Καθημερινά

100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εκδηλώσεις για την επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια, διοργανώνουν η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών – Σπουδαστών Ιωαννίνων.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο και θα κορυφωθούν την Κυριακή 19 Μαΐου, με την κεντρική εκδήλωση στις 11.30 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Ανατολής.
Αναλυτικά, αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιωαννίνων θα γίνει παρουσίαση με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον 20ό στον 21ο αιώνα», από τη φιλόλογο, εκπαιδευτικό, δρ. Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αικατερίνη Μπάκα και τον σπουδαστή Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννη Ευθυμιάδη, σε συνεργασία της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου με το Σύλλογο Ενηλίκων μαθητών 2ου ΕΠΑΛ Ιωαννίνων.
Το Σάββατο 18 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στον αύλειο χώρο 2ου Δημ. Σχολείου Ανατολής, θα γίνει βιντεοπαρουσίαση από τον Κωστή Εμμανουηλίδη «Αναστορώ τα παλαιά». Πρόκειται για μια παρουσίαση με κείμενα-μαρτυρίες, μοιρολόγια από τηνΘεατρική Ομάδα, μέλη της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων.
Τη Κυριακή οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί με Θεία λειτουργία – δοξολογία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Ανατολής και στις 10.45 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια στο Μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων» (οδός Ιωαννίνων, Ανατολή). Η εκδήλωση θα συνεχιστεί στο Πνευματικό Κέντρο Δ.Κ. Ανατολής με χαιρετισμούς επισήμων και την κεντρική ομιλία από τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη
Θα ακολουθήσουν, ποντιακά τραγούδια από τη χορωδία «ΑΝΑΣΠΑΛΤΟΣ ΠΑΤΡΙΔΑ» με τη μαέστρο Γωγώ Καρβούνη. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Γκόντζος. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με δεξίωση με ποντιακά εδέσματα από τα μέλη και φίλους των Συλλόγων.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μια έκθεση για το ξεκίνημα της νέας ζωής στην Ελλάδα

Η ιστορία των προσφυγικών οικισμών σε μία έκθεση