ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Μια έκθεση για το ξεκίνημα της νέας ζωής στην Ελλάδα

Με την πρόταση να ονομαστεί «Γιάννης Συμεωνίδης» η αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Ανατολής, στη μνήμη του αείμνηστου προέδρου της τοπικής κοινότητας, συνοδεύτηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με σπάνιες φωτογραφίες από τη δημιουργία των προσφυγικών οικισμών, πορτραίτα κατοίκων, στιγμών της καθημερινότητας και κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως και με φωτογραφίες από την Καππαδοκία.

Η έκθεση διοργανώνεται στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Ανατολής από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, τον Μικρασιατικό Σύλλογο Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων και την κοινότητα Μπάφρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
«Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τον Πόντο και την Καππαδοκία το 1922 και με αξιοθαύμαστη δύναμη και επιμονή έχτισαν μια νέα ζωή», όπως τόνισε ο κ. Αρλέτος, που συγκινημένος έκλεισε την παρουσίαση, με την πρότασή του προς την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου να δοθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων το όνομα του Γιάννη Συμεωνίδη.
«Η δύναμη των Ποντίων και Μικρασιατών να ξαναστήσουν μια καινούρια ζωή και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου, αποτελεί μια “απάντηση” και για τη σύγχρονη εποχή», τόνισε από την πλευρά της η κ. Ακονίδου, λέγοντας πως θα θέσει την πρόταση ονοματοδοσίας της αίθουσας στο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να υλοποιηθεί.
Το υλικό της έκθεσης θα παραμείνει μόνιμα στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Ανατολής, υπενθυμίζοντας σε όλους την ιστορία της Ανατολής, της Μπάφρας και της Νεοκαισάρειας από το 1922 έως σήμερα. Η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου προσέφερε δύο στολές από την περιοχή του Πόντου, μια ανδρική και μια γυναικεία, και μία γυναικεία στολή από την περιοχή της Καππαδοκίας προσέφερε ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νεοκαισάρειας Ιωαννίνων.

Εκδηλώσεις μνήμης την Κυριακή

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων την Κυριακή 23 Μαΐου, στις 10 το πρωί, θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας Ανατολής και θα ακολουθήσουν στις 10.45 επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί επισήμων και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο «Αλησμόνητων Πατρίδων».
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ιωαννιτών, η Αδελφότητα Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών-Σπουδαστών Ιωαννίνων.
Παράλληλα, η πρώτη προβολή του φετινού προγράμματος θερινού κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», θα είναι αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Σχετικά άρθρα

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση

Ασφαλτοστρώσεις… από βδομάδα

Γεωργία Χαλάτση

Αντιπαράθεση με αιχμή τη ΔΕΥΑΙ… από την ανάποδη