Αίθουσα ΣύνταξηςΚαθημερινά

Ανέδειξαν την έννοια της ευεργεσίας με άξονα τον Ζώη Καπλάνη

Με στόχο να αναδειχθεί η έννοια της ευεργεσίας μέσα από τη ζωή, το έργο και την προσφορά του Ηπειρώτη Εθνικού ευεργέτη Ζώη Καπλάνη, μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Ανατολής παρουσίασαν τη δράση τους στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην ευρύτερη διασχολική δράση με τίτλο «Τέχνη και Λόγος - Μια σχέση αμφίδρομη», συνδυάζοντας το κείμενο του θεατρικού με την εικαστική απεικόνιση σε εσωτερικό τοίχο του σχολείου.

Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, που αποτελεί ευρύτερη θεματική Σχεδίου Δράσης, έγινε προκειμένου να αναδείξει την ιδέα της ευεργεσίας, όπως λειτούργησε στην εποχή του Ζώη Καπλάνη, ώστε να γίνει κατανοητό το φαινόμενο των Ηπειρωτών Ευεργετών, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθεί και ο προβληματισμός για τις μορφές και τα κίνητρα της ευεργεσίας στον 21ο αιώνα. Η δράση έλαβε χώρα στο κτίριο Σουφαρί Σεράι, στο οποίο στεγάζονται τα Γ.Α.Κ.- Ιστορικό Aρχείο-Μουσείο Ηπείρου και συμμετείχαν περισσότεροι από 650 μαθητές και πάνω από 30 σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.
Τη φιλολογική εκδήλωση επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Ανατολής Χρυσούλα Γεωργοπούλου (φιλόλογος) και Παναγιώτης Βούλγαρης (μουσικός), οι οποίοι οργάνωσαν και την παρουσίαση του σχολείου τους. Ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια αποκόμισε η παρουσίαση του 1ου Γυμνασίου Ανατολής αποτελούμενη από ppt, βίντεο και διά ζώσης ερμηνεία αποσπασμάτων από την καλλιτεχνική ομάδα του θεατρικού έργου της Συμβούλου Εκπαίδευσης Φιλολόγων δρ. Μαρούλας Παπαευσταθίου – Τσάγκα «Ζώης Καπλάνης, Η ασκητική της Ευεργεσίας – Το φαινόμενο των Ηπειρωτών Ευεργετών». «Τους μαθητές του σχολείου ενέπνευσαν οι πράξεις των Ηπειρωτών ευεργετών, που ξεπερνούν τα όρια της απλής ευεργεσίας και αποτελούν πράξη θυσιαστική, πράξη υπέρβασης του εγώ. Το παράδειγμά τους δημιουργεί έναν γόνιμο προβληματισμό στη σύγχρονη εποχή που η προσφορά έχει διαφορετικά κίνητρα…», αναφέρει η διεύθυνση του σχολείου.
Την ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ανατολής, που συμμετείχε στη δράση, αποτέλεσαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Χρήστου Σωτήρης (Καλλιτεχνικών), Γεωργοπούλου Χρυσούλα (Φιλόλογος), Βούλγαρης Παναγιώτης (Μουσικός), Μίχου Ελένη (Εξωτερικός συνεργάτης), Μπακάλη Ολυμπία (Φιλόλογος/Διευθύντρια), Θανάση Ευφροσύνη (Τεχνολογίας/ Υποδιευθύντρια), Πάνου Μάγδα (Αγγλικών) και οι μαθητές/τριες Μελίνα Πανταζή, Ηλιάνα Οβρένοβιτς, Βιβή Μιχαηλίδου, Αρετή Ευαγγελή, Νεφέλη Ευαγγελή, Μαργαρίτα Αρλέτου, Θεοδώρα Αρλέτου, Καρακούση Κωνσταντίνα, Κουβεντάρη Αναστασία, Σύμπας Αναστάσης, Λαϊνά Αφροδίτη, Γιαννάκη Δήμητρα, Στάμου Ιλιάνα, Τατσίνα Ολυμπία, Ρήνας Αλέξανδρος, Τζιάκου Γεωργία, Σκαρσούλη Κάντυ, Παππά Ειρήνη, Παπαϊωάννου Ευαγγελία, Παππά Μαρία, Χαρίτου Βαλεντίνα, Ιοκάστη Μπρέχου, Κουτρούμπα Αλεξάνδρα, Ντούμας Νικόλαος, Σμύρης Λάμπρος, Τζαχρήστας Γιώργος, Ρίζος Μιχαήλ, Βλάχος Δημήτρης, Γκόγκου Αποστολία.

Σχετικά άρθρα

Μίλησε για τη δύναμη της θέλησης