολή η περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ιωαννιτών, η Αδελφότητα Ποντίων & Μικρασιατών Ηπείρου και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών- Σπουδαστών Ιωαννίνων.

Με μικρότερο από άλλες χρονιές αριθμό παρόντων για λόγους δημόσιας υγείας και με την τήρηση των σχετικών αποστάσεων, αρχικά τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Ανατολής και ακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί, ομιλία από τον δημοσιογράφο Γιάννη Κεΐσογλου και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων».
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, τον οποίο συνόδευε ο Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Σκούμας. Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, Μαρία Κεφάλα και Μερόπη Τζούφη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ενώ χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας. Άπαντες στάθηκαν στην προσφορά του ποντιακού ελληνισμού στην Ελλάδα, αλλά και στην ανάγκη διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Τιμούμε σήμερα την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου. Δεν ξεχνούμε τις θηριωδίες των Νεότουρκων, δεν ξεχνούμε τα τάγματα εργασίας. Τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών Ελλήνων. Η Πολιτεία έκανε το χρέος της, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία. Η κυβέρνηση αγωνίζεται για τη διεθνοποίηση του προβλήματος και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοια γεγονότα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων.
«Επιζητούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ως υπαρκτό ιστορικό γεγονός», τόνισε η Μ. Κεφάλα, ενώ, από την πλευρά της, η Μ. Τζούφη ανέφερε: «Η ιστορική μνήμη πρέπει να μείνει ενεργή και εμείς να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Σχετικά άρθρα

Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Ανατολή

Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ηπειρωτικός Αγών