Φωτογραφία αρχείου
ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Αγιασμός των υδάτων σε χειμωνιάτικο σκηνικό

Σε χειμωνιάτικο σκηνικό θα γιορταστούν φέτος τα Θεοφάνεια στον νομό Ιωαννίνων, με τον αγιασμό των υδάτων να πραγματοποιείται στη λίμνη Παμβώτιδα και ποτάμια.

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται και φέτος να βουτήξουν στα παγωμένα νερά τολμηροί κολυμβητές, τηρώντας το έθιμο για τύχη και καλή υγεία.
Επίκεντρο του εορτασμού θα είναι η Παμβώτιδα, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνεται στον Μώλο πλήθος κόσμους για να παρακολουθήσει την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από την πλατεία Μαβίλη.
Τα Άγια Θεοφάνεια θα γιορταστούν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου με Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στις 7 το πρωί, για να ακολουθήσει η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασµού στις 10 το πρωί. Στις 11 το πρωί, η εκκλησιαστική πομπή, συνοδεία της Φιλαρμονικής του δήμου Ιωαννιτών, θα μεταβεί στην πλατεία Μαβίλη για το τελετουργικό της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Στην αναστηλωμένη Γέφυρα Πλάκας

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αγιασμός των υδάτων στη Γέφυρα Πλάκας, που φέτος θα γίνει με φόντο το αναστηλωμένο πλέον γεφύρι, στο οποίο παραμένει, ωστόσο, ο μεταλλότυπος, που αναμένεται να αφαιρεθεί με την ολοκλήρωση των τελευταίων εργασιών στα τέλη της άνοιξης- αρχές του καλοκαιριού.
Την τελετή καθαγιασμού των υδάτων, στις 11 το πρωί της Δευτέρας, οργανώνουν ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων και οι κοινότητες Ραφταναίων και Μονολιθίου.

Στην υπόλοιπη Ήπειρο

Με κάθε επισημότητα θα εορταστούν τα Θεοφάνεια στην Άρτα. Στις 10 το πρωί θα τελεστεί η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων στον Ιερό Ναό του Αγίου Μαξίμου Γραικού από τον Μητροπολίτη Άρτης Καλλίνικο και στη συνέχεια με πομπή μέσω της οδού Θειακογιάννη θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα του Αράχθου από το ιστορικό Γιοφύρι της Άρτας.
Με λαμπρότητα θα γιορταστούν τα Θεοφάνεια στην Πρέβεζα, μια πόλη η οποία συνδέει άμεσα τη συγκεκριμένη γιορτή με τη ναυτική της παράδοση. Η τελετή του Αγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθεί στον θαλάσσιο χώρο μπροστά από το δημαρχείο στις 11 το πρωί της Δευτέρας, αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Χαράλαμπο. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, θα επιβιβαστεί σε σκάφος και θα τελέσει από εκεί τον Αγιασμό ρίχνοντας στη θάλασσα τον Σταυρό, ο οποίος είναι μαρμάρινος και σύμφωνα με την παράδοση της περιοχής δε δένεται με κορδέλα. Η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων θα πραγματοποιηθεί και στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου. Στον Λούρο ο Αγιασμός θα γίνει αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στη Γέφυρα στην είσοδο του οικισμού, ενώ στο Ζάλογγο οι τοπικές αρχές θα παραστούν στον Αγιασμό των υδάτων στην παραλία Καναλίου.
Στην Ηγουμενίτσα η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 10 το πρωί, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτου. Στις 11.30 το πρωί θα ακολουθήσει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα του παλαιού λιμένα.

Σχετικά άρθρα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης

Επερώτηση για την «καθαρότητα» της Παμβώτιδας