ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Μια Γαστρονομική Κοινότητα στο Ζαγόρι

Η λειτουργία Γαστρονομικής Κοινότητας για τη δημιουργία ενός ισχυρού γαστρονομικού brand name Ζαγορίου, που θα βοηθήσει τον τόπο συνολικά και την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας, που ανέλαβε η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου με τους ντόπιους παραγωγούς και με την υποστήριξη του δήμου Ζαγορίου.

Για την αξιοποίηση, ανάδειξη και ένταξη της ιδιαίτερης γαστρονομίας του Ζαγορίου στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, με τη δημιουργία ενός ισχυρού γαστρονομικού brand name, προσκάλεσε στο Ζαγόρι τον ξενοδόχο, συγγραφέα (τελευταίο βιβλίο του «Γαστρονομικές Κοινότητες-Γαστρονομικοί προορισμοί») και ιδρυτή της ιστοσελίδας Greek Gastronomy Guide Γιώργο Πίττα.

Ο κ. Πίττας παρουσίασε το πρόγραμμα, «Γαστρονομικές Κοινότητες-Προορισμός Ζαγοροχώρια», επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν, ώστε ο γαστρονομικός πλούτος της περιοχής να αξιοποιηθεί, με συλλογικότητα και συνεργασία των επαγγελματιών του κλάδου, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Η εκδήλωση-σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο δημαρχείο Ζαγορίου στους Ασπραγγέλους και το παρακολούθησε ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και εξέφρασε την πίστη του ότι, μέσα από τη συνεργασία, μπορεί να γίνει η σύνδεση των πολλών τοπικών ποιοτικών προϊόντων του Ζαγορίου με τον τουρισμό, προσπάθεια στην οποία ο δήμος είναι αρωγός.

Η πρωτοβουλία πρόκειται να φέρει κοντά τους παραγωγούς με τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ξενώνων και καταστημάτων εστίασης, ώστε τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή, να αποτελέσουν τη βάση για το μενού, που προσφέρεται στον επισκέπτη της περιοχής και ταυτόχρονα να στηριχθεί και η γαστρονομική ανάπτυξη του τόπου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες παραγωγοί από το Ζαγόρι, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ξενώνων, καταστημάτων εστίασης, το Δ.Σ. της ΕΤΕΖ με επικεφαλής την πρόεδρο Ελένη Παγκρατίου, ενώ την οργάνωση και τον συντονισμό της όλης προσπάθειας είχε η Έλσα Εξάρχου-Κεντέρη. Δόθηκε η δυνατότητα για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν παραγωγοί και επιχειρηματίες του τουρισμού για το πώς θα δημιουργήσουν τη Γαστρονομική Κοινότητα.

Στη συνάντηση, που διήρκησε τέσσερις ώρες, έγινε και μια πρώτη καταγραφή του γαστρονομικού πλούτου του Ζαγορίου. Βάση της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής είναι τα προϊόντα και τα εδέσματα, με προνομιούχο «πρεσβευτή» όλων αυτών, τις πίτες Ζαγορίου.

Καταγράφηκαν σε γενικές γραμμές τα προϊόντα και τα εδέσματα της περιοχή,ς όπως βότανα Βίκου, μανιτάρια (βασιλομανίταρα, τρούφες κλπ), όσπρια, τραχανάς, φρούτα του δάσους (σμέουρα, κράνα, κουφοξυλιά κλπ), άγρια χόρτα (τσουκνίδα, αγριόσκορδα, φτέρη, νάνες κλπ), τυροκομικά (γαλοτύρι, γκίζα, κατσικίσια, φέτα κλπ), αλλαντικά (πρόβεια λουκάνικα, σκεμπές – είδος καβουρμά), κτηνοτροφικά (πρόβατα), κυνήγι (αγριογούρουνο), κρασιά (από γειτονικές περιοχές της Ζίτσας και του Μετσόβου, μπύρα, προϊόντα από ιπποφαές, καρύδια κλπ. Ακόμη, τοπικά ροφήματα αλλά και εδέσματα, όπως πίτες (ανοικτές, κλειστές), γίγαντες με χόρτα, τρίμμα, γιαπράκια, κρέας με ρύζι στο φούρνο, κρέας με λάπατα, αγριογούρουνο στιφάδο, μπουμπάρι, τραχανάς, φασολάκια φρέσκα με ρύζι και μαϊντανό, φασόλια γίγαντες με χόρτα, μανιτάρια μαγειρευμένα σε πολλούς τρόπους (σαλάτες, σκάρα, μαγειρευτά, τηγανητά), σαλάτα σαρακατσάνικη (πορτοκάλια, αυγά και πατάτα ή πράσο), πατατοκεφτέδες, ποταμίσια ψάρια (πέστροφα στο τηγάνι με βούτυρο και αμύγδαλα), σκορδαλιά με καρύδια, νάνες (άγριο σπανάκι) και από γλυκά, τηγανίτες, γαλατόπιτα, κολοκυθόπιτα, ρυζόγαλο και ρυζόπιτα και γλυκά κουταλιού.

Τα προϊόντα και τα εδέσματα θα αναπτυχθούν αναλυτικότερα και θα συμπληρωθούν, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη συνάντηση εργασίας στην πορεία, για να τεθούν οι βάσεις της συνεργασίας.

Σχετικά άρθρα

Μια βράβευση που καθυστέρησε πέντε μήνες

Τον Μάιο η UNESCO στο Ζαγόρι

Γεωργία Χαλάτση

Πασχάλειος Σχολή – Έχει καταθέσει πρόταση και αναμένει ο Δήμος Ζαγορίου